вівторок, 22 листопада 2011 р.

"Воскресла світла доля Макогона, народного відродження співця"


            Дмитро Макогон – поет, прозаїк, громадянин, людина безкомпромісної, пристрасної вдачі, яка не дозволяла йому заплющувати очі на насущні проблеми бездержавного, роз’єднаного Російською та Австро-Угорською імперіями народу. Сина багатодітної селянської родини з Тернопілля Дмитра Яковича Макогона (народився 28 жовтня 1881 року в містечку Хоросткові), що здобув освіту в місцевій школі та Тернопільській гімназії, таким формувала участь у діяльності нелегального гуртка учнівської молоді, яким, за свідченням очевидців, опікувалися І.Франко та М. Павлик, та у радикальному русі на користь українського селянства, розповсюдження забороненої літератури.
            Світоглядні позиції митця (а це передовсім народницька ідеологія, пройнята гуманістичними інтенціями) зрештою чи не найповніше втілилися в його поетичному світі, сповненого громадянського пафосу, безкомпромісної революційної пристрасті, декларативного, а часом і маніфестного характеру, поєднаного із глибоко суб’єктивними, особистісними переживаннями. Принаймні в такому ключі сприймаються поезії Д.Макогона, написані упродовж 1900 – 1907 рр. і об’єднані у збірку «Мужицькі ідилії» (Чернівці, 1907), що вийшла, до речі, того ж року, коли в родині Макогонів народилася донька Дарина – в майбутньому відома українська письменниця Ірина Вільде.
            Лише після здобуття Україною державного суверенітету стало можливим оприлюднення невідомих архівних матеріалів про Д. Макогона як активного учасника Української військової організації, а пізніше – Організації українських націоналістів. Ідеться, зокрема, про ґрунтовну розвідку В. Качкана «Нові архівні документи про родину Макогонів».
            Як бачимо, Д. Макогона-поета та прозаїка донині фактично можемо віднести до невідомих широкому читацькому загалу. Ідеологічно проскрибований свого часу, його художній спадок належним чином не поцінований і не осмислений вітчизняним літературознавством. Недослідженими виявляються більшість поетичних і прозових текстів Д. Макогона, що репрезентують його світоглядні засади, індивідуальну манеру письма, особливості поетики, стильові домінанти, естетичну й образну системи тощо.
            Вшановуючи творчість земляка в бібліотеці для дорослих м. Хоростків розкрито книжкову виставку на тему: «Воскресла світла доля Макогона, народного відродження співця»


Немає коментарів:

Дописати коментар