вівторок, 23 вересня 2014 р.

"Осінь в бібліотеці"

18 вересня 2014 року в Копичинецькій міській бібліотеці для дітей пройшов
"День бібліотеки" для садочка "Барвінок".
Учасниками його стали вихованцігруп "Бджілка" та "Веселка"
День бібліотеки для садочка

"Коцюбинський - людина високої культури, душевної краси і благородства"


Місяць вересень багатий не тільки на осінні дари, а ще й на знаменні дати в українській літературі.  У вересні ми святкуємо 245-річчя І. Котляревського, 120-річчя Олександра Довженка, 150-річчя П.Грабовського, 120- річчя Купчинського, 85-річчя Д. Павличка, 150-річчя Михайла Коцюбинського.
         Михайло Коцюбинський народився 17 вересня 1864 року. Він був письменник незвичайний. Письменник - патріот, вдумливий і тонкий дослідник.
Коцюбинський - людина високої культури, душевної краси і благородства. Понад усе любив квіти та сонце, мов соняшник, тягнувся до нього, купався у ньому. А ще надзвичайно любив дітей, ніколи не пройшов мимо них, щоб не зачіпити їх, не заговорити та не пожартувати трохи.
         У Раштовецькій сільській бібліотеці-філії, бібліотекарем, Богутою І., спільно із школою, були проведено традиційні літературні читання, присвячені 150-річчю М.М. Коцюбинському. Її гостями були учні 5-8 класів із своїми наставниками.
         Діти із цікавістю слухали та переглядали відео-матеріал, який підготували вчителі української мови і літератури Люба Н. О. та ЛюбаТ. І. Із нього учні дізналися про дитячі літа письменника, його навчання, вчителювання, перші твори. 
         Діти із захопленням читали казки - мініатюри "Про двох цапків", "Дві кізочки", "Десять робітників". Не залишилось поза увагою оповідання "харитя", Яке до глибини душі зачепило кожного із присутніх.
Шкільний бібліотекар - Кильба В.Я.  наголосила: "Твори Коцюбинського завжди були і залишаються актуальними і цікавими у своєму читанні . У них він вчить долати труднощі, не впадати у відчай за будь-яких складних життєвих обставин, любити людей і життя, вклонятися природі.
         На його шляху було по-різному, але попри все він залишався  людиною з великої літери і великим письменником української літератури.
         Бібліотекар, Богута І. ознайомила присутніх із викладкою літератури "М. Коцюбинський - неперевершений майстер художнього слова".




 



"Семінар шкільних бібліотекарів"


12 вересня у Гусятинському РЦДЮТ відбувся семінар - практикум шкільних бібліотекарів району. У ноьму взяла участь заступник директора по роботі з дітьми Гусятинської районної бібліотеки Пенюта Н. Я.
Вона познайомила присутніх із календарем літературних і пам’ятних дат на вересень – грудень 2014 р.
         Запропонувала нові форми і методи роботи з читачами – дітьми та керівниками дитячого читання.
Звернула увагу колег на нові вимоги у списанні літератури та обліку подарованих книг.
Розповіла про новий проект « Бібліоняня», який стартував у районній бібліотеці для дітей.

пʼятницю, 12 вересня 2014 р.

''Іван Котляревський — зачинатель нової української літератури''

      
"Еней був парубок моторний і хлопець хоч куди козак...". Хто не знає цих слів? Належать вони Івану Котляревському, який по праву вважається першим класиком новітньої української літератури. Творчість Котляревського є своєрідним місточком, що з'єднує давню українську літературу з новим національним письменством.
     9 вересня виповнюється 245 років від дня народження відомого українського письменника Івана Котляревського. З метою його вшанування в бібліотеці – філії с. Нижбірок проведено літературну годину «Іван Котляревський — зачинатель нової української літератури». Запрошена Сливик І. І. (вчитель української мови та літератури) познайомила присутніх з життєвим і творчим шляхом відомого письменника.
         Бібліотекар Оксана Михайлівна наголосила на тому, що саме  Котляревський своєю творчістю вперше посмів нагадати українцям, що вони українці, що не варто соромитись рідної мови, що українською мовою можна створювати справжні шедеври. Його безсмертна поема "Енеїда" вже понад два століття продовжує приваблювати читачів, а п'єси "Наталка Полтавка" й "Москаль-чарівник" не сходять зі сцени, і в наші часи залишаються такими ж свіжими, як і в добу їх автора.
         До уваги користувачів  -  викладка літератури «Засновник нової української літератури».



   







середу, 10 вересня 2014 р.

«Українська мова – пісня веселкова»



    Тисячолітній досвід людства переконливо доводить важливу роль мови у житті кожного народу.
     Мова – це нетлінній скарб століть, що передається від покоління до покоління і об’єднує минуле й прийдешнє. А книжка – це джерело розвитку для людини, тому якщо людина не читає, вона деградує. Українці писати вміють всі. Утім, тих, хто пише грамотно набагато менше.
      Гусятинська центральна бібліотека для дорослих завжди рада сприяти самоосвіті і пропонує нашим користувачам викладку літератури «Українська мова – пісня веселкова» з нагоди відзначення Міжнародного дня грамотності.
   Покращуйте свою грамотність – завітайте в бібліотеку!


неділю, 7 вересня 2014 р.

«Павло Загребельний 90 років з дня народження».



Все, що я досі написав і напишу, у мене тільки про одне :
про збереження людської особистості,
людини як найбільшої коштовності".
                                                                                                                      П. Загребельний

     До 90- річчя від дня народження найталановитішого прозаїка сучасності П.А. Загребельного у  бібліотеці – філії села Вільхівчик відкрито книжкову виставку «Павло Загребельний  90 років з дня народження».


 

Його твори завжди були і залишаться актуальними і цікавими в своєму читанні. Доля, що спіткала письменника, була нелегкою, але попри все, він залишався людиною з великої літери і великим письменником української літератури ХХ століття. З життям письменника та його творами вас ознайомить  сільський бібліотекар Наталя Бесащук.