четвер, 30 квітня 2015 р.

«Поділись із ближнім»

            Нам важко навіть уявити світ, в якому немає книги. До неї ми звикли з самого дитинства, вона розкривала перед нами дивовижні таємниці життя та давала корисні поради у важку хвилину, вчила нас розуміти самих себе.
           Найважливіше призначення книги – зберігати знання, накопичені віками, і передати їх наступним поколінням. Книзі ми завдячуємо тим, що й сьогодні можемо насолоджуватися шедеврами давньої літератури. Як влучно пише І. Франко:

Книги - морська глибина,
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить.

Спілкування з книгою допомагає людині розвиватися та вдосконалюватися. Адже для того, щоб зрозуміти зміст, який автор прагне донести до читача, треба читати вдумливо, уважно, підключати свій власний досвід, вміти аналізувати інформацію. І якщо читачеві це вдається, то перед ним розкривається цілий світ цікавих подій, глибоких душевних переживань, інтелектуальних відкриттів.
Працівники Гусятинської центральної  районної бібліотеки та районної бібліотеки для дітей відгукнулися на гуманітарну акцію «Поділись із ближнім», яку організувала Гусятинська районна громадська організація «Об'єднання Самопоміч». Через представника організації Ігоря Скопецького було передано в Копичинецьку ВК №112  350 екземплярів книг різноманітної тематики.

«Бібліотека і електронна звітність»


Стрімкий розвиток електронних інформаційних технологій призводить до багатьох змін у сфері діяльності бібліотек. Міністерством культури України впроваджується в дію електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР). ЕСМаР створено для збору, зберігання та обробки даних, які надаються публічними бібліотеками за визначеним переліком показників. Інформація від бібліотек здається у режимі он-лайн, зберігається на окремому сервері, і доступна для користувачів системи з будь якого комп’ютера, підключеного до Інтернету.
З метою ознайомлення сільських бібліотекарів з новою електронною формою звітності на базі Гусятинської районної бібліотеки були проведені навчання з впровадження електронної системи моніторингу мережі публічних бібліотек.
Директор Гусятинської ЦБС М.М.Фаберська розповіла про організацію переходу бібліотек на он-лайн звітність та презентувала систему ЕСМаР. Завідувачка методико-бібліографічним відділом  М.П.Осика та  бібліотекар О.В.Рога  обговорили з сільськими бібліотекарями проблемні питання переходу на он-лайн звітність, проведення моніторингу діяльності бібліотечних установ та особливості заповнення звітів. Під час навчання присутні ознайомились з заповненням звітів різними рівнями бібліотек, та новими принципами роботи з даними, училися користуватися системою електронної звітності

вівторок, 28 квітня 2015 р.

«І біль, і пам'ять, і тривога»


                                   Чорнобильський вітер по душах мете
                                   Чорнобильський пил на роки опадає,
                                   Годинник життя безупинно іде…
                                   Лиш память, лиш память усе памятає. 

Чорнобиль… Чорний біль нашої землі. Чорною плямою стала на нашій блакитній планеті трагедія Чорнобиля. Сьогодні годинник життя відраховує 29 років чорнобильської катастрофи.

         В Гусятинській районній бібліотеці для дорослих проведено екологічну годину «І біль, і пам'ять, і тривога» з учнями 10 класу Гусятинської ЗОШ І-ІІІ ступенів (класний керівник Човган Н.А.).


         Трагічні сторінки Чорнобильської аварії перегорнула бібліотекар  Л. С. Град. Бібліотекар Г. І. Лозінська читала поезію, яка торкнулась сумними рядками серця кожного з присутніх.

Бібліотекар Г. І. Лозінська
Бібліотекар Л. С. Град.
            Про жахливі події важко згадувати, страх проймає за нашу землю, яку зрошують смертоносні дощі, за отруєні ріки, за майбутнє життя.  Спогадами про ці трагічні дні поділився М. Б. Шигінський (ліквідатор аварії ЧАЕС) та надав для перегляду документальний фільм про чорнобильську аварію, приурочений річниці трагедії.
 

 
         Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає. Чорнобильська біда надовго залишиться в  нашій памяті. Ще довго ми будемо відчувати на собі її наслідки, ще довго чутиме її дзвони. Нам є над чим замислитися. Чи не повториться трагедія в іншому місці? Тому й треба памятати, всім сущим на землі, нічого не забувати і робити усе, щоб ніколи не падала на землю гірка зірка Полин.


Коли в народу горе поети не мовчать

Інтернет - огляд.
 
26 квітня 1986 року,
на 4-му енергоблоці
Чорнобильської атомної електростанції
сталася жахлива аварія – т
найбільша за всю історію
ядерної енергетики.
 




Детальніше тут: http://kopychyntsi.blogspot.com/2015/04/blog-post_24.html

«Воїнам світла»


Таку назву має збірник поезії від сотні сучасних українських поетів для героїв-захисників Вітчизни, які  беруть участь у військових діях на сході України, який вийшов у 2015 році в місті Мукачеві. Книжку підготувала  група волонтерів « Серце патріота»,  паралельна назва збірника «Найкраще від кращих для найкращих».
         Нам дуже приємно повідомити, що у збірнику є вірші поетеси з Гусятина -  Любов Євгенівни Печінки, головного спеціаліста Управління Пенсійного фонду України у Гусятинському  районі. На сторінках «Вісника  Надзбруччя»   № 10 від 08.03.2015р. ми писали про попередні п’ять збірок, де надруковані поезії Любов Євгенівни. Кожен вірш – це біль серця, віра і надія в нашу кращу долю.
Приходьте в районну бібліотеку для дітей і ви зможете почитати ці вірші-молитви.

понеділок, 27 квітня 2015 р.

Презентація книги-дилогії Михайла Ломацького «Заворожений світ»


 
Гусятиський край багатий і щедрий талантами, має великі і славні наукові,громадсько-політичні, літературні, мистецькі та духовні традиції. Це –батьківщина славнозвісного поборника волі і незалежності українського народу Северина Наливайка, мовознавця і літературознавця Василя Сімовича, фізика-електротехніка Івана Пулюя, відомих українських письменників – Дениса Лукіяновича, Дмитра Макогона, Богдана Лепкого, Мирослава Капія, Миколи Тарнавського, діячів мистецтва Івана Левицького, Дениса Січинського, Клима Чічки-Андрієнка, Ювеналія Мокрицького, Петра Липинського, Степана Галябарди. У містах і селах краю народилися, жили і творили відомі таланти художнього слова Марія Валевська,Тимон Заборовський, Юзеф Пайгерт. З Гусятинщиною тісно пов’язані творчість і громадсько-політична діяльність Франка, Федоровича, Гальки, Щурата. Милувався красою нашого краю російський письменник О.Купрін, український поет А. Малишко.

Гусятинською центральною районною бібліотекою спільно з Гусятинським коледжем ТНТУ ім.І.Пулюя проведено презентацію книжки-дилогії українського етнографа, фольклориста, публіциста, культурно-громадського діяча, педагога і письменника, уродженця с. Суходіл Михайла Ломацького. «Заворожений світ» - перша з 20 книг відомого фольклориста і письменника, що видана в Україні у повному обсязі. Українське видання здійснив Олександр Масляник – головний редактор журналу «Гражда», заслужений журналіст України,лауреат премії ім..Чорновола. Також на презентацію прибули інші члени Львівської делегації у складі:

Василь КОРЖУК – заступник голови Всеукраїнського Товариства «Гуцульщина», голова суспільно-культурного товариства «Гуцульщина» у Львові;




Михайло ГНАТЮК – доктор історичних наук, професор Львівського національного університету імені І. Франка;


Володимир ГАЮК – заслужений працівник культури України, віце-президент Світового Християнського конгресу.

 
На зустріч запрошені:
Голова Гусятинської районної державної адміністрації Ігор Аніловський
Селищний голова Гусятина Михайло Савчук, член асоціації книговидавців та книго-розповсюджувачів України ;
Представниками громади села Суходіл;
Начальник відділу культури і туризму районної державної адміністрації Роман Сагайдак.

Поети, краєзнавці Гусятинщини: Кучмій Микола Васильович , Базів Микола Миколайович, Горбоватий Василь Петрович, Нестерович Світлана Богданівна, Закутій Олена Василівна, pедактор районного часопису «Вісник Надзбруччя»- Леонід Дубас.  Викладачі коледжу, вчителі та бібліотекарі нашого району.

Вела захід директор Гусятинської ЦБС М.М. Фаберська. Детальніше про життя і творчий шлях письменника – нашого земляка Михайла Ломацького розповіла поетеса-початківець, студентка першого курсу Гусятинського коледжу ТНТУ ім.Івана Пулюя Діана Заставна.

         Пісні «Гілка калини», «Журавлина доля», «Молитва» прозвучали у виконанні методистів районного будинку культури Надії Туткалюк, Лесі Сидорівської та Тетяни Кузик, а також пісню «Благослови» виконала студентка першого курсу Гусятинського коледжу ТНТУ ім.Івана Пулюя Фуг Тетяна.

          Про підготовку видання «Завороженого світу» розповів видавець О.Маслянник. Цікаві факти з життя М. Ломацького повідомили М. Гнатюк, В.Гаюк, В. Коржук.

         Суспільно-культурне товариство «Гуцульщина» нагородило грамотами Марію Фаберську, Романа Сагайдака, Михайла Савчука за значні внески у  розвиток традиційної гуцульської культури, відновлення  народних традицій, любов до рідного краю.


  


 
Олександр Масляник подарував бібліотекам Гусятинської ЦБС десять примірників книг «Заворожений світ» і журнали «Гражда».
 

         Закінчилася зустріч побажанням голови Гусятинської райдержадміністрації Ігоря Аніловського про подальшу співпрацю між Гусятинщиною та Гуцульщиною у сфері культурного розвитку.

«Біблітекар і читач: Спілкування, взаєморозуміння, співпраця»


Під такою назвою проведено практикум із завідуючими бібліотеками-філіями сіл Городниця, Самолуски, Постолівка, Ст.Нижбірок. З консультацією виступила зав. метод відділом М.М.Осика. Учасники взяли участь у  круглому столі «Біблітекар і читач: Спілкування, взаєморозуміння, співпраця»

середу, 22 квітня 2015 р.

«До природи не неси шкоди».


Все на землі, все треба берегти –
І птаха, й звіра, і оту рослину.
Не чванься тим, що цар природи ти,
Бо врешті, ти його частина.
Друже мій, люби життя,
Люби людей, природу,
А кривду кинь у забуття
Як камінь в тиху воду.

          В сільській бібліотеці-філії села Тудорів до Дня довкілля була проведена з учнями старших класів виставка-діалог «До природи не неси шкоди».
          Бібліотекар з учнями говорили про велич і красу нашої рідної землі. Все що росте і квітує на ній – є невідємною частиною її природи. Природа – велична оселя, в якій ми живемо, в якій живуть всі земляни. Саме від кожного з нас залежить її затишок і чарівність, безпечність і надійність. Людина – захисник природи, ніколи не будемо робити боляче ні травинці, ні стеблинці, ні кущику, ні деревцю. З любовю ставимось до кожної пташечки чи звірятка. Дбаймо про навколишнє середовище, не будемо байдужими, до всього сущого на нашій прекрасній землі.
           Бібліотекар звернула увагу користувачів на те, яку користь приносять рослини, які рослини і тварини занесені в Червону книгу України і що ми можемо зробити для збереження природи.
          Блукати уявою чи наяву по всій планеті у пошуках надзвичайного, але й ту красу, що живе поруч з вами треба любити та оберігати».

 

вівторок, 21 квітня 2015 р.

"Духовна краса Великодніх рушників"


Весняного дня, коли розпускається верба, приходить до українців світле свято Великодня. Приходить з дитячим сміхом і кольоровими крашанками, з випеченою високою паскою і дбайливо прикритим вишиттям святочного пасхального кошика.

Надзвичайну святкову атмосферу створили працівники Копичинецької міської бібліотекаи для дорослих. В краєзнавчій кімнаті бібліотеки вони оформили Великодню світлицю "Великдень — Світле Христове Воскресіння". Тут представлено виставку пасхальних рушників наших користувачів та бібліотечних працівників "Духовна краса Великодніх рушників". Вони вишиті вручну хрестиком, гладдю, бісером. В експозиції зібрано близько 40 різних вишитих робіт. Пасхальна вишивка — це один з найважливіших атрибутів святкування Великодня. Незмінною залишається традиція – свій великодній рушник, жінка повинна вишита сама, вкласти в нього свою душу, поєднати ті кольори та візерунки, які подобаються саме їй.

Символи Пасхи, які найчастіше можна побачити на рушничках - крашанки-писанки, напис "Христос Воскрес!", гілочки верби(котиків), церква чи хрест, великодній кошик, свічка та перші квіти.
 



 

На виставці представлені роботи: Марак Г., Стець Н., Івaнків О., Черниш Л., Газда І., Ничка Г., Гура Т., Легутко Р., Каськів І., Зварищук М., Швед Л. та інші.
Також до послуг користувачів оформлено викладку літератури «Великдень іде – свято в душу несе». Представлена література ознайомить всіх бажаючих із традиціями святкування Великодня, розповість про походження одного із важливих символів цього свята в Україні – писанку.

Виставка триватиме до 3 травня 2015 року. Тож, працівники міської бібліотеки запрошують всіх відвідати експозицію та поринути у захоплюючу атмосферу українських пасхальних традицій!

 

 

понеділок, 20 квітня 2015 р.

Юна писанкарка - Юлія Возьна

 
Персональна
виставка писанок
Юлії Возьної
в Копичинецькій міській
бібліотеці для дітей
8 -14 квітня 2015 року.



Детальніше: http://kopychyntsi.blogspot.com/2015/04/blog-post.html#more

"Писанка мальована, з любов'ю подарована»


      Великодня писанка - християнський символ життя і духовного воскресіння. Для українців - символ краси і волі, надія на краще майбутнє, єдність з Україною. В її кольорах і візерунках - ошатність та розмаїття барв рідної природи, мудрість віків і пам'ять серця.
       До  Раштовецької бібліотеки-філії  завітали учні 8 класу . Бібліотекар Богута І, провела із ними урок народознавства "Писанка мальована, з любов'ю подарована».  Діти дізнались про способи прикрашання яєць. Залежно від способу яйця мають свою назву: писанки, дряпанки, крапанки, мальованки. Яйця вкривають бісером і блисківками, нитками і різнокольоровими тканинами й папером.  Малюють на яйцях також звірів, птахів, риб.
     Із квітів зображували на писанках - ружі, барвінок, конвалії, соняшник, тюльпан та гвоздики. Усі вони лікувальні і , як і самі квіти, мають силу зцілювати хворих. Хрест на писанках означав чотири сторони світу, а згодом став християнським символом Ісуса Христа.
        Бібліотекар також зачитала дітям давню легенду про злого Пекуна. Після закінчення уроку народознавства учні ознайомилися із книгами про писанки, які представила бібліотекар із фонду бібліотеки.

четвер, 16 квітня 2015 р.

Писанка мальована, з любов`ю подарована

 

 3 квітня 2015 року.

 «Пересувна бібліотека»

і майстр-клас з писанкарства.

Бібліотека для дітей

і Центр дитячої творчості.

м.Копичинці.


 Детальніше :http://kopychyntsi.blogspot.com/2015/04/3-2015.html#more

«Свято Великодньої писанки»


   Малювали писанку пузату -
   Великодня дух заходив в хату.
   Візерунки воском прокладали
   І молитву пошепки шептали.
         На передодні Великодня, в Суходільській  бібліотеці-філії  проведено  народознавчу годину  «Свято Великодньої писанки». Спільно із загальноосвітньою школою було організовано розпис пасхальних писанок які були оформлені у національному дусі. Бібліотекар  розповіла користувачам бібліотеки  про Ісуса Христа, про святкування найрадіснішого та довгоочікуваного свята – Великдень, про історію виникнення писанки, про писанкарство, види орнаментів та їх елементів. Читачі дізналися про дуже цікаві великодні звичаї.

“Воскресіння в душі й на устах, воскресіння у всьому”


У житті кожної людини Великдень-свято особливо шановане та величне. І не тільки тому, що приходить воно з утвердженням справжньої, квітучої та теплої весни, а й через те, що є символом перемоги життя над смертю, добра над злом, світла над пітьмою, віри над безнадією.
                       На столі-духмяна Паска,
                         А круг неї-писанки,
                        Уділи нам, Боже, ласки,
                        На всі дні, на всі віки
Під такою назвою в бібліотеці-філії с. Товсте проведено літературну годину. Її учасниками були читачі 3 класу місцевої школи. Діти дізналися про те, чому четвер перед Великоднем називають чистим, а пятницю - страсною, слухали легенди про те, як виникли писанки, самі розповідали казки про Великдень. А ще виконали важливе завдання: прикрасили великоднє дерево писанками, створеними власноручно.
З особливою цікавістю розглядали виставкуВоскресіння в душі й на устах, воскресіння у всьому, де представлено не тільки книги, а й роботи учасників гуртка Бісеринка.

середу, 15 квітня 2015 р.

Урок народознавства «Писанка мальованка з любов’ю подарована»


Жодне свято не приносить стільки радості та душевної теплоти як Великдень - найвеличніше свято року, тому з ним пов’язана низка напрочуд цікавих і поетичних народних звичаїв. Всі – і дорослі, і підлітки намагалися не спати цілу ніч. На Великдень люди йдуть до церкви. Горять вогнища, які нібито допомагають сонцю розігрівати землю. Всі чекають, коли задзвонять дзвони... По закінченні літургії святиться «свячене», що складається з паски, сиру, яєць,  масла, солі, сала, ковбаси.

У великодню суботу люди жили передчуттям великої радості, «що недалечко красне яєчко».  За цією традицією  фарбують крашанки (здебільшого в червоний, жовтий, зелений , золотистий кольори) та пишуть писанки. Писанкарство — надзвичайно цікавий і водночас, мабуть, один з недостатньо вивчених видів народних художніх ремесел. Важко знайти ще такий вид мистецтва, в якому так яскраво відобразилися б усі сторони життя народу — історія, ужитковість, звичаї, вірування, естетичні уявлення, поетичне бачення, мрії про довершеність життя. Просто пофарбувати яйця — це якось не по-українськи! Наш народ звик до різноманіття, і не лише в кольорах. Ось навіть яйця до Пасхи ми можемо не лише пофарбувати в цибулинні, а ще й розписати, розмалювати, орнаментами прикрасити... Це безмежне поле для реалізації  натхненної української душі. Саме цій народній традиції був присвячений урок народознавства Писанка мальованка з любовю подарована проведений  в бібліотеці-філії с.Городниця

У зв'язку з Великим святом Світлого Христового Воскресіння є звичай дарувати великодні яйця - крапанки та писанки.  Писанками обмінюються, обдаровують, виявляючи свою прихильність. Тож обмінюйтеся, обдаровуйте один одного! З Великоднем Вас !

«Ляльковий театр - дітям»


          Дирекція Гусятинської ЦБС (директор Фаберська М.М.) вирішила створити при Гусятинській районній бібліотеці для дітей Ляльковий театр «Теремок». Адже вистави можуть бути як розвагою, так і наповнені навчальним та інформаційним змістом.
         Театру потрібні були: ширма, декорації, а також ляльки. За допомогою директор звернулася до Гусятинської районної громадської організації «Об’єднання  Самопоміч», а саме  до Буячка Тараса Володимировича.  Дякуючи йому ми придбали усе необхідне а особливо вразив комплект ляльок – рукавичок з  Ніжинського підприємства «Копиця» (про яке дізналися завдяки Інтернету центральної районної бібліотеки).
     Колектив бібліотеки висловлює найщиріші слова вдячності своїм меценатам за допомогу. Ми закликаємо кожного творити добро, проявляти милосердя, віддавати свою любов та піклування. Тоді ці хороші вчинки обов’язково повернуться сторицею, і жити стане легше, і світ стане кращим а особливо для наших дітей.
Сподіваємося своїми  виставами зацікавити дітей та читачів бібліотеки.  Про дату і час, коли йтимуть вистави, можна буде дізнатися з блогу  Гусятинської ЦБС,  Фейсбуці, а також  за афішами  у читальні.
Запрошуємо всіх бажаючих поринути в атмосферу добра, чудес  і казки. Чекаємо на вас.

вівторок, 7 квітня 2015 р.

"Чисто не там де прибирають, а там, де не смітять"

 
   З приходом весни, прийшли до нас  також   проблеми з благоустрою. Тому, працівники установ, організацій селища Гусятина  та населених пунктів району   долучаються до проведення санітарної очистки територій, висадки лісозахисних насаджень на ділянках доріг, які постійно заносяться снігом у зимовий період, очистки від побутового сміття усіх площадок стоянок автотранспорту та відпочинкових зон, автобусних зупинок, автопавільйонів, упорядкуванню джерел водопостачання. 
         Працівники  Гусятинської ЦБС упорядковують належні їм території.



Благодійнa акція «Обнімімося, брати мої».

          Уже вдруге працівники  райдержадміністрації, служби у справах дітей, відділу освіти, територіального центру соціального обслуговування, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центральної районної бібліотеки зібралися в їдальні Гусятинської ЗОШ І-ІІІ ст. на благодійну акцію «Обнімімося, брати мої».



       Директор школи Олександра Стус радо запропонувала приміщення їдальні для доброї справи, адже тут напередодні Великодня виробляли та випікали печиво для бійців АТО.
     Добру справу, як годиться розпочали з молитви. Заступник голови райдержадміністрації Надія Галябарда подякувала учасникам акції та наголосила, що вона не відбулася б без спонсорів, які надали муку (ТОВ «Сидорівський Бровар»), цукор ( ПАП «Зоря» та Подільська дослідна станція), яйця ( працівниці територіального центру соціального обслуговування).
Уже завтра усе виготовлене буде відправлено на передову до військових.
          За сьогоднішньою акцією спостерігали студенти національного педагогічного університету ім. Драгоманова, родом із Севастополя, Кривого Рогу, Луганська та Хмельницького, яких запросив до себе в гості випускник Гусятинської ЗОШ Матвій Бобровський.