четвер, 30 липня 2015 р.

Година духовності «Митрополит Шептицький – незламний захисник прав людини»


   «Про нього слава скрізь по світу вже лунає
    Бо він підойма    душ, нездоланний борець;
     Щоб світ ввесь перейти – таких, як він немає –
      У нього скелі міць і віри всім взірець»


29 липня минає 150 років від дня народження Митрополита Андрея  Шептицького, який заслужив бути названим  славетним, бо немає жодної ділянки суспільно – політичного життя Галичини в XX столітті, де б ми не зустрічалися з ділами чи значним впливом його особи. Тому не дивно, що давно Митрополита  Андрея Шептицького називають «князем церкви, Мойсеєм».








 

        З цієї нагоди в центральній районній бібліотеці відбулася година духовності «Митрополит Шептицький – незламний захисник прав людини», яку підготували і провели працівники центральної районної бібліотеки і  районної бібліотеки для дітей. На святі були присутні:  о. Роман Кріса, диякон Ярослав, учасники хору церкви св. Онуфрія Великого, виконувач обов’язків начальника відділу культури і туризму райдержадміністрації О.С.Остафійчук , радник директора газети «Вісник Надзбруччя» І.П.Бандурка,  молодь та жителі селища, які є користувачами бібліотек.

 
       Захід розпочався молитвою за прославу слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького. «Митрополит Андрей граф Шептицький увійшов в історію України не лише як релігійний діяч, але також як талановитий майстер слова, через яке виявляв любов до Бога  та ближнього, давав мудрі поради своєму народові….» - зазначила у вступному слові директор ЦБС  М. М. Фаберська.

 З дитячими та юнацькими роками Андрея Шептицького ознайомила присутніх бібліотекар Л. С. Град. Виступи перепліталися з піснями у виконанні учасників церковного хору та працівників бібліотек.

 
 Про шлях Андрея Шептицького від монаха до Митрополита розказав  диякон Ярослав. Він представив присутнім цікаву літературу про Митрополита, якої немає у фондах наших  бібліотек.

       Його смерть була начебто  й не смертю. Просто урочистим молитовним відходом. Відходом до Господа Бога. Відходом до того ліпшого, досконалого світу, де він продовжує невтомно молити Господа за своїх грішних дітей – українців. За все своє життя Митрополит Андрей Шептицький стільки встиг зробити як для церкви так і для всієї української нації, скільки досі не зробив жоден церковний діяч - зазначив у своєму виступі о. Роман Кріса, розповідаючи про останні роки Митрополита .

Про цікаві факти з життя Андрея Шептицького розповіли лікар – краєзнавець В. П. Горбуватий, заступник директора по роботі з дітьми Н. Я. Пенюта. Всі присутні мали змогу прослухати аудіозапис  «Промови  Андрея Шептицького».  Поезію, присвячену Митрополиту прочитала бібліотекар Г. І. Лозінська.

 
 
 
       Вже 60 років триває беатифікаційний процес. Сподіваємося одного дня побачити Митрополита Андрея  Шептицького у славі святих. Проте думаємо, що він і  є для кожного з нас взірцем святості.

       Учасники заходу мали змогу переглянути книжкову виставку « Блажен, хто вірує в Христа, хто в серце віру взяв Христову» розкриту в читальному залі бібліотеки.


 





 

1 коментар:

  1. Директор Гусятинської ЦБС надала можливість мешканцям Гусятинського району (в тому числі і мені), ознайомитись з діяльністтю Андрея Шептицького,- духовного провідника та визначного громадянина України. Сам захід подав живий приклад, як бути щирим християнином і творчим членом українського народу!

    ВідповістиВидалити