вівторок, 24 січня 2012 р.

"Україно! Нам берегти тебе соборно і єдино!"

            Двадцять другого січня ми відзначаємо подію, яка відбулася ще на початку минулого століття, коли дві народні республіки об’єдналися в одну Українську державу. Такі дати треба не тільки пам’ятати і відзначати: вони є нагодою для глибоких роздумів і спонукою до дій.
            Упродовж майже всієї історії наш народ потерпав від різноманітних поділів. Щось подібне ми переживаємо і сьогодні.
            Можна перечислити багато сучасних поділів: схід – захід, північ – південь, багаті – бідні, влада – громадськість. Не можна оминути поділів на підставі віровизнання, національного походження, політичних переконань, мови тощо.
            Ми повинні поміркувати, яка причина поділів і чи можна щось зробити, щоб їх подолати.
            21 січня у районному центрі відбулося урочисте зібрання з нагоди святкування Дня Соборності і Свободи України. Учасники зібрання святковою колоною, на чолі з головою обласної державної адміністрації Валентином Хоптяном, головою районної державної адміністрації Олександром Собанем, головою районної ради Надією Хоптян, пройшли по вулицях Гусятина, щоб на мості через Збруч з’єднатися з учасниками зібрання з села Гусятин, що на Хмельниччині.. Очільник області привітав усіх із Днем Соборності та Свободи України, підкресливши, що сьогодні кожен українець має бути свідомий того, що лише в єдності дій та соборності душ можливо досягти величної мети – розбудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, щоб показати нашим пращурам, що ми – гідні нащадки, а зробити це можливо лише працею в ім’я святої пам’яті борців за волю України, добробут нинішніх і наступних поколінь.
             Всечесні отці відправили літургію біля пам’ятника Незалежності,  прозвучав військовий салют. а діти випустили в небо голубів та жовто-блакитні стрічки. Завершилось урочисте зібрання святковим концертом у районному Будинку культури.
            Бібліотеки системи теж провели ряд заходів з нагоди святкування Дня Соборності і Свободи України. Були проведені уроки історії «Ми – разом!»,  «Україно! Нам берегти тебе соборно і єдино», розкрито книжкові виставки, викладки та перегляди літератури: «Соборна держава – сонценосна колиска моя», «Історичне єднання українського народу». У Хоростківській бібліотеці для дорослих розкрито виставку ілюстративно-прикладного мистецтва «Від Незалежності до Соборності». Копичинецька бібліотека для дорослих організувала бесіду-виставку «Вона наш витвір, наша мрія – Соборна вільна Україна».


       
       В центральній районній  бібліотеці розкрито книжкову виставку "Незалежна соборна Україна: від ідеї до життя"










      Цикл книжкових виставок до Дня Соборності і Свободи України влаштовано в районній бібліотеці для дітей 


середу, 18 січня 2012 р.

"Колядує Україна, колядує вся земля"


         
         З нетерпінням, надіями та сподіваннями чекають на новорічно-різдвяні свята і малі і дорослі. І ось нарешті вони прийшли – веселі, світлі, дзвінкі, магічні.
         Сміх, гамір, новорічні пісні, колядки, щедрівки, віншування… Свято радісне, казкове, пресвітле і превеличне прийшло!





            З новорічними колядками та щирими віншуваннями в Гусятинські бібліотеки завітали учні музичної школи. Вони мfли змогу переглянути виставку-вітання «Сходить зірка пречудова на святих небес рядно», влаштовану центральною бібліотекою.
          

Бібліотека с. Суходіл




 Працівники бібліотеки провели годину духовності «Ой радуйся, земле, Син Божий народився».
            Бібліотекарі сіл Суходіл та Мала Лука взяли активну участь у підготовці та виступі вертепів.

Бібліотека с. Мала Лука
Бібліотека с.Раштівці

Бібліотека с.Ст. Нижбірок



пʼятницю, 13 січня 2012 р.

"Різдвяна Світлиця"

       
           Із приходом пори Різдвяних свят ми поринаємо на три тижні у чарівний світ, створений  багатьма поколіннями  наших предків. Це світ, наповнений народними повір’ями, легендами, колядками.
         От і до цьогорічних свят у Копичинецькій міській бібліотеці для дорослих оформлено Різдвяну «Світлицю» , яка діє з 1 січня 2012  року. В ній експонуються старовинні ікони, релігійна література, колекція різдвяних листівок, матеріали про відродження української церкви, Різдвяна шопка виготовлена працівниками бібліотеки.
   Працівниками бібліотеки проводяться  огляди літератури «Свято Різдвяних дзвонів»,
 екскурсії з учнями НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №1-гімназія»  та ЗОШ І-ІІІст. №2.

Завітавши у Різдвяну «Світлицю»  відвідувачі мають можливість дізнатися:
 -       як у нас колись відзначали Різдво;
 -       про особливості святкування і  обов’язкові атрибути кожного із зимових свят;
 -       чим різняться традиції святкувань в різних регіонах країни.
      Крім того користувачі бібліотеки мають можливість послухати колядки та щедрівки в Інтернет Центрі.