пʼятницю, 27 квітня 2012 р.

«Хто квітень наш отак підступно зрадив?»


            Під такою назвою в Гусятинській центральній бібліотеці для дітей відбувся урок пам’яті, присвячений 26-річниці з часу однієї з найтрагічніших подій нашої держави – аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Підготували і провели захід класний керівник 5-Б класу Свінтіцька Ліля Юріївна та бібліотекарі.
            Присутні почули розповіді бібліотекарів про силу і безпощадність атома, який здатний, вийшовши з під контролю знищити не лише людей, а й спопелити весь світ. Хвилиною мовчання вшанували тих, які кинулися у вогонь, у небезпеку, захистили нас  віддавши своє життя.
            Своїми спогадами про той нелегкий час поділився  наш земляк, ліквідатор наслідків аварії Мостович Георгій Аркадійович.
            Всі присутні переглянули книжкову виставку «Чорнобиль: трагедія, подвиг, застереження».
            А в кінці заходу усі виконали пісню «Боже великий, єдиний, нам Україну храни». Учасники заходу подарували бібліотеці книгу О.В. Сердюка «Найцікавіші місця України».
 
            Будьмо гідними свого народу, вміймо прийняти правильне рішення, будьмо чесними і відповідальними, щоб не допустити нових трагедій.


вівторок, 24 квітня 2012 р.

"Словник-інструмент пізнання світу"


           Важливе значення в діяльності бібліотеки займають бібліотечні уроки. Ця форма роботи часто практикується в роботі бібліотеки-філії с. Яблунів. Один із них "Словник-інструмент пізнання світу".Користувачі бібліотеки - учні 6-го класу місцевої школи мали змогуознайомилися з довідково-бібліографічним апаратом книгозбірні, навчитися самостійномувибору книг. Особливу увагу було зосереджено на словниках , одним із видів довідкової літератури.

             

понеділок, 23 квітня 2012 р.

"Земля вдягається в намисто, бо Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

          Під такою назвою в селі Нижбірок працівниками бібліотеки та будинку культури 22 квітня був організований  літературно-тематичний вечір. 
        Учасники вечора мали змогу ознайомитися з книжковою виставкою "Учімось слухати високе", яку було розкрито в приміщенні бібліотеки.

четвер, 19 квітня 2012 р.

«Весь світ співає до небес «Христос Воскрес!»

            Вже багато століть щовесни приходить до нас велике свято, великий день – Великдень чи Воскресіння Христове.
            Він виник з глибокого переконання людства у неминучій перемозі світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю. Без віри у торжество істини, справедливості, прекрасного – життя людини втратило б свій сенс.
            До Великодніх свят  10 квітня  в  Копичинецькій міській бібліотеці для дорослих відкрила двері Великодня Світлиця «Весь світ співає до небес «Христос Воскрес!». Працівниками бібліотеки організована  викладка літератури "Великодні звичаї - скарб українського народу» ,  де  представлені  видання, які розповідають про народні традиції відзначення Великодня. Ви ознайомитесь із книгами етнографів О. Воропая, В. Скуратівського, Г. Лозко , які  висвітлюють національні особливості українських свят, зокрема,  Великодніх, а також традиції та  звичаї  пов’язані  з  цим святом. Серед представлених книг заслуговує на увагу одна з найдорожчих реліквій виставки подарована бібліотеці автором книга «Символіка української писанки» Одарки Онищук-українки з лемків.
            Писанка для українського народу є такою ж святинею як ікона чи хрестик. Крім того з плином часу вона перетворилась і на мініатюрний витвір художнього мистецтва, що своєю красою і довершеністю захоплює весь світ. На окремих експозиційних столах виділено «подільську», «гуцульську», «лемківську», «копичинецьку» писанки.
            Відвідувачі мають можливість  оцінити майстерність та винахідливість місцевих умільців, помилуватись великодніми крашанками та писанками,  вишитими пасхальними рушниками, іконами, вишитими бісером та нитками, розмальованими писанками та різноманітними великодніми композиціями.





Йде Великдень по землі


                                                                    Великдень! Великдень!

                                                                    День радісний, світлий.
                                                                   Усміхнена земленька,
                                                                   Весна розквітла…


       Такими рядками завідувачка бібліотекою-філією № 28 с. Раштівці Богута І. розпочала літературний ранок «Йде Великдень по землі», який відбувся 14 квітня у  сільській бібліотеці. У ньому взяли участь учні 6 класу, які розповідали  легенди щодо виникнення свята, декламували вірші на тему Великодня. Зав. бібліотекою більш детально розповіла про писанки, адже вони – основна ознака Великодня. Невідємним атрибутом Пасхи є Пасхальний кошик із наїдками, які благословляють у церкві на споживання.
       Після виступу учні ознайомилися із книжковою виставкою та виставкою Пасхальних рушничків:
          Гарний рушничок у мене,
          Мабуть, кращого нема.
          Мама тільки помагала
          Вишивала я сама.

