пʼятницю, 11 вересня 2015 р.

«Твоє майбутнє, Україно».


Сьогодні ми намагаємося знайти новий шлях до Європи, забуваючи про те, що ми українці, вже є Європейською нацією. Україна завжди тягнулася у своєму розвитку на Захід, хоча доля іноді розпоряджалася інакше…
      Українська нація піднялася з колін. Ми ідемо тернистою стежиною. Нам важко, але треба йти. Зупинятися не можна та й неможливо. Аби не загубитися… Іти, допоки не сягнемо рубежу, за котрим буде ясно і спокійно.
Гусятинська районна бібліотека для дітей пропонує до уваги користувачів книжкову  виставку «Твоє майбутнє, Україно».

2 коментарі:

  1. Особливі почуття та емоції переповнюють мене після перегляду книжкової виставки «Твоє майбутнє, Україно!», а особливо одного з її розділів «Євромайдан . Осінь в камуфляжі». Зібрані тут поезії сучасних українських поетів з усіх куточків нашої країни, так влучно і чітко відображають внутрішній стан кожного українця в цей складний для України і кожного з нас час. Сталася подія одна на всіх. Сталася незалежно і під впливом наших яскраво схожих і розрізнених бажань. Вибухнуло.
    Чутлива душа поета не змогла не відгукнутися на біль своєї країни. Як і в житті, у збірках, зібраних на виставці поєдналися: радість і сум, любов і ненависть, відчай і надія.
    Ще відчутний біль втрати Майдану , як знову туга серце крає, неспокій, тривога - війна. Що відчуває мати, син якої в зоні АТО або бореться на лікарняному ліжку з глибокими ранами не тільки на тілі, а й на душі. Але це наш вибір – європейський вибір, краще майбутнє наших дітей , внуків.
    «Повертайтеся додому з перемогою, живими, неушкодженими», саме ці слова- обереги міцною ниточкою прошивають кожну сторіночку, кожен вірш, прагнучи відгукнутися у наших серцях, зігріти у важкі дні війни, підтримати бойовий дух і невмирущу козацьку жагу до волі на рідній землі.

    ВідповістиВидалити
  2. Наша Вітчизна є європейською країною не тому, що її територія - центр Європи, а тому, що українці здавна сповідують ті принципи свободи і незалежності, які притаманні багатьом народам інших держав.
    У 1991 році наш народ заявив про своє прагнення самому вирішувати долю Батьківщини, будувати сильну соборну країну, мати єдину державну мову – українську.
    Так, ми зробили свій вибір, який чітко показав: ми хочемо власної свободи, а не одвічного рабства. До таких роздумів спонукало мене відвідання районної бібліотеки для дітей, у якій моя дочка є активним читачем.
    Розділ виставки в дитячій бібліотеці підтверджує, що ми – українці, ми – європейці. Книги, зібрані тут, доповнюють знання дітей про Україну, її геополітичне положення, про славних синів українського народу, які поклали життя своє за волю і незалежність. Європа – це досвід багатьох віків, могутніх пластів цивілізації. Це імена Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського, Юрія Кондратюка, Бориса Патона, Василя Стуса, Ліни Костенко. І ще багатьох наших видатних особистостей.
    Представлена література є підтвердженням того, що ми повинні змінювати себе, свою свідомість. Адже за ці ідеали, за європейський вибір держави полягла Небесна сотня, гинуть наші захисники на сході України.
    Україна – європейська держава, невід’ємна складова європейської цивілізації. В Європі її думки, в Європі її серце, в Європі її місце.
    Дякую працівникам бібліотеки за популяризацію літератури з питань національної самосвідомості народу, за те, що сприяють поглибленому вивченню читачами історії українського народу.
    Ганна Хода, вчитель.

    ВідповістиВидалити