понеділок, 29 серпня 2016 р.

ЛІТЕРАТУРНА ПОДОРОЖ "НА ГОСТИНУ ДО ФРАНКА"


Казки з'явилися у творчості І.Франка саме тоді, коли письменник став батьком. Згодом ці твори стали скарбом для усієї тогочасної галицької дітвори: "Ріпка", "Киця", "Суд святого Миколая", "Осел і Лев", "Лисичка і Журавель", "Лисичка і Рак", "Заєць і Їжак".


З теплим сердечним почуттям, з батьківською любов'ю писав Іван Якович і про дітей. За словами М. Коцюбинського він "наче спочиває на дітях от моря сліз і горя, співцем якого він зробився". "Життя - говорив Франко - мені мало всміхались, а діти були тим весняним сонячним промінням, яке зігрівало моє серце".
Великою популярністю користуються Франкові твори у сучасних малих читачів. З нагоди 160-річниці з дня народження І.Я.Франка завітали у гості до бібліотеки-філії с. Товсте молодші читачі, щоб почути про Грицеву шкільну науку, Лиса Микиту, Малого Мирона, хитру Лисичку, хижого Вовка, мудрого Їжака, впертого Осла. Щиро вболівали читачі за скривджених героїв, засуджували зло і брехню і вже тепер знають, що казка вчить жити, працювати гуртом, дружньо.
І мимоволі згадалися Франкові слова: "Оті простенькі сільські байки, як дрібні, тонкі корінчики вкорінюють у дитячі душі любов до рідного слова, його краси, простоти і чарівної мелозвучності". "Тисячі речей у житті ви забудети, а тих хвиль, коли вам оповідали байки не забудети ніколи".



Немає коментарів:

Дописати коментар