пʼятницю, 24 липня 2015 р.

"Децентралізація : обговорення реформи з урядовцями та представниками громад у бібліотеці"


      23 липня 2015 року  Програма «Бібліоміст» спільно з Асоціацією міст України (АМУ) (проект «Діалог»/Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні ) в Американському домі у місті Києві провели вебінар з питань децентралізаційної  реформи в Україні.   250 бібліотек України ( онлайн – аудиторій)  взяли участь у події .  
https://www.youtube.com/watch?v=qTXl5WLSv6A

     Гусятинська центральна районна бібліотека  також приєдналася до участі у  вебінарі «Децентралізація: обговорення реформи з урядовцями та представниками громад».  Гостями онлайн – студії бібліотеки були: начальник Гусятинського районного  управління юстиції В.Я.Шмигельський , виконувач обов’язків начальника фінансового управління райдержадміністрації А.Р. Цимбалюк, головний спеціаліст відділу культури і туризму райдержадміністрації  О. С. Остафійчук,  виконувач обов’язків  начальника відділу освіти райдержадміністрації  О.К. Бойчук, голова селища Гусятин М.Д.Савчук, Копичинецький   міський голова    В.С.Пеляк , член виконавчого комітету  Гримайлівської селищної ради  О. П. Примак, голова Гусятинської районної організації ГО «Об’єднання «Самопоміч»»   І.Є.Скопецький,  радник директора   районного часопису «Вісник Надзбруччя» І.П.Бандурка  та  працівники  районної  бібліотеки.  Метою проведення заходу було  роз’яснення  суті та перспектив децентралізаційної реформи, її конкретних аспектів та безпосереднє спілкування представників влади з громадянами.
          Ключовими  спікерами  вебінару були :
-заступник Міністра регіонального розвитку , будівництва та житлово - комунального господарства України Вячеслав Негода;
-директор Місії Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Джед Бартон;
-виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик.
На вебінарі висвітлювалися  такі питання:
Що таке децентралізація?
Чи потрібна Україні така реформа?
Чим саме відрізняється запропонована децентралізація від федералізації?
Хто контролюватиме органи місцевого самоврядування?
Як реформа впливатиме на місцеві громади та забезпечення їх ресурсами?
     Приємно відзначити, що Гусятинська аудиторія була активною та отримала відповіді  на свої  запитання від головних спікерів програми.  Прозвучали питання про збереження культурної спадщини, фінансування реставраційних робіт  памятків архітектури , що знаходяться на території малих міст  в тому числі і в Гусятині (Синагога).  Київська аудиторія піднімала питання про порядок об’єднання населених пунктів з різних областей: селище Гусятин Тернопільської області та села Гусятин Хмельницької області.  Гусятинський селищний голова Михайло Савчук, член робочої групи по впровадженню реформ повідомив про те, що до 15 липня 2015 року зареєстровано другу в Україні Гусятинську територіальну громаду.
      Бібліотечних працівників хвилювало питання, що чекає бібліотеки (особливо сільські) після впровадження територіальної реформи – передачі повноважень та коштів на рівень громади? Адже бібліотеки, на відміну від закладів освіти чи медицини, не отримуватимуть державної субвенції. Учасники погодились , що бібліотечній системі необхідне переформатування роботи, надання в них консультаційних та інших публічних послуг громадянам в статусі «громадських інформаційних центрів» чи «центрів комунікації» (наприклад для бійців АТО, які повертаються додому). Порадувало те, що з цими пропозиціями виступають не лише бібліотекарі – як «зацікавлена сторона», а й представники органів місцевої влади .
     Реформи необхідні нашому суспільству. У зв’язку з цим зростає і роль бібліотеки як найважливішої інституції у справах реалізації цілей і завдань щодо інформування та наближення представників уряду до громади.



 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар