пʼятницю, 30 травня 2014 р.

«За майбутнє віддам життя»



                23 травня ми відзначали свято Героїв. Це день пам'яті усіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу. Свято покликане відродити в нас героїчний дух минулих поколінь, які дали нашій історії яскраві приклади героїзму.
В читальному залі  Гусятинської районної бібліотеки для дітей діє виставка « За майбутнє віддам життя».

середу, 28 травня 2014 р.

Семінар «Азбука бібліографічної роботи»


На базі Копичинецької міської бібліотеки для дорослих пройшов районний семінар працівників ЦБС. В роботі семінару взяли участь начальник відділу культури і туризму Гусятинської райдержадміністрації Роман Сагайдак та  житель міста Копичинець - письменник, громадський діяч Богдан Михайлович Савка і учасники театру поезії  «Слово» Копичиненецького міського центру культури і дозвілля (керівник Руслана Савка).

         Семінар складався з двох частин. Перша частина «Азбука бібліографічної роботи». Друга частина «Роль публічної бібліотеки у вихованні свідомого громадянина - патріота»  та презентація книги Богдана Савки «Забути не маємо права», присвячена вшануванню Героїв України, адже свято встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передовсім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН. 

         Відкрила семінар директор  Гусятинської ЦБС Фаберська М.М.
 
          З вітальним словом звернувся до бібліотекарів начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Р.Є. Сагайдак, який нагородив ювілярів-бібліотекарів грамотами відділу культури і туризму. А також зупинився на проблемах і досягненнях бібліотечної галузі району.

         Про використання  інформаційних технологій у роботі бібліотеки поділилася своїм досвідом завідувач Копичинецької міської бібліотеки для дорослих Благута О.Т.. Присутні переглянули електронну презентацію Копичинецької міської бібліотеки для дорослих.

         В ході семінару були висвітлені такі питання:

1.Організація і методика бібліографічної роботи в бібліотеці( зав. методично – бібліографічним відділом М. П. Осика)


 
2. Бібліографічне обслуговування в бібліотеці . Робота з Д Б А. ( бібліограф Г. М. Шустак)


3. Довідково – бібліографічне обслуговування користувачів дітей та керівників дитячого читання( зас. директора по роботі з дітьми Н. Я. Пенюта)
4. Ознайомлення з бібліотекою-базою проведення семінару  (зав. філією для дорослих м. Копичинці О. Т. Благута ).
5. Вимоги до ведення облікових документів і списання книжкового фонду ( зав. відділом комплектування О. З Доробало).

6.Обмін досвідом:
1. Форми масового бібліографічного інформування( зав. бібліотекою – філією с. Целіїв М. М. Пилипів)
2.Огляд нової літератури – одна з найпоширеніших форм бібліографічної інформації.( зав. Бібліотекою -філією м. Хоростків Л. І. Росяк).
         Перед учасниками семінару виступив письменник, краєзнавець, громадський діяч Богдан Михайловича Савка - автор багатьох публікацій про боротьбу ОУН-УПА на Тернопіллі та книжок


  •  «А смерть їх безсмертям зустріла»
  • «Гаряча була то хода»
  • «І могили говорять»
  • «А нас й Сибір не доконав»
  • «Останні на полі слави»
  • «Забути не маємо права» ,  про написання якої автор поділився з нашими колегами.
Працівники бібліотеки мали змогу взяти участь у веб-конференції  «День Героїв вшановує молодь Тернопілля», організатором якої була Тернопільська обласна бібліотека для молоді.
 
 
Україна живе,бореться, житиме і перемагатиме.  23 травня – День Героїв: минулого, сучасності та майбутнього!  Герої сьогодення  - це Герої  Небесної Сотні та  українські патріоти, що загинули  в мирний час , захищаючи незалежність України.  Вони були звичайними людьми. І в мить останню віддали нам  найдорожче , що мали, - життя своє. Вічна пам'ять всім борцям за волю України. Їхній подвиг забути не маємо права.



 
 

вівторок, 27 травня 2014 р.

«Пам'ятаємо Героїв».


Свято Героїв, це свято величі духу українських вояків – борців за волю України і є символом незборимості Української нації. Це свідчення нашої твердої волі йти накресленим Героями шляхом боротьби до найвищої мети – Державної Незалежності, могутност і  і слави України .
До цієї дати в районній бібліотеці  до  уваги  користувачів – тематична викладка літератури  «Пам'ятаємо Героїв».

 

понеділок, 26 травня 2014 р.

"Герої не вмирають"

 
 
 
 
 
День Героїв
або Свято Героїв
відзначається в Україні
щороку 23 травня.



    
 
 
 
 

 
        Читаємо в Вікіпедії: "День Героїв або Свято Героїв - щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передовсім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН. В сучасному вигляді відзначається 23 травня, але святкові та вшанувальні заходи проходять весь тиждень, на який припадає свято. Для зручності та якомога більшої участі, масові заходи, почасти, відбуваються в п'ятницю, суботу та неділю, що настає після свята."


       В рамках відзначення Дня Героїв в Копичинецькій міській бібліотеці для дітей організовано виставку книг одного автора на тему "Герої не вмирають". Богдан Михайлович Савка (автор) подарував всі ці книги бібліотеці для загального користування.

Відвідувачі прослухали інформаційну довідку про історію походження свята та переглянули книги Богдана Савки про героїв воїнів ОУН і УПА в боротьбі за незалежність України.

неділю, 25 травня 2014 р.

"Хай буде славен у віках його безсмертний геній''

Історична віртуальна довідка



22 травня 2014 року – 153 роки з дня перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі у Каневі.

Помер поет 10 березня 1961 року. Поховали його на Смоленському кладовищі у Санкт-Петербурзі. Але у своєму заповіті Т.Г.Шевченко бажав, спочивати на батьківщині.


четвер, 22 травня 2014 р.

''Таланти наших читачів''






15 травня – Міжнародний день сім`ї.

2014 рік проголошений ООН  Роком сім`ї.

15 травня 2014року о 16 годині в приміщенні читального залу Копичинецької міської бібліотеки для дітей відбулося Родинне свято, присвячене вище вказаній даті. Винуватцями його стала багатодітна сім`я Бульчаків, діти якої є активними читачами бібліотеки.

середу, 21 травня 2014 р.

«Війна і Перемога, біль і па’мять».


                                 Нашу  память обпалює Вічний вогонь,
           Де граніти і зелені повінь.
                           До священного чистого світла його
                            В цей день приходимо на сповідь

Все далі в історію відходять жорстокі битви Великої Вітчизняної війни, в яких наш народ проявив справді героїчну мужність, відстояв честь і незалежність Батьківщини. Уже на місці руїн і попелищ виросли міста і села, ніщо не нагадує війну. Але ніколи не будуть забуті імена тих, хто в тяжкий для нашої країни час здійснив неповторні подвиги, хто будував мирне майбутнє для теперішніх та наступних поколінь.
    Всі ми з історії знаємо, що війна залишила страшні сліди. В руїни і згарища фашисти перетворили міста і села, а скільки загиблих, скільки людей , а особливо молоді, було вивезено на трудові роботи до німецьких таборів.
    В селі Яблуніво  о. Андрій Юськів, о.Роман Левенець та громада села відслужили панахиду біля меморіальної плити по загиблих солдатах в роки Великої Вітчизняної війни.
      22 травня 1944 року  Яблунів  було звільнено від фашистських загарбників
В бібліотеці до цієї дати оформлено тематичну виставку: «Війна і Перемога, біль і память».





"Герої рідної землі"


Вас пам'ятати будемо завжди
Із вами будемо боротись за країну
За ту країну, де нема брехні й війни,
За нашу й вашу мирну Україну.

Україна йшла довгих 23 роки до свободи, незалежності , перетерпіла і зради, і зневіру, заплатила кров'ю своїх кращих синів лише з можливість будувати вільну і нову державу.
В бібліотеці-філії с Яблунів  оформлено тематичну поличку, присвячену «Небесній сотні» «Вони лиш починали жити».


четвер, 15 травня 2014 р.

«Памятаєш, земле, 45-й, земле, 41-й не забудь»

           9 травня ми святкуємо свято – День перемоги. В цей день ми схиляємо голови перед ветеранами і дякуємо їм за мир.
           В бібліотеці-філії с. Тудорів була оформлена книжкова виставка «Памятаєш, земле, 45-й, земле, 41-й не забудь». Її переглянули учні 7-8 класів.
Присутні читали вірші, присвячені воєнній тематиці і щасливому майбутньому, а саме «Хай згинуть війни», «Пам'ять», «Війна… Страшніше слова і немає», «Вогонь перемоги», «Над нами небо голубе», «Синьоока земля».
           Як пам'ять про ті нелегкі часи, трагічні роки боротьби за волю України височить на сільському цвинтарі могила вояків УПА. Могила увінчана величним монументом. Щороку в цей день відправляється панахида.
          Також навпроти Будинку культури височить пам’ятник односельчанам, які загинули на фронтах Другої світової війни 1941-1945 рр. Учні поставили біля підніжжя квіти.
           Пам'ять про героїв визвольних змагань живе і житиме вічно.

середу, 14 травня 2014 р.

«Принесу тобі, мамо, квіти»



У травні, коли прокидається від сну природа, люди висловлюють подяку материнській самопожертві і відзначають День Матері. Це місяць Пречистої Діви Марії, яка благословила у хресну путь свого Сина – Спасителя  людства. Саме цій найдорожчій людині було присвячене свято-сповідь «Принесу тобі, мамо, квіти», яке підготували і провели працівники районної бібліотеки та центральної  бібліотеки для дітей для пацієнтів  та працівників кардіологічного відділення Гусятинської районної комунальної лікарні.

«Довіку матінку шануйте – свій найсвятіший оберіг»

         Травень – місяць Пречистої Діви Марії. Вона благословила у хресну путь сина, що став спасителем людства. До Матері Божої звертаються християни, просячи заступництва і допомоги. У травні, коли природа-мати виряджає свою доню-землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, дорогу праці і радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві.
         Бібліотека с. Тудорів з учнями 6 класу провела  виховну «Довіку матінку шануйте – свій найсвятіший оберіг».
        До учнів звернулася сільський бібліотекар Доскоч Н.В. із закликом шанувати і допомагати мамі не тільки в цей день, але завжди пам’ятати про цю людину, яка дала життя всім нам, яка готова віддати своє життя, щоб тільки її дитина була щаслива.
       Учні розповідали про свою матусю, яка вона в них, як вони їй допомагають.
Присутні читали вірші, присвячені матері, а саме «Лілея для мами», «Чи є хтось на світі рідніший за неньку», «Мама – слово чарівне», «Просто мати», «Молитва за маму».
          Також звучали народні прислів’я та приказки про жінку – матір.

"Тривожний день рахує мирні весни"


З метою вшануваня безсмертного подвигу народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945рр.
В дорослій бібліотеці до уваги користувачів  розкрито книжкову виставку  присвячену "Тривожний день рахує мирні весни"

"Мати - символ добра на землі".

         Травень несе нам свято Матері. 11 травня дитяча бібліотека провела  бесіду "Мати - символ добра на землі". Бібліотекар Салик С.П. розповіла присутнім  яка важлива відповідальність лежить на материнських плечах за своїх дітей. В свою чергу діти розповідали  як вони люблять своїх матусь , як їм допомагають.

середу, 7 травня 2014 р.

«Ще довго пам’яттю болітиме війна»



           Cпливло 69 років від того вистражданого радісно-сумного дня Перемоги! Все далі відходять  грізні роки Великої Вітчизняної війни, але не згасає пам'ять про тих, хто приніс на вівтар Великої Перемоги своє життя.
Тим хто кров'ю своєю скропив землю, хто пройшов крізь полум’я війни, голод, холод, але вижив і тим, хто навічно відійшов у безсмертя – всім і мертвим і живим був присвячений вечір-спомин «Вічна пам'ять усім хто загинув, вічна слава усім хто живий», який Гусятинська районна бібліотека для дорослих провела спільно з учнями 10 класу.

«Спасіння душі моєї»


Так склалося в нашому повсякденному житті, що наша Батьківщина переживає тяжкі часи. І ми , всі її діти, повсякчас звертаємо очі і душі до небес та благаємо милосердного Господа про мир і спокій на нашій страждальній землі.
        У бібліотеці села Целіїв проходять бесіди , круглі столи  а також молитви-вервиці на славу Божу .

вівторок, 6 травня 2014 р.

''Знай наших!''


            2014 рік – ювілейний , тому що відзначаємо 200-річчя від дня народження Великого Українця – Тараса Григоровича Шевченка. З цієї нагоди Тернопільська бібліотека для молоді оголосила конкурс «Намалюй Шевченкове слово».