середу, 31 серпня 2016 р.

БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА У БІБЛІОТЕКАХ



Мешканцям Гусятинського району надано  унікальну можливість отримати  безкоштовні юридичні консультації в бібліотеках міста Копичинець, селища Гусятин, сіл Личківці та Товсте завдяки відкриттю на їх  базах дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги юристами Української Гельсінської спілки з прав людини  за допомогою skype-зв’язку.
Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) упродовж восьми років підтримує роботу власної громадської приймальні у Тернополі.
Приймальня УГСПЛ безкоштовно надає первинну та у окремих випадках - вторинну правову консультативну допомогу, проводить виїзні прийоми, інформаційні та просвітницькі заходи, поширює літературу правового спрямування.
Звернутися до громадської приймальні у Тернополі можуть не лише мешканці обласного центру, а також  нашого району. Приймальня УГСПЛ гарантує, що сам факт звернення людини та персональна інформація про особу, яка звернулася по правову допомогу, за жодних обставин не будуть розголошені без згоди заявника – усі персональні дані заявників зберігаються у закритій електронній базі даних.
Онлайн консультування населення проведе юрист приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини Петро Люпа за графіком


Українська Гельсінська спілка з прав людини
Онлайн консультування громадян
15 вересня 2016 р.
з 14.00 до 17.00
Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги
Онлайн  консультування громадян
30 вересня 2016 р.
з 10.00 по 12.00

          Із питаннями щодо роботи консультативного пункту просимо звертатися за електронною адресою: zubkovali@gmail.com, або зателефонувати за номером (03557) 2-18-60

понеділок, 29 серпня 2016 р.

2016 РІК - РІК ІВАНА ФРАНКА

     


 «Доля Великого Каменяра» - під такою назвою в Хоростківській бібліотеці для дорослих підготували огляд газетно – журнальних статтей та до 160-річчя від дня народження оформили книжкову виставку «Іван Франко – розум і серце нашого народу». Запрошуємо до перегляду.

ЛІТЕРАТУРНА ПОДОРОЖ "НА ГОСТИНУ ДО ФРАНКА"


Казки з'явилися у творчості І.Франка саме тоді, коли письменник став батьком. Згодом ці твори стали скарбом для усієї тогочасної галицької дітвори: "Ріпка", "Киця", "Суд святого Миколая", "Осел і Лев", "Лисичка і Журавель", "Лисичка і Рак", "Заєць і Їжак".


З теплим сердечним почуттям, з батьківською любов'ю писав Іван Якович і про дітей. За словами М. Коцюбинського він "наче спочиває на дітях от моря сліз і горя, співцем якого він зробився". "Життя - говорив Франко - мені мало всміхались, а діти були тим весняним сонячним промінням, яке зігрівало моє серце".
Великою популярністю користуються Франкові твори у сучасних малих читачів. З нагоди 160-річниці з дня народження І.Я.Франка завітали у гості до бібліотеки-філії с. Товсте молодші читачі, щоб почути про Грицеву шкільну науку, Лиса Микиту, Малого Мирона, хитру Лисичку, хижого Вовка, мудрого Їжака, впертого Осла. Щиро вболівали читачі за скривджених героїв, засуджували зло і брехню і вже тепер знають, що казка вчить жити, працювати гуртом, дружньо.
І мимоволі згадалися Франкові слова: "Оті простенькі сільські байки, як дрібні, тонкі корінчики вкорінюють у дитячі душі любов до рідного слова, його краси, простоти і чарівної мелозвучності". "Тисячі речей у житті ви забудети, а тих хвиль, коли вам оповідали байки не забудети ніколи".



пʼятницю, 26 серпня 2016 р.

СЕМІНАР ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕКАРІВ


23 серпня в приміщенні Гусятинського центру дитячої та юнацької творчості  відбувся семінар шкільних бібліотекарів. В ньому взяли участь працівники районної бібліотеки для дітей Пенюта Н. Я. та Рога О.В. З консультацією «Книжкова виставка – візитна картка бібліотеки» перед присутніми виступила Пенюта Н.Я.. Адже виставкова робота бібліотеки розкриває книжковий фонд, стимулює здатність до інформаційного спілкування. Пенюта Н.Я. розповіла про типи книжкових виставок, навела конкретні назви різноманітних книжкових виставок. Було звернуто увагу бібліотечних працівників на літературні та  знаменні дати вересня-грудня 2016 року. Методист відділу освіти Янюк І.Я. подякувала за співпрацю.

ЗІ СВЯТОМ ТЕБЕ, УКРАЇНО!


День Прапора  та 
День Незалежності України в Копичинецькій міській  бібліотеці 
для дітей.

ІСТОРІЯ МІСТА – ЧАСТИНА УКРАЇНИ (25 років Незалежності України)

       
У новітній історії України є дата, яку можна назвати найважливішою: 24 серпня 1991 року. Саме вона стала точкою відліку, яка зафіксувала народження нової держави – незалежної і вільної України. Це була велика подія, яка дала українському народу можливість самому вирішувати свою долю.
Історія здобуття Україною незалежності надзвичайно складна і довга, і знати її – це наш обов’язок.
З нагоди 25-річчя Незалежності України працівниками Копичинецької міської бібліотеки для дорослих організовано фотовиставку "Історія міста-частина історії України", де були представлені світлини, які відображають історичні події м.Копичинець за період Незалежності України.
24 серпня фотовиставка була розгорнута в міському парку під час святкування 25 річниці Незалежності України. Жителі нашого міста та гості свята мали можливість переглянути світлини і згадати різні епізоди із життя м.Копичинці в часи Незалежності.

СВЯТКУВАННЯ ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

 Україна – наша земля, рідний край. Наша країна з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, мудрими і талановитими людьми. Бібліотеки Гусятинської ЦБС не залишилась осторонь цього свята. Майже кожна бібліотека-філія відзначила це свято цікавими заходами.
У бібліотеці-філії с. Красне відбулося святкування Дня Незалежності України «Україно - ти пісне моя».


У бібліотеці-філії с. Ст. Нижбірок розкрито книжкову виставку «25 років Незалежності України».



У бібліотеці-філії с. Нижбірок проведено літературно-тематичний вечір «Вишита колоссям і калиною, вигойдана співом солов'я,зветься веселково - Україною земле загартована моя».


З нагоди 25-річчя Незалежності України у Сидорівському будинку культури спільно із бібліотекою відбувся тематичний вечір: "З Днем Народженням тебе Україно!" В якому взяли участь учні школи та молодь села.



ЛЮБІТЬ УКРАЇНУ ВСІМ СЕРЦЕМ СВОЇМ


Свята Україна народилася, зібрала юних користувачів  Верховецької бібліотеки-філії на своє день народження – 25-ту річницю Незалежності. Діти прославляли свою Вітчизну поезією та піснями. Це свято, яке в історії України вписав кожен із нас своєю чесною працею, боротьбою чи тихою молитвою. Бібліотекар Кульчицька Галина Дмитрівна побажала всім пишатися свою державою, із гордістю носити ім'я – діти України. 

ОДИН В НАС БОГ, ОДНА ВІТЧИЗНА, ОДНА В НАС МАТИ - УКРАЇНА



День Незалежності – це не просто День народження держави, це світле свято здійснення мрій і сподівань багатьох поколінь наших предків, які з любов’ю творили й плекали українську націю, рідну мову, самостійну державу, мужньо боролися за її майбутнє.
З нагоди святкування 25-річниці Незалежності України в районному будинку культури відбулося урочисте засідання. Районна бібліотека взяла участь у святкуванні. Жителі Гусятина мали змогу переглянути книжково-ілюстративну виставку «Один в нас Бог, одна Вітчизна, одна в нас мати - Україна», яку організували працівники бібліотеки.







четвер, 25 серпня 2016 р.

ДЕРЖАВНА СИМВОЛІКА УКРАЇНИ

Щороку 23 серпня ми святкуємо День Державного Прапора України на вшанування  багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання громадян до державної символіки України.

                               Україно! Мій духмяний дивоцвіт,
                                Голубінь над чистим золотом колосся.
                                Через терни йшла до волі стільки літ,
                                 І настав той світлий день, коли збулося!

Бібліотекар сільської бібліотеки – філії с. Тудорів Доскоч Н.В. провела з читачами бібліотеки  історичний урок «Державна символіка України».
Користувачі розповідали, що їм відомо про національну символіку України.
Учні Паскевич Володимир, Калитюк Микола прочитали вірші «Тризуб» (В. Паронова), «Прапор» (О. Олеся).
Бібліотекар запропонувала присутнім розгадати кросворди «Україна», «Прапор», «Гімн», «Герб», «Конституція», «Моя держава».
Учні з допомогою бібліотекаря старанно і правильно відгадували кросворди.

Бібліотекар звернулася  до присутніх,  щоб вони любили свій рідний край, шанували рідний народ, поважали державну атрибутику, були гідною  зміною своїм батькам.

НЕЗАЛЕЖНА УКРАЇНА - НА ВСІ ВІКИ, НА ВСІ ЧАСИ


Я вільний птах, як тая непорушність,
І у польоті небо ворушу,
І в Україні я є Незалежність,
Де чесність й вільності, сміливо бережу.

      24 серпня ми відзначаємо одне з найголовніших свят нашої країни – День Незалежності. Для кожного з нас слово «Незалежність» має особливе значення. Змалечку ми прагнемо до свободи, справедливості та рівності. Виховуємо в собі почуття самостійності. Тому, що знаємо – головна умова існування нації – державна незалежність. І нам необхідно любити і поважати країну, в якій ми народилися, країну, яка дала нам освіту, знати її історію та традиції і тільки тоді, ми зможемо з гідністю називати себе українцями.

      У Хоростківській бібліотеці для дорослих підготували книжкову виставку «Незалежна Україна – на всі віки, на всі часи». 

"УКРАЇНО МИЛА, КРАЮ МІЙ ЧУДОВИЙ"

Україно! Рідна земле моя! Перед тобою схиляюся у глибокій шані і любові. Я - дочка твоя, маленька частинка великого народу. Україно, ненько скорботна і ніжна моя... Мій знедолений краю... Довгим, важким, политим кровю і слізьми був шлях твій до незалежності...
Є дати, які укріплюють нації, виражають дух народу, символізують його славне минуле, сьогодення, майбутнє. До їх числа, безсумнівно, відноситься і День Незалежності України, що щорічно відзначаємо 24 серпня.
З нагоди цього дня у Раштiвецькому СБК, працівниками культури, було проведено святковий концерт " Навіки будь єдина, моя ти Україна".
Урочистості свята розпочалися із Державного гімну України. Ведучі свята - Чуфай Ліля та Гуменюк Арсен разом із глядачами перегорнули трагічну та героїчну сторінку українського народу на довгому і тернистому шляху до Незалежності. У такий день на повні груди хочеться заспівати душею разом з усією Україною найкращу в світі для кожного українця українську пісню , що і зробили аматори села. Мелодійно лунала молитва за Україну у виконанні жіночого ансамблю у складі Рикович О., Камулі Л., Ланюш О., Білінської В..Заворушили душу пісні - " Україна - це ми", "Хай живе вільна Україна", Ти моя Україна" та ін..
Пісня, як естафета, передається з покоління в покоління.Її радо приймає юнь села - красуні - дівчата та змужнілі юнаки. У їхньому виконанні прозвучали пісні: " Діти України", "Моя Вкраїна", " Дай, Боже, сили нашим солдатам". Пісню " Біля тополі" глядачі слухали стоячи із сльозами на очах...
Яка велика віра у нашу країну, наш народ. Справжні патріоти своєї неньки залишають нам, нащадкам, свої одкровення - зізнання про любов до України в поезії. Невимовна тиша панувала в залі , коли вірш М. Бакая " У рідному краї" декламувала Черкас Таня. Усіх глядачів розтривожив душу вірш Х. Полянської " Герої не вмирають", який прочитала Г. Гірняк.
Пам'ять - одна із найцінніших властивостей людини. Так , як не можна забути своїх рідних, близьких ні в хвилини радості, ні в години печалі, так не можна забути тих, хто воює та поліг за волю нашої держави.
Під час виступу з болем у серці та гіркотою в душі згадали наших земляків - героїв АТО Гусятинщини та героїв Небесної Сотні Тернопільської області. Присутні в залі усі встали та подумки помолилися за їхні душі. Доповнила цю тематику виступу пісня "Мамо, не плач", у виконанні Л. Камулі, а також танець "Повертайся живим" у виконанні молоді села .

По завершенню концерту зі словами привітань та подяки виступив сільський голова - Лесь І. П.
     Працівники культури щиро вдячні Бойко М. А., вчителю математики Раштовецької ЗОШ, за спільну співпрацю та допомогу у проведенні концерту.
У сільській бібліотеці, бібліотекар с/б Богута І., підготувала книжкову виставку "Україно мила, краю мій чудовий".

Дорога Україно! Ось так ми бачимо тебе сьогодні у 25 -тий рік твого народження. Твоя молодість - це світанок нашого життя, це радість, це світлі мрії про майбутнє. А наше майбутнє - це наші діти, це ніжна мамина колискова, батькове міцне плече. Нехай ці янголи - охоронці тримають міцно тебе за руку і тоді найменші перемоги стануть запорукою нашого життєвого успіху, нашого щасливого мирного життя.
Всевидящий Отче і Владико,
Тобі молюся і між всіх незгод
Тебе благаю - не покинь навіки
Вкраїнську землю і її народ.
І. Богута , бібліотекар Раштовецької с/б.




вівторок, 23 серпня 2016 р.

РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ КОНКУРС ФОТО ТА ВІДЕОРОБІТ «Україна та НАТО: сучасний погляд української молоді»

     
     Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Серце до серця» спільно з Міністерством культури України, Посольством Литовської Республіки в Україні у вересні-грудні 2016 року проводять Всеукраїнський конкурс фото  та відеоробіт «Україна та НАТО: сучасний погляд української молоді».
Основною метою конкурсу є сприяння у формуванні громадського світогляду та позиції української молоді на НАТО; привернення уваги молоді на проблематику національної безпеки, соціального партнерства, культурної співпраці тощо.
Учасниками конкурсу є учні 9-11 класів загальноосвітніх, позашкільних, студенти 1-5 курсів професійно-технічних, вищих навчальних закладів.
Роботи учасників приймаються до 2 грудня 2016 року. Підбиття підсумків конкурсу до 13 січня 2017 року.
За додатковою інформацією прохання звертатися: 044-501-01-15, e-mail: sercedoserca1@gmail.com  , http://sds.in.ua, http://ua.mfa.lt.


неділю, 21 серпня 2016 р.

"ЛИСТ НЕЗАЛЕЖНОСТІ"



         Читачі Гусятинської районної бібліотеки для дітей взяли активну участь в акції, яку зініціювала торговельна мережа магазинів «Рукавичка» і написали вітальні листівки для воїнів АТО. Діти бажали бійцям здоровя, сили, вперто йти до перемоги. Вони захоплені сміливістю їхньою, що не побоялися взятися за добре діло, за щастя і процвітання України.
        Молимося за щасливе повернення усіх бійців зі сходу та перемогу України над ворогом.

середу, 17 серпня 2016 р.

СВЯТО СЕЛА


       Гусятинський  район завжди славився працьовитими, талановитими, творчими людьми і мальовничими куточками. Серед них і село Вікно, де 14 серпня відбулось урочисте святкування Дня села.

           Цей чудовий день об’єднав людей різного віку, від малого до великого, щоб не лише взяти участь у конкурсах, але й поспілкуватися один з одним. Вкотре підтвердилася істина, що кожна людина — це не відірваний від дерева листок, а продовження певного роду, дитя краю, який має свою культуру та історію.


         В с. Глібів відбулося свято «Свято села» У святкуванні брали участь: церковний хор, жіночий ансамбль "Калина", дитячі танцювальні колективи "Сонечко" та "Дежавю" при Глібівському БК., були сольні програми талановитих людей села. Молодиці пригощали всіх присутніх на святі борщем з пампушками та юшкою.

вівторок, 16 серпня 2016 р.

СЕМІНАР "БІБЛІОТЕКАР І ЧИТАЧ: СПІЛКУВАННЯ, ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ, СПІВПРАЦЯ"

 
14.08. 2016 р. відбувся районний семінар бібліотечних працівників на тему: «Бібліотекар і читач: спілкування, взаєморозуміння, співпраця» на базі сільської бібліотеки – філії с. Яблунів.
          Привітав учасників семінару сільський голова Фик А. Я.
А на бібліотекарів чекала зустріч з поетами : М. В.Гуменюк, Я. Підлужною, Р. В. Кухарук, І. М. Кушнір, П. М. Гойда І. П. Бандуркою.
 
Свою  поезію читала зав. бібліотекою смт. Гримайлів О.А. Басіста.
 
         Для присутніх вони читали свої вірші, прозу, а також подарували бібліотеці книжки.
 
Всі учасники семінару приєднались до акції від мережі магазинів «Рукавичка», заповнивши «Листи Незалежності» з привітанням та побажанням воїнам АТО.

З допомогою волонтерів вся пошта буде передана солдатам в зону АТО.
 
А на завершення всі учасники семінару взяли участь у святкуванні фестивалю «Яблуневий Спас», який проводився в с. Яблунів вдруге.
Висловлюємо подяку сільському голові А. Я.Фик за надану допомогу у проведенні семінару.
 

Вітальні листівки

  Користувачі Самолусківської бібліотеки – філії приєдналися до акції  мережі « Рукавичка» і написали Листи Незалежності воїнам – захисникам в АТО. З привітаннями та побажаннями полинуть вони на далекий Схід і принесуть  часточку тепла, затишку та підтримку для наших героїв.





понеділок, 15 серпня 2016 р.

ЗУСТРІЧ У БІБЛІОТЕЦІ


 
В районній бібліотеці для дорослих  відбулася  зустріч з Р.П. Радишевським, жителем Рівенщини.
Ростислав Петрович поет, науковець, доктор історичних наук, професор полоністики Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка, викладач польської та української мови, науковий співробітник Інституту літератури НАН України.  Радишевський Р.П. опублікував понад 130 наукових праць.
          Ростислав Радишевський  пише вірші, які покладені на музику і в дарунок бібліотеці залишив диск з піснями «Храм любові».

четвер, 11 серпня 2016 р.

УЧАСТЬ У ХVII ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ ФЕСТИВАЛІ ЛЕМКІВСЬКОЇ КУЛЬТУРИ "ДЗВОНИ ЛЕМКІВЩИНИ"

       Лемківщина, Лемковина... Це південно-західний край Закерзоння, мальовнича країна, розкинута на схилах Бескиду — передусім Низького, який звали також Лемківським, та на суміжних із ним клаптиках Західнього і Середнього Бескиду (у польській термінології мають вони відповідно назви Бескид Сондецький і Бєщади). Хоч до етнографічної групи лемків належать також мешканці південних схилів Бескиду, Лемківщиною прийнялося звати лише північну частину цього карпатського українського півострова.
      Впродовж 1944-1946рр. на підставі Угоди між урядом УРСР і Польським комітетом національного відродження про евакуацію українського населення з території Польщі до УРСР і польських громадян з території УРСР до Польщі, на схід, в усі області України було депортовано 483 808 осіб.
     Під час депортації знищено цілі села, вбито сотні людей, замордовано десятки священиків, спалено і зруйновано більше 250 церков. Депортація знищила духовну і матеріальну культуру лемків. Це трагічна сторінка історії лемків.
     Пройшло багато років , як лемки покинули Лемківщину, а любов до неї передалася дітям і внукам. Для них Лемківщина – казковий край. Рідко зустрінемо таку непохитну любов до рідного краю.
     6-7 серпня в урочищі «Бичова» поблизу міста  Монастириська  Тернопільської області відбувся ХVII Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини». Тисячі лемків з усієї України, а також з-за кордону приїхали на свято.  Гості мали можливість послухати лемківських пісень, побачити виступи аматорських творчих колективів Тернопільщини,  скуштувати лемківських страв, побачити роботи народних умільців, придбати різноманітні сувеніри, посидіти біля Лемківської ватри.
   Делегація району, очолювана головою районної державної адміністрації Віталієм Батогом, вітала учасників фестивалю у лемківській хатинці містечка майстрів та народних умільців.


Працівники Копичинецької міської бібліотеки для дорослих -  Благута О.Т. (зав.бібліотекою), Стець Г.І. та  директор Копичинецького ЦКіД  - Штокал Г.М. гостинно прийняли відвідувачів та поціновувачів лемківської культури у лемківській хатині. До уваги гостей фестивалю  зібрано виставку з елементів побуту лемківської хати:  одяг, писанки, вишиті рушники, приготовлено страви  традиційної лемківської кухні. У виставковому павільйоні були представлені картини М.Лихоти  з зображеннями лемківських церков.
Детальніше за посиланням:







      Також була організована книжкова виставка на лемківську тематику, на якій були представлені книги дорослої та дитячої бібліотеки м. Копичинець.


  Експозиційний будиночок  відвідав голова обласної державної адміністрації Степан Барна.


   Гусятинський район на фестивалі представляв народний аматорський ансамбль лемківської пісні Хоростківського міського будинку культури.



Свої вироби гостям фестивалю на виставці демонстрував  Василь Бардачевський – гончар, майстер народних ремесел
 з Товстого.