пʼятницю, 29 травня 2015 р.

Інтерактивний захід для молоді "Корисні ресурси Інтернету "


Завдяки впровадженню новітніх інформаційних технологій (перемозі Гусятинської ЦБС в конкурсі «Глобальні бібліотеки» «Бібліоміст» - Україна) бібліотечна галузь дуже швидко розвивається і модернізується. У бібліотеці здійснюється інформаційне обслуговування  представників різних професій, керівників малого і середнього бізнесу, учнів шкіл, студентів, безробітних, робітників, службовців та соціально-незахищених категорій користувачів.

 В Інтернет – центрі Гусятинської центральної районної бібліотеки спільно із працівниками центру зайнятості населення: заступником      начальника відділу активної підтримки безробітних Н.А. Козир,  провідним фахівцем з профорієнтації Л. Д. Підлипняк проведено навчання в освоєнні новітніх технологій, систем пошуку інформації в мережі Інтернет користувачів (випускників  ЗОШ IIII ступенів селища Гусятин).

 У житті кожної людини є момент, коли необхідно прийняти для себе одне з найважливіших рішень – вибрати справу до душі за покликанням, тобто професію. 

           Вибір професії недаремно називають другим народженням людини. Адже від того, на скільки правильно зроблено вибір професії, залежить суспільна цінність людини, її радість і щастя. Для самостійного і свідомого вибору професії необхідні знання і наявність багатьох можливих варіантів вибору, уявлення про те, яких особистісних якостей, здібностей вимагає та чи інша професія, які можливості вони забезпечують для професійної кар’єри і чи є попит на спеціалістів за тією чи іншою професією на ринку праці.

          З вступним словом   « Хто володіє інформацією – той володіє світом» виступила директор ЦБС М. М. Фаберська.
         Як допомогти підліткові обрати професію розповіла заступник директора по роботі з дітьми Н. Я. Пенюта. З сайтами навчальних закладів України ознайомила користувачів бібліотекар О. В. Рога. Про основні вимоги до складання резюме розповіла методист районної бібліотеки Г. С. Новіцька.   Інформацією як знайти роботу через Інтернет поділилася бібліограф районної бібліотеки Г. М. Шустак. Про соціальні мережі Інтернету ознайомила присутніх системний адміністратор районної бібліотеки Т. Р. Ковальська.

         До уваги користувачів розкрито книжкову виставку «Правильний вибір професії – важливий крок у житті».

          Запрошуємо всіх бажаючих скористатися послугами нашого Інтернет – центру і обрати правильний шлях у житті.

середу, 27 травня 2015 р.

ЛІТЕРАТУРНИЙ ФОРУМ У КОПИЧИНЦЯХ

        
У неділю 16 травня в Копичинецькій бібліотеці для дорослих відбувся літературний форум літераторів нашого району, у якому взяли участь поети Івано-Франківського поетичного клубу "Об'єднані словом" - лауреат літературної премії ім. А.Малишка Наталія Данилюк, Леся Геник, Віталія Савченко та Олександра Федорів. З м.Тернопіль на зівбрання прибули член НСПУ, керівник обласного літоб'єднання при ТОО НСПУ Зіновій Кіпибіда, поет-гуморист Орест Чоловічок, лірики Марія ГУменюк і Ярослава Підлужна, а з Чортківського району - автори кількох книг Іван Дмитрик, Ярослав Дзісяк. Основний кістяк зустрічі склали гусятинські літератори Богдан Савка. о.Василь Погорецький, Михайло Тарабій, Микола Кучмій, Микола Базів, Любов Печінка, Ніна Куцинда, Любов Івнків, Богдан Томс, Оксана Басіста та ін.
         Відкрив літературний форум у Копичинцях поет-пісняр Іван Кушнір, який став ініціатором і спонсором зібрання у місті над річкою Нічлава. Поблагословив мистців слова на літературну працю доктор богослов'я, письменник о.Василь Погорецький. Прозаїк прочитав свій твір "Мамина вишита сорочка".
             Літератори засвітили свічку пам'яті, вшанували Хвилиною мовчання усіх полеглих на Сході України захисників Незалежності України, адже тільки за час "перемир'я" загинуло 84 і поранено 400 військовослужбовців.
          Мистці слова прочитали свої поетичні та прозові твори, а поет-пісняр І.Кушнір під акомпонемент гітари виконав свої пісні. ЦІкаво: вірш Б.Савки "Стань народе!", який він прочитав колегам по перу , був опублікований в ЗМІ не тільки України, але й в США та Канаді.
          Учасники літературного форуму в Копичинцях відвідали літературно-меморіальний музей класика української літератури Б.Лепкого (1872-1941) в с.Крогулець.







 

четвер, 21 травня 2015 р.

«А над світом українська вишивка цвіте»

 
17 травня 2015 року
в Копичинецькій
міській бібліотеці для дітей
відбулося родинне свято присвячене
Дню матері , Міжнародному дню сім`ї
та Дню вишиванки, який відзначатиметься в Україні
21 травня.
Детальніше:http://kopychyntsi.blogspot.com/2015/05/blog-post_17.html


вівторок, 19 травня 2015 р.

Помоліться батьки за дочок і синів, щоб у світі їм мирно жилося»


      Щороку із настанням травневих сонячних днів приходить свято – День матері. Воно сповнює серця любов’ю кожного: онуків, дітей, матерів. У ці дні по-особливому шепочуть люди молитви до Пресвятої Діви Марії – заступниці і покровительки нашого народу.
     Цьогорічне свято матерів пронизане любов’ю і печаллю, переживаннями і надією, що закінчаться всі протистояння на сході країни. Повернуться додому живими сини і батьки. Тоді матері витруть сльози і приголублять своїх рідних.

      «Помоліться батьки за дочок і сині, щоб у світі їм мирно жилося», під такою назвою у Клювинцях відбувся літературно музичний вечір.

      «Діво Пресвятая – матір матерів,
        Пригорни до серця всіх своїх синів.
        Освяти їх душі світлом золотим,
        Виповни любов’ю  неспокійний дім.
 
                                Научи як землю берегти від зла,
                                Розумом, діянням і крилом тепла.
                                Зоря – зоряниця, сонце доброти
                                Землю України, щастям освіти! »
 
      Читали ведучі слова молитви віршами і прозою, співали діти, молодь і дорослі, церковний хор.
      З журбою радість обнялась у танцях хореографічного колективу в композиціях «Свіча» , «Квітка-душа».
Пісні: «Мамо, не плач, я повернусь весною», « О Всепітая Царице», «Перемога» , «Виростеш ти сину», «Шануймо батька, шануймо матір» , «Батькам» , «Сонячний віночок», «Біля тополі» та інші…
     Вшанували пам’ять загиблих що віддали своє життя у другій світовій війні і сьогоднішній на сході.
     Закінчився вечір спільною піснею-молитвою  «Боже  великий єдиний…»

 




пʼятницю, 15 травня 2015 р.

«Мамо, Тобі низесенько вклонюсь»


В Котівському Будинку культури відбулися урочистості до Дня матері. Перед святковим концертом пройшла ярмарка-розпродаж домашньої випічки, яку приготували місцеві господині. Зібрані кошти були передані  односельчанам-воїнам  АТО.
         У святковому концерті «Мамо, Тобі низесенько вклонюсь» брали участь  вихованці дитячого садочку «Дзвіночок», квартет працівників цього закладу, шкільний хор ( керівник П. Турок),  жіночий вокальний ансамбль СБК (керівник В. Грицух),  хор церкви Івана Хрестителя.
Котівська бібліотека теж долучилась до благодійної ярмарки, частуючи людей смаколиками.
У підготовці свята присвяченого Дню матері брали участь усі громадські організації села.


 
«Безсмертний образ матері моєї»
Ще в колисці немовля
Слово «мама» вимовля.
Найдорожче в світі слово
Так звучить у рідній мові:
Мати, матінка, матуся,
Мама, мамочка, мамуся! –
Називаю тебе я,
Рідна ненечко моя!
Сидорівська сілька бібліотека-філії  разом із будинком культури провели тематичний вечір «Безсмертний образ матері моєї»під такою назвою пройшла літературна подорож. Зал переповнювала задушевна пісня колег, гумор та гарний настрій.

 



 
 
 
 
 
 
 



 

«Мамо солдата - ці квіти тобі!»


Мама! Ненька рідненька! Скільки ніжності в цьому слові! Мама – всьому початок! Мама – Берегиня роду!
Мама – це той центр, який єднає всю родину, символ усього найкращого, найдобрішого, найсвятішого .

 «Де мати посіє, там стелиться ласка,
Де мати посадить, там сходить добро,
Бо в мами рука і легка і прекрасна,
І серце глибоке, як сивий Дніпро...»
         Саме під таким гаслом бібліотекар Покідко М. С.  разом із школою та завідуючою клубом Магаляс В. Й. прийшли привітати маму солдата Токарську Марію Андріївну , на яку випала нелегка доля відправити сина в зону АТО. Громада села підтримує Марію Андріївну, розділяє її хвилювання, біль, тривогу, а її сину Андрію бажають повернутися сильним і здоровим.

   Осипається цвіт пелюстками,
   Пропливають і дні і роки
   Ви гордіться, мамо, синами,
   Не даремно родились вони.



 

середу, 13 травня 2015 р.

«Мамо, вічна і кохана!»


Нехай світанок травневим святом
Над цілим світом зоряно цвіте.
Хай сяє сонцем в серці слово "мати"
Таке незгасне, вічне і святе
.


Друга неділя травня – Всесвітній День матері. Ми відзначаємо це свято, щоб кожна матуся відчула любов і доброту своїх дітей. У цей день кожна дитина, мала чи велика, вітає рідну матусю, з вдячністю цілує її натруджені руки.

         Мама - основа всіх основ. Вона народжує і виховує дитину Мати, мама, матуся, нене - такими словами величаємо жінку — матір. Скільки спогадів і тепла таїть у собі це магічне слово. Цим словом ми називаємо найдорожчу, найдобрішу, найкращу, наймилішу нам людину.

Бібліотека спільно з Вільхівчицькою ЗОШ I-II ст. провели  свято   Матері – «Мамо, вічна і кохана!». Дитячими устами лунали вірші і привітання матерям, прозвучали пісні «Пісенька про неньку» , «Матусині очі», «Мамин рушничок», «Рідна мати моя» , «Мамина колискова», «Молитва про маму». На завершення свята  діти  подарували  квіти матерям та бабусям.

 
 

 


«Прекрасний світ любові материнської»


Найріднішим, найдорожчим, наймилішим мамам було приурочене свято матері «Прекрасний світ любові материнської», яке провели працівники Гусятинської бібліотеки в центральній районній комунальній лікарні для хворих і медичного персоналу.
        Це свято уособлює в собі три найдорожчі образи: Матері Божої, Матері – України і рідної неньки.
У виконанні бібліотекарів звучали поезії про матерів чиї сини не повернулись з афганської війни, Героїв Небесної Сотні, зворушливі історії для душі та вірші – молитви нашої землячки – поетеси Л. Є. Печінки.
         Зі сльозами на очах присутні слухали пісні у виконанні медичних працівників: М. М. Гонтар, Є. С. Оглоданої, Л. Будик, К. С. Сидорівської, бібліотекарів – Л. С. Град, М. П. Осики та хористки церковного хору Б. Бурби. Для всіх матерів заступник головного лікаря М. М. Гонтар виконав власну пісню про Гусятин.
          Дорогим мамам, бабусям, їхнім сімям, родинам всі присутні заспівали «Многая  літа»  та подарували квіти.
         Бережіть своїх матерів, шануйте їх. Знайте, що ранню старість приносить не стільки праця , як сердечні хвилювання.

 

«Своїм життям творили Україну».


          В приміщенні сільської бібліотеки-філії №38 села Тудорів розкрита виставка-перегляд для масового читача під назвою «Своїм життям творили Україну».
       Як пам'ять про трагічні роки боротьби височить навпроти Будинку культури пам’ятник односельчанам, які загинули на фронтах Другої Світової війни 1941-1945 р.р. Місцевий парох (отець Іван Миц) відслужив поминальний молебень за загиблих у Другій Світовій війні. Хвилиною мовчання присутні вшанували полеглих воїнів-героїв, які загинули у запеклій боротьбі з фашизмом. Учні школи поставили до підніжжя пам’ятника весняні квіти.
         Схилімо свої голови, вшановуючи їхню пам'ять, та звернімося до Господа з проханням дати миру, спокою та процвітання нашій неньці-Україні.

« Всіх обпалених війною згадаєм серцем в молитвах »


Вас пам’ятати будемо завжди
Із вами будемо боротись за країну
За ту країну, де нема брехні й війни,
За нашу й вашу мирну Україну.

         В Україні відтепер відзначатиметься День пам'яті і примирення з нагоди перемоги над нацизмом у Європі та завершення Другої світової війни.
        В селі Вільхівчик 8 травня біля символічної могили загиблим воїнам-визволителям, розташованої в центрі села,  священик церкви Святої Параскеви о. Василь відправив поминальну панахиду з громадою села , а також відбувся мітинг-реквієм,підготовлений сільським бібліотекарем, зав. клубом і школою, присвячений Дню пам'яті і примирення" Хто за свободу вийшов проти смерті, тому немає смерті на землі".  Учні школи  читали вірші і виконували пісні на дану тематику, хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам'ять тих, кого навічно забрала війна. Покладено вінки і квіти до підніжжя могили загиблим односельчанам.
        Пам'ятайте! Через віки ! Через роки ! І щохвилини! Усіх борців за волю України ! Свічки скорботи хай в душі , у Вас ,палають, як вічна пам'ять , що – ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ! Пам'ятайте...


 

 

"Вклонися, мій травню, високим могилам"


Нестримний час все далі й далі віддаляє від нас події Другої світової війни. Все менше й менше стає тих, хто відчув на собі жахливі наслідки воєнного лихоліття. Та ми живі мусимо пам'ятати - перемога у цій страшній війні далась нам дорогою ціною. Бібліотекар Гречух І.А. провела годину історичної памяті "Вклонися, мій травню, високим могилам"


Вшанувати тих, хто вижив і поліг на фронтах Другої Світової зібрались 9 травня біля пам'ятника полеглим воїнам жителі села Товсте. Місцевий священник о.Андрій відправив поминальну службу по тих, хто не повернувся до рідної домівки. Учні сільської школи (користувачі бібліотеки) привітали і вручили букети живих квітів ветеранам. Як символ пам'яті про ту страшну війну діти почепили кожному з присутніх червоні маки.
 
 
 
"Вклонімося великим тим рокам".
 
До 70-річчя перемоги в сільській бібліотеці-філії с Крогульці відбувся вечір памяті "Вклонімося великим тим рокам".
 
 

«Свято пам᾿яті та надії»


       Розстеляє травень килими зелені, сміються кульбабки у траві, дерева потопають в молочному цвітінні. З радістю й сльозами водночас відзначаємо 9 травня – День пам᾿яті і примирення.
         З цієї нагоди бібліотекар с. Верхівці Кульчицька Г. Д. разом із користувачами книгозбірні підготували і провели біля сільського пам’ятника свято пам᾿яті і надії. Діти читали поезію, співали пісні, поіменно назвали солдатів – односельців, що полягли на фронтах другої світової війни, відвідали могилу героя – учасника АТО Миколу Руснака, який загинув. Поклали квіти, помолились за упокій його світлої душі.
         Ми не повинні забувати боротьбу наших дідів, прадідів і теперішніх героїв, які воюють за незалежну і вільну Україну. Нехай Бог береже всіх нас. У спільній молитві просімо миру і спокою на нашій Україні.

«Вклонімося великим тим рокам»


70 років відділяє нас від буремних років Великої Вітчизняної війни. Але не згасає памя’ть про тих, хто приніс на вівтар Великої Перемоги своє життя.
         Тим, хто поліг у горнилі боїв, хто кровю своєю скропив землю. Тим, хто пройшов крізь бої, лихо, голод і холод, хто вижив у цій смертельній війні – всім живим і мертвим була присвячена година пам’яті «Вклонімося великим тим рокам», яку Гусятинська районна бібліотека для дорослих провела спільно з учнями 9 –А та 9 –Б кл. ( кл. керівники І. І. Марцінковська та Н. Б. Квасніцька).
Захід розпочали ведучі : Каламін Вікторія, Троян Андрій.

         Трагічні сторінки Великої Вітчизняної війни перегорнула бібліотекар    Н. В.Мудра.
Присутні затамувавши подих слухали про знущання гітлерівців над мирним населенням. Але серед того пекла,серед сліз і крові, смертей і каліцтва люди залишалися людьми. Вони щиро допомагали у важку хвилину, не втрачали найкращих людських якостей.
         День 9 травня став Днем Перемоги, великим святом всього людства. Цю радість було відчутно у вірші « Перемога», який прочитала бібліотекар Лозінська Г. І.
         Події Великої Вітчизняної війни знайшли свій відбиток у творчості багатьох письменників, особливо тих, хто був на фронті, чиє дитинство або юність опалила війна.
         З оглядом літератури виступила бібліотекар Л. С. Град.
На закінчення години памяті виступила вчителька української мови  Н. Б. Квасніцька.  Вона розповіла, що її сім’