четвер, 28 лютого 2013 р.

«Дмитро Вишневецький – засновник першої Козацької Січі»


 
             З поміж багатьох козацьких ватажків раннього періоду козацької історії чи не найбільшою славою вкрив себе князь Дмитро Вишневецький, що походив з роду князів Гедиміновичів і який на початку 1550-х років заснував замок на ос трові Мала Хортиця, згуртував навколо нього козаків і цим поклав початок Запорозької Січі. Саме тому його вважають першим козацьким гетьмвном.
           Районною бібліотекою для дорослих проведено історичний урок «Дмитро Вишневецький – засновник першої Козацької Січі»



 

«Нехай же слово золоте печалиться, сміється і цвіте »


Вже стали традиційними в Гусятинській ЦБС виховні заходи, присвячені Міжнародному дню рідної мови. Так, Гусятинською районною бібліотекою для дорослих розкрито викладку літератури   «Нехай же слово золоте печалиться, сміється і цвіте »

понеділок, 25 лютого 2013 р.

Казка – мистецька перлина народної творчості


         Казка — багатюща народна спадщина, яку створили люди. Виникли казки ще в первісному суспільстві і протягом тисячоліть передавались усно від покоління до покоління. Записувати казки почали років двісті тому. Вони засвідчують, як жив народ, до чого прагнув, яких висот людського духу досягав. Позитивний герой казки — ідеал, на який мають рівнятися люди. Він завжди чесний, справедливий, працьовитий, наділений розумом і богатирською силою. Герой казки долає найтяжчі випробування, перемагає злих і жорстоких ворогів. Сміливі і сильні, відважні і непереможні, добрі і великодушні, вони вчать співпереживати, виховують благородство і великодушність.
Разом з учнями молодших класів зав. бібліотекою-філією с. Постолівка  Черевата О.І. провела читацьку годину «У світі казки чарівної». Діти мали змогу ознайомитись з літературними та народними казками.

 

Ні, я жива, я буду вічно жити. Я в серці маю те, що не вмирає».


         «Коли б треба було окреслити творчість Лесі Українки одним словом, – писав Максим Рильський, – то найвідповідніше слово було б – боротьба». З’явившись на рубежі двох століть і двох епох, ця творчість стала однією з вершин української літератури.
         Відзначаючи день народження Лесі Українки, в бібліотеці-філії с. Постолівка за участю учнів 4 класу місцевої школи пройшов дитячий ранок «Ні, я жива, я буду вічно жити. Я в серці маю те, що не вмирає».

Від книги до комп"ютера: у Копичинецькій бібліотеці для дітей відкрито Інтернет-центр

               У жовтні 2011 року Копичинецька міська бібліотека для дітей подала заявку на участь в конкурсі для українських публічних бібліотек «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету», започаткованого Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів у рамках програми «Бібліоміст» і, в складі Гусятинської ЦБС, стала переможцем конкурсу «Глобальні бібліотеки «Бібліоміст» - Україна». А тому з 1 грудня 2012 року читачі бібліотеки вже користуються ще 2 комп’ютерами від програми «Бібліоміст» та мають безкоштовний доступ до Інтернету у бібліотеці.
               20 лютого  2013 року відбулася урочиста презентація Інтернет-центру. До бібліотеки завітали гості: настоятель Собору Пресвятої Трійці УПЦКП протоієрей отець Любомир Урбанський, настоятель храму Воздвиження Чесного Хреста УГКЦ отець Руслан Корнят,  регіональний представник програми «Бібліоміст» Ростоцька М. Є., директор Тернопівльської обласної бібліотеки для дітей Новіцька Н.С., методист Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки Козачок Л. М., в.о. начальника відділу культури і туризму Гусятинської РДА Фаберська М.М., Копичинецький міський голова Пеляк В. С., голова районного товариства «Лемківщина» Пласконь І.І., учні 4Б ЗОШ І-ІІІст. №2 кл. та їх класний керівник Боднарчук Г. З., учасники комп’ютерного гуртка «Павутинка».
            Завідуюча бібліотекою Турок Галина Миколаївна ласкаво запросила всіх присутніх до залу на хліб, на сіль, на щире слово, на бесіду мудру, на свято гостинне. Діти з лемківської родини, члени клубу за інтересами «Ми і наші діти», Мартинишин Марія і Діана разом зі своєю прабабусею (93-х літньою лемкинею) Марією Щетиною, піднесли гостям коровай.
Всечесні отці здійснили чин освячення та миропомазання Інтернет-центру і  приміщення всіє бібліотеки. На молитовну згадку про цю пам’ятну подію вручили працівникам бібліотеки образ Христа Спасителя.
           З вітальним словом виступив міський голова Пеляк В.С. та директор Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Новіцька Н.С. Вони розповіли дітям про можливості програми «Бібліоміст» та роль комп’ютера і Інтернету в житті людей і роботі бібліотеки.
Учасники комп’ютерного гуртка «Павутинка» (учні Копичинецьких шкіл) подякували організаторам програми «Бібліоміст» та фонду Білла і Мелінди Гейтс, районній владі та міській раді за комп’ютери і безкоштовний Інтернет. Поділилися своїми комп’ютерними мріями, розіграли сценку зустрічі з Королевою Книгою. Під музичний супровід вчительки Боднарчук Г.З. заспівали вітальні пісні.
             Галина Миколаївна закликала всіх дітей стати волонтерами Інтернет-центру і роздала всім присутнім інформаційні листки «Інтернет – для дітей». Гуртківці показали майстер-клас на комп’ютерах: Сергій Манько спілкувався з бабусею через Скайп, Пристаж Христина презентувала вітальну листівку, Калимін Оля демонструвала дитячі розваги на своєму улюбленому сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей, Гевал Юля, Худзік Христина, Нарадка Марійка показали своє вміння працювати в Інтернеті.
            Турок Г.М. від імені всіх працівників Копичинецької міської бібліотеки для дітей та її читачів, висловила велику вдячність за фінансову, інтелектуальну і моральну підтримку організаторам Програми «Бібліоміст» та фонду Білла і Мелінди Гейтс, особисто пану Новаку, Агенству США з міжнародного розвитку; голові райдержадміністрації пану СобанюВ.О. та голові районної ради пані Хоптян Н.А. (за капітальний ремонт бібліотеки, столики і ремонт електромережі); заступнику голови райдержадміністрації з гуманітарних питань Сагайдаку Р.Є, директору ЦБС Зубковій Л.І, Копичинецькій міській раді і міському голові Пеляку В.С. ( за телефон і Інтернет-лінію), міському товариству «Лемківщина».
На завершення свята всі діти отримали солодкі дарунки.


 
 

Сучасний Інтернет-центр в Копичинецькій міській бібліотеці для дорослих

            Завдяки проекту «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» програми «Бібліоміст» користувачі Копичинецької міської бібліотеки для дорослих отримали казковий подарунок: три сучасних комп'ютери, обладнаних веб-камерами, навушниками з мікрофоном, копіювальний пристрій «три в одному», пристрій Wi-Fi і підключились до всесвітньої мережі.
              І ось 20 лютого 2013року в приміщенні бібліотеки відбулася презентація Інтернет-Центру. На святі були присутні: регіональний представник програми «Бібліоміст» Ростоцька Марія Євстахівна, в.о. начальника відділу культури і туризму Фаберська Марія Михайлівна, друзі, колеги та користувачі бібліотеки.
              Розпочалась презентація в приміщенні читального залу бібліотеки. До слова були запрошені:
         - Ростоцька М.Є. , яка докладніше розповіла про програму «Бібліоміст» , що впроваджується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у рамках партнерства з Фундацією Білла та Мелінди Гейтс, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерством культури і туризму України. Метою програми «Бібліоміст» є сприяння розвитку сучасної системи публічних бібліотек в Україні Програма співпрацює з центральними і місцевими органами влади та бібліотеками на всій території України, щоб допомогти бібліотекам ефективніше служити потребам громад через навчання та використання сучасних технологій.
        - Фаберська М.М. відмітила, що публічні бібліотеки перетворюються на центри громадського життя, де люди можуть мати доступ до необхідної інформації в електронному вигляді та отримати допомогу кваліфікованого бібліотекаря. Привітала працівників бібліотеки, користувачів зі святом – відкриттям Інтернет-Центру.
             Музичне вітання всім присутнім подарували учні школи-гімназії Христинка та Оленка Гадиняк, та школи №2 Боцян Андріана.
            Червону стрічку перерізали регіональний представник Ростоцька М.Є. та учень школи-гімназії Благута Назар.
            Справжньою родзинкою свята стала театралізована мініатюра «Сучасна бібліотека» виконана театром поезії «Слово» під керівництвом Савки Р.М. за сценарієм Лаврушко М.Й. В привітанні взяли участь : Шпунярська І., Токар О.,Благута Н., Лящук Д.
            Зав. Бібліотекою Благута О.Т. розповіла присутнім про нові послуги які надаватиме бібліотека завдячуючи програмі «Бібліоміст». Відтепер мешканці міста зможуть безкоштовно пройти курси комп'ютерної грамотності, надсилати і отримувати електронну пошту, спілкуватися в програмі «Скайп», скористатися веб-ресурсами для пошуку роботи, покупки товарів, організації поїздок, доступу до інформації органів влади і соціальних служб тощо. Подякувала команді програми «Ббліоміст», зокрема, директору Матею Новаку, регіональному представнику Ростоцькій М.Є., голові районної ради Хоптян Н.А., голові райдержадміністрації Собаню О.В. та його заступнику Сагайдаку Р.Є., в.о. начальника відділу культури і туризму Фаберській М.М., директору ЦБС Зубковій Л.І.
 
 

четвер, 21 лютого 2013 р.

Відкриття Інтернет-центрів – початок нової ери розвитку бібліотек

            20 лютого в Гусятинській районній бібліотеці для дорослих відбулось урочисте відкриття Інтернет-центру. Бібліотека стала переможцем конкурсу проекту «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» в рамках програми «Бібліоміст».
На відкритті були присутні регіональний представник програми «Бібліоміст» Ростоцька М.Є., методист Тернопільської ОУНБ Козачок Л.М., директор Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Новіцька Н.С. в.о. начальника відділу культури і туризму райдержадміністрації Фаберська М.М., начальник Гусятинського районного управління юстиції Шмигельський В.Я. , користувачі бібліотеки.
Директор бібліотеки Любов Зубкова розповіла присутнім, що програма"Бібліоміст" впроваджується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Міністерством культури України, Українською бібліотечною асоціацією за фінансової підтримки Фундації Білла та Мелінди Гейтс. Програма «Бібліоміст» сприяє розвитку сучасної бібліотечної системи України завдяки оснащенню бібліотек комп'ютерними технологіями та навчальними програмами для бібліотекарів і покликана перетворити публічні бібліотеки на сучасні громадські центри та підвищити роль бібліотек в українському суспільстві. Під час презентації Інтернет-центру Любов Іванівна подякувала всім, хто допоміг у реалізації проекту, зокрема всій команді програми «Бібліоміст», нашому районному керівництву.
Регіональний представник Марія Ростоцька досить докладно розповіла, що особливість Інтернету як системи доступу до інформації обумовлена безмежністю інформаційних ресурсів, доступних користувачам. Кожен користувач може знайти для себе в мережі необхідну йому інформацію, яка може носити суто приватний, науковий, суспільний характер. Звернула увагу на те, що Інтернет є універсальним засобом комунікації, який надає можливість спілкування в режимі реального часу та одночасно підтримувати зв'язок відразу з декількома співрозмовниками, дозволяє обирати аудиторії та теми для дискусії.
В.о.начальника відділу культури і туризму райдержадміністрації Марія Фаберська привітала всіх з визначною подією – відкриттям інтернет-центру. Відмітила високий професійний рівень бібліотечних працівників, які вклали в дану програму свої знання, інтелект і досвід та надаватимуть послуги інтернету, навчатимуть користувачів новітнім технологіям.
Зацікавив присутніх виступ користувачки бібліотеки Ольги Ковалишин, яка поділилась своїми успіхами роботи з компютером.
Пісні присутнім подарували Юлія Конкульовська та Мар’яна Лоза.
Ласкаво просимо до наших бібліотек скористатись безкоштовними послугами ІНТЕРНЕТУ.




 
 

"Мелодії бентежного свята''


"Мелодії бентежного свята'' - так називалось свято кохання, яке бібліотека для дорослих провела з учнями 9-В класу (класний керівник В.С. Жарун).  Бібліотекарі Л.Град та Н.Мудра розповіли про веселе свято – День св.. Валентина, яке із задоволенням святкує вся Європа.
Учні почули і декілька легенд щодо св. Валентина. Хлопчики і дівчатка із задоволенням приймали участь у розважальних конкурсах: «Розбиті серця», «Яблуко закоханих», «Солодка парочка».
У конкурсі «Ти без мене не ти, я без тебе не я» учасники об'єднували імена літературних героїв в пари.
            В інтелектуальному конкурсі «Питання на засипку» учні відповідали на запитання, які мали відношення до книги, бібліотеки, відгадували загадки-жарти.
Переможці конкурсу отримували солодкі презенти, а на закінчення свята всі ласували печивом у вигляді сердечка.
Учень Роман Чеховський подякував бібліотечним працівникам за цікаво проведений масовий захід.
  В бібліотеці-філії с. Малі Бірки відбувся вечір відпочинку "Любов: яка вона насправді?"

понеділок, 18 лютого 2013 р.

Презентація літературної студії "Лямпа" та зустріч із Любомирою Іванків

 
           Першого лютого чудовий творчий захід провела літературно – мистецька студія «Лямпа» під керівництвом Оксани Федьків разом із Братством тверезості м. Копичинці. У приміщенні Копичинецької бібліотеки для дорослих студійці зібрали усіх пошановувачів української поезії, рідного слова. І у такій чудовій гармонії поєднали зустріч із місцевою поетесою Любомирою Іванків із літературними читаннями віршів про рідну мову, а також зробили і презентацію самої студії.
           Гості були приємно здивовані в першу чергу обстановкою проведення заходу. Адже все проходило без світла, а при свічках та горінні лямп. Це додавало заходу якоїсь таємничості, домашнього тепла та спокою. Теж читання усіх віршів супроводжувалося гарною музикою, яка надавала цьому ще яскравішого відтінку.
Гарним було і привітання отця Ігоря Середи та його благословення, як і самої студії, так і усіх присутніх.
          Пізніше усіх гостей лямпівці пригощали теплим чаєм та солодощами. Після чого запрошена поетеса Любомира Іванків провела невеличкий творчий вечір, розповідала про себе, зачитувала свої вірші. Її виступ зворушив усіх присутніх своєю щирість, відвертістю і в деякі моменти навіть розчулив. Гості із захопленням слухали поетесу, адже це надзвичайно талановита, віддана своїй справі людина.
 
          На закінчення міський голова Володимир Пеляк подякував організаторам за такий чудовий захід та подарував студійцям два томи Патріарха Йосифа Сліпого. А завідуюча бібліотекою для дорослих Оксана Тадеївна Благута із невеличким хвилюванням вітала літстудію «Лямпа» із початком їхньої творчої діяльності та із проведеним заходом. Також до вітань приєднався і директор Чортківського районного радіо Роман Островський.
          Отже, свято студійцям вдалося на славу. Усі гості були задоволенні таким заходом. Активно залишали свої побажання, враження про захід та студію на плакаті відгуків. І сама літературно – мистецька студія «Лямпа» обіцяє проводити ще безліч гарних, творчих заходів, запрошувати різних талановитих поетів. Тож бажаємо їм успіху та творчого натхнення!

"Крути-наша слава,наша історія"

 І креслять їх осяйні тіні
В безсмертя славну путь-
В віках віків бійці нетлінні-
Герої  Крут не вмруть.
         29 січня 1918 року в історії України з'явилася скорботна  сторінка, під назвою «Крути».
        Минуло 95 років з дня героїчного подвигу київських студентів… Вони йшли у бій з вірою у перемогу  української національно-визвольної боротьби. Вони полягли на зорі своєї боротьби.
      Щоб детальніше пізнати героїчну історію подвигу студентського куреня, в бібліотеці-філії с. Яблунів  для учнів 9-го класу  бібліотекар Гавенда Л.С. підготувала перегляд  літератури на тему: «Крути-наша слава,наша історія». Присутні ознайомилися з поезію, цікавими  фактами  про згадувані події.
      Низький уклін юним патріотам за їхній подвиг і мужність. Світла пам’ять героям!

 

пʼятницю, 15 лютого 2013 р.

''Бібліографія – ключ до знань''

             Під такою назвою у Гусятинській районній бібліотеці відбувся бібліотечний урок для учнів 11 класу ЗОШ-І-ІІІ ст.  селища Гусятин. Які 25 січня разом з класним керівником Маланюк Людмилою Йосипівною завітали до книгозбірні. А почалося заняття з центральної бібліотеки для дітей, адже 11 років нараз ці діти познайомилися саме в цій бібліотеці з своїми першими книжечками.

Завідуюча  Пенюта  Н. Я. познайомила  з історією бібліотеки, присутні переглянули альбом масових заходів які організовує дитяча бібліотека. Велику зацікавленість у користувачів викликала виставка «Книги подаровані авторами», з їхніми побажаннями для читачів. Серед них: Микола Супінка з с. Самолусківців, Микола Кучмій з Васильківців, Анатолій Поворозник з Гусятина, Марія Балицька з м. Тернополя, Василь Корчемний з м.Хоросткова . Завідуюча звернула увагу читачів на унікальне багатотисячне видання «Енциклопедія Сучасної України».
 Привернула увагу на краєзнавчу виставку «В красі неповторна, на світі єдина» В читальному залі читачі познайомилися з репертуаром журналів та газет, які отримує бібліотека.
Потім урок продовжувати працівники Гусятинської районної бібліотеки. Бібліотекар Град Лдія Степанівна познайомила читачів з відділами бібліотеки, розстановкою бібліотечного фонду, довідково-бібліографічним апаратом бібліотеки:абетковим каталогом, та картотекою назв художніх творів.
Детального розповіла про оформлення читального залу, розкриті тематичні викладки та книжкові виставки зокрема:«Край грозою вмитий, ведуть усі шляхи на світі», «Українські журнали читачеві».
 Після цього користувачі познайомилися з роботою Інтернет-центру. Директор ЦБС Зубкова Л.І. розповіла присутнім про найбільш поширені послуги,  якими можуть скористатися в бібліотеці, причому безкоштовни:
-           курси комп’ютерної грамотності;
-           зв’язок з рідними та друзями по Скайпу в інших містах та за кордоном;
-           правові консультації, зокрема, з питань пенсій, соціального захисту, трудової міграції;
-           довідки щодо годин прийому, телефонів, адрес медичних закладів;
-           послуги з працевлаштування (як знайти оголошення про вакансії, навчатися грамотно складати резюме, подавати свою кандидатуру і проходити співбесіду);
-           проведення цікавих екскурсій, організація відпочинку;
-           проведення ігор з дітьми та організація програм дитячого розвитку;
-           покупки через Інтернет товарів, які відсутні у місцевих магазинах;
-           проведення різноманітних заходів (зустрічі, збори клубу за інтересами або господарського об’єднання ) у комфортному приміщенні бібліотеки;
-           виконання школярами та студентами домашніх завдань і творчих проектів, користування електронними підручниками;
-           вивчення іноземних мов, переклади текстів;
-           ознайомлення з новинами свого регіону, країни, світу;
-           ознайомлення з інформацією органів влади, участь в обговоренні владних ініціатив

четвер, 14 лютого 2013 р.

"Україна колядує , колядує вся земля"


 
З 01.01.2013 р. по 03.02.2013 р. в Хоростківській дитячій бібліотеці була представлена виставка літератури "Україна колядує , Колядує вся земля, В небі ангели співають, Прославляють всі Христа." Читачі бібліотеки мали змогу ознайомитись з літературою по даній темі , ознайомились з колядками та щедрівками . Цикл різдвяних свят завершився різдвяним дійством в МБК м.Хоростків " Прощання з колядою ".