        Бібліотекою-філією с. Гадинківці спільно з  ЗОШ І - ІІ ступенів проведено  свято, приурочене Великодню. 

                В районній бібліотеці для дітей користувачі мали змогу ознайомитися з матеріалами книжкової виставки "Тихо ангел пилетів і Великдень сповістив"


                До уваги відвідувачів центральної районної бюібліотеки - книжкова поличка "Хрестос Воскрес! Воістину Воскрес"

середу, 18 квітня 2012 р.

"Великодна світлиця"

           Великдень — найбільше християнське свято. Цей день вважається днем Воскресіння Ісуса Христа і має ще одну назву — Пасха.
             Святкувати Пасху в Україні почали наприкінці першого тисячоліття з приходом християнства. За біблійним сюжетом, Iсус Христос воскрес рано-вранці, i це Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом: то ангел небесний відвалив камінь від дверей Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці Марiя Магдалина, Марiя, мати Якова та СоломоНія прийшли до гробу з ароматами, щоб обмастити тіло Iсуса, але побачили відвалений камінь i порожній гроб, i тоді схвильованим жінкам з'явився ангел i сповістив про Воскресіння Господнє.
            Свято Великодня в Україні сьогодні символізує загальне відродження та обновлення.
            На передодні Великодніх свят в Хоростківській міській бібліотеці для дорослих відкрито Великодню світлицю "Народні традиції Великодніх свят", в якій користувачі жителі міста можуть переглянути книжкові виставки "Таємничий світ Великоднбої писанки", "На Божій ниві". В світлиці проводились : година християнської моралі "Хай воскресне наша воля і душа"; бесіду огляд "Свята церковні свята народні".



''До істини іду, як до причастя"

           Набоженство Хресної дороги завжди БОГОВІ миле, а нам дуже помічне. Цей духовний скарб переносить нас думкою у ту сиву давнину, коли Пилат засудив Ісуса Христа на смерть. Розважаючи про Христові страсті, Його терпіння і муки, ми йдемо за Ісусом, крок за кроком аж на гору Голгофту, де було виконано вирок смерті - розп'яття.
            Хресна дорога - це свідоцтво вічної незгасаючої любові Ісуса Христа до нас, яка освячена невинною Кров'ю, нечуваними стражданнями та незліченними Ранами Святого Тіла нашого Спасителя.Тож розпалімо свої серця вдячністю і гарячою любов'ю до Ісуса через духовну співучасть в цьому набоженстві до Божого Сина за відкуплення людського роду від гріха і вічної загибелі.
            Гусятинська центральна районна бібліотека разом із учнями 8-Б класу (класовод БоднарчукН.Г.) провели Хресну Дорогу «До істини іду, як до причастя».

пʼятницю, 13 квітня 2012 р.

«Северин Наливайко: смерть заради життя»

            Оспіваний у багатьох думах і баладах козацький ватажок Северин Наливайко прожив лише 37 років, але залишив дуже яскравий слід у національній історії.
            11 квітня 1597 року у Варшаві його скарали на смерть. Тіло четвертували, а голову відрубали. Є легенда, що Наливайка спалили в мідному бику. Але то лише легенда… Йоахім Бєльський, описуючи страту ватажка повстанців, занотував: «Була то особа красна, до того ж і воїн не останній» ...
А в Варшаві на раді да судді судили,
Да спалити Наливайка в волу присудили.
Присудили Наливайка да ляхи спалити,
Присудили козаченьки ляхам відомстити…
            Вшановуючи пам’ять славетного сина України - Северина Наливайка в читальному залі районної бібліотеки розкрито книжкову виставку: «Северин Наливайко: смерть заради життя»

вівторок, 10 квітня 2012 р.

"Тиждень дитячого читання"

        Традиційно в Україні, в перший місяць весни у бібліотеках проходить Всеукраїнський тиждень дитячого читання. У ці весняні дні ми вшановуємо книгу , як писав М. Рильський «… найбільш складне і велике чудо з усіх чудес, створених людством».
            Тиждень дитячого читання-2012 року в Гусятинській центральній бібліотеці для дітей пройшов під гаслом «Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає».
            Перший  день - відкриття тижня відбулося в бібліотеці годиною поезії «Березень встає зі сну, кличе весело весну» У нас в гостях побували талановиті діти, члени літературного об’єднання  «Юнкор», що діє при ГЦДЮТ – наші користувачі разом із своїм керівником Нестерович Світланою Богданівною, яка замітила в них ту іскорку – їхні здібності і докладає максимум зусиль, щоб той талант розвинути, а не занедбати. Діти є постійними дописувачами районного часопису «Вісник Надзбруччя» та обласної газети «Вільне життя». Юнкорівці разом із Світланою Богданівною читали свою поезію і прозу.

            У другий день тижня бібліотекарі разом із класним керівником  4-Б класу Пріян  Ольгою Валентинівною та її вихованцями провели літературну мандрівку  «Чудові пересмішники», присвячену 185-тій річниці від дня народження Леоніда Глібова. Присутні почули розповідь про життєвий і творчий шлях байкаря, розгадували «Кросворд», «Перепліталку», «Таємний запис». Діти інсценізували байки Глібова. Всі учасники переглянули книжкову виставку «Глібівські байки».
            Наступного дня тижня для користувачів бібліотеки було організовано довідкове бюро «Атрибути Євро-2012». Діти дізналися про логотип, гасло – «Творимо історію разом», талісмани – Славека і Славко спортивних змагань.
             Презентація книжкової виставки «Події. Дати. Імена.» відбулася четвертого дня тижня. На ній представлені твори письменників – ювілярів 2012 року.
            Всіх не байдужих запросила бібліотека взяти участь у благодійній акції «Давайте творити добро разом». Мета акції: збір художньої та пізнавальної літератури для дітей із соціально-незахищених сімей. Найактивнішими учасниками акції були: вчитель-пенсіонер Кадькалова Лариса Федорівна та користувач бібліотеки Геваніцька Тамара Михайлівна.
            Книжки зустрічають нас у ранньому дитинстві і ведуть усе життя. Вони змушують нас працювати, без упину вдосконалюватися, щоб ми могли стати справжніми людьми. Саме цій темі було присвячене літературне свято «Ростемо з книгою»,  яке провели класний керівник 5-Б класу Свінтіцька Л.Ю. спільно з  бібліотекарями в останній день - закриття тижня дитячого читання.
            Змінюються покоління а мудрі книги живуть і завжди вчать нас людей бути добрими, чуйними, справедливими.

понеділок, 2 квітня 2012 р.

Вслухаймось у поетичне слово

            Цьогорічний березень бувдля моїх вихованців, моїх першокласників особливо щедрим, різноманітним на цікаві події. Напередодні весняних канікул, 22 березня, у рамках Року культури і мистецтва в актовому залі школи №2 м. Копичинці відбулась зустріч із тернопільською дитячою поетесою Лесею Вознюк.
            Виховання мовної культури, повага до рідного слова найактивніше формуються під час ознайомлення з ліричними творами. Головне – не зруйнувати той емоційний стан класу, який виник після першого читання вірша Лесі Вознюк. Усі школярики з великою відповідальністю поставились до підготовки заходу, який ми назвали « Веселі вірші для малят». Розучили вірші, пісні на слова поетеси, музику до яких написала вчитель музики Підколодна І.М., намалювали малюнки до творів, що особливо сподобались і все це помістили у власноруч зроблену книжку «Бігла річка по долині». Це був наш подарунок гості свята пані Лесі. Підготували виставку книг поетеси.
            Її творчість пройнята любов’ю до своїх найменших читачів, до рідного краю. Вона багато й успішно пише для дітей. У її творчому доробку – 16 книг, це майже 1000 поезій, загадок, лічилок. Книги написані щиро, з душею давно полюбились маленьким читачам. Вони запрошують їх у таємничий і неповторний світ природи, яка оточує їх і на прогулянці, дорогою до школи.
            На зустрічі з Лесею Вознюк побували учні початкових класів школи №1 гімназії м. Копичинці, батьки, вчителі, представники дитячих бібліотек міста, району, області, заврайво Білик В.С., методист райво Мельничук Р.Б. Усі ніби поринули у світ дитинства.

            Пані Леся прочитала свої нові вірші для маленьких слухачів, охоче відповіла на запитання та поділилась творчими задумами на майбутнє.
            Читання як явище сьогодні потребує відродження. Адже навіть використання нових комунікативних засобів вимагає насамперед володіння мовою. Саме тому друкована книга досі залишається актуальною. На цьому наголошували у своєму вітальному слові і заврайво Білик В.С. та методист Мельничук Р.Б. Директор школи Хорощак Н.С. подарувала Лесі Вознюк на згадку про зустріч книжку про нашу школу «Храм науки, добра і любові».
            Це свято переплелось із 5-річним ювілеєм конкурсу «Читайлик», ініціатором проведення якого є завідуюча дитячою бібліотекою міста Г.М.Турок. Хочемо подякувати цій енергійній жінці за велику працю у підвищенні інтересу шкільної молоді до української книги, до читання.