пʼятницю, 1 серпня 2014 р.

«Сучасна бібліотека: Міст Ваш!».


Бібліотеко , створи своє майбутнє!» - під таким гаслом проходить професійне життя бібліотечної спільноти.  В ньому закладено глибинний сенс: лише з інформацією, книгою, бібліотекою створюється успішне майбутнє кожної людини і всього суспільства. Лише обізнані та поінформовані громадяни можуть творити успішне майбутнє своєї держави. Ми свідомі того, що більшість працівників бібліотек поділяють цю точку зору і спрямовують усі свої зусилля, майстерність та професіоналізм, творчість та кращі людські якості саме на те, аби створити високу гуманістичну місію бібліотеки у суспільстві. До цього додаються також прагнення зробити свою бібліотеку центром громади, створити комфортні умови для читачів, забезпечити доступ до інформації  на традиційних та електронних носіях, надавати сучасні послуги з використанням інформаційно-телекомунікаційних технологій.
Отже, в Україні починає розвиватися нова бібліотека.
І ми, бібліотекарі,  знаходимося у постійному пошуку інноваційних форм роботи. Насамперед це пов’язано з інформаційними творчими сферами та  зв’язками з громадськістю.
Перед бібліотеками стоїть завдання – зберегти і донести до користувачів увесь масив інформаційного потенціалу суспільства. А виконати це завдання можливо лише шляхом відкриття при бібліотеках успішних Інтернет-центрів. В багатьох бібліотеках України обслуговування читачів здійснюються вже з використанням мережі Інтернет.
В процесі пошуку можливостей для створення Інтернет-центрів в бібліотеках району  Гусятинська ЦБС прийняла участь у конкурсі «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету», оголошеного Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів у рамках програми «Бібліоміст».
Гусятинська центральна бібліотека разом з обраними бібліотеками-філіями району стали переможцями третього раунду даного конкурсу. Це означає, що бібліотеки району безкоштовно отримали набір комп’ютерного обладнання, який включає 15 комп’ютерів, принтери, сканери, веб-камери, набори обладнання для створення локальної мережі та підключення до мережі Інтернет.  Вказану комп’ютерну техніку отримали такі бібліотеки району – Гусятинська центральна бібліотека (5 комп’ютерів), Копичинецька міська  бібліотека для дорослих (3 комп’ютери), Копичинецька міська бібліотека для дітей ( 2 комп’ютери), Личковецька сільська бібліотека (3 комп’ютери) і Товстенська сільська бібліотека (2 комп’ютери).   
        Інтернет – центрами Гусятинської ЦБС задовольняються потреби користувачів у книзі та інформації для навчання і трудової діяльності, здійснення наукових розвідок, підвищення кваліфікації та самоосвіти, для спілкування в Інтернеті за допомогою електронної пошти та програми «Скайп», тощо.
24 липня у місті Києві в НСК «Олімпійський» відбувся заключний захід програми – ярмарок бібліотечних послуг «Сучасна бібліотека: Міст Ваш!». Основною темою цьогорічної події стала  презентація ресурсів, створених за час роботи програми, які допоможуть бібліотекам України забезпечити сталий розвиток.  На ярмарок були запрошені бібліотеки – переможці програми «Бібліоміст», серед яких і Гусятинська ЦБС, яку представляла директор
М.М. Фаберська.
 
Директори бібліотек та директор Програми "Бібліоміст" пан Матей Новак
 
 
 
 
 

 
         Виконуючи вимоги програми «Бібліоміст» у бібліотеках системи впроваджуються нові види послуг. Так з 1 серпня в Гусятинській районній бібліотеці для дітей стартує новий проект «Бібліоняня», який допоможе дошколярикам розвивати їхні здібності, а батькам – додасть вільного часу на вирішення різних справ.
        Чотири дні на тиждень (всі робочі дні, крім понеділка з 1000. год. до 1700год.) батьки, які мають діточок віком від 3-ох років можуть залишити їх в бібліотеці на 1 годину. За допомогою бібліотекарів діти зможуть розвивати загальні здібності, брати участь у різноманітних іграх, засвоїти елементарні математичні поняття, ознайомитися з навколишнім світом, розвинути мовну активність, почитати з бібліотекарями казки, складати пазли, клеїти саморобки, а мама в цей час може зробити покупки на ринку, оплатити комунальні послуги, відвідати перукаря чи інше.
         Щоб залишити дитину у «Бібліоняні» необхідно завчасно повідомити за номером тел.2-18-60, 2 -21-02. Заняття безкоштовні.
         Сподіваємося, що наш проект буде успішним і дасть змогу більше залучити до бібліотеки як дітей, так і їх батьків.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар