понеділок, 8 липня 2019 р.

«Ой на Івана, та й на Купала».


Популяризація народних свят, обрядів та традицій завжди в полі зору бібліотек району. Ось і найбільш цікавішому  та найбільш колоритнішому народному  святу – святу  Івана Купала наші книгозбірні присвятили  значну увагу.   
       Коріння свята Івана Купала має тисячолітню історію, це одне з найстаріших свят, яке дійшло до нашого часу. З джерел, що зберегли найбільш повний опис свята, можна зробити висновок, що воно існувало з раннього періоду родоплемінних відносин. В Україні під час археологічних досліджень виявлено атрибутику свята, якій понад три тисячі років.
       Багато людей святкують ніч Купала з вогнищами, які продовжуються всю ніч. Деякі люди стрибають через полум'я, оскільки вважається, що акт перестрибування через багаття очищає людей від хвороб і невдач. Деякі групи людей співають традиційні пісні про кохання, романтику і шлюб у Ніч Купали. Для деяких жінок також заведено носити традиційний одяг з вишивкою і вінком з квітів на голові, щоб відсвяткувати літню ніч.
       Незаміжні дівчата, які хотіли вийти заміж, до свята Купала збирали в полі трави та квіти, з яких плели вінки. У слов'ян вінок був символом колообігу сил природи, а також слугував оберегом від нечисті.
      На заході сонця дівчата збиралися компанією та спускали вінки на воду і загадували бажання. При цьому потрібно було дивитися, куди відпливає вінок. З цим існувало багато прикмет. Якщо вінок понесло далеко від берега, то бажання здійсниться. Також намагалися стежили за тим, в який бік поплив вінок. За прикметами, в яку сторону вінок течія понесла, звідти і варто чекати долі та нареченого.
    В Гусятинській  центральній  районній бібліотеці  для дорослих оформленна викладка  літератури « Пливи, пливи віночку» , та в бібліотеці для  дітей   «Ой на Івана, та й на Купала».  Користувачі  бібліотеки та жителі селища  мали можливість познайомилися з народознавчою літературою, яка представлена на викладках. Багато традицій та обрядів на Івана Купала живі і в наш час.
     Бібліотекар Наталя Кочмар  розповіла  присутнім  неймовірні історії та легенди, пов`язані зі святом Івана Купала. 
    Одним із звичаїв Купальського свята вважається збирання  польових квітів для плетення віночків. Працівники Гусятинської районної бібліотеки та юні читачі в лісі , та на зелених  затишних  галявинах  збирали квіти та трави для плетіння купальських вінків, а потім у бібліотеці усі разом  плели вінки, розповідали  різні бувальщини та легенди про свято Івана Купала, згадали лікарські рослини та рослини – символи України, співали українських пісень.
       Цікаве дійство пускання вінків на воду  розгорнулося на березі місцевої річки Збруч. Це підняло настрій всім присутнім.
 Купальські дійства в Україні  - це магія рідної землі, це бальзам для душі, який надає сил і наснаги і в наші дні.































Немає коментарів:

Дописати коментар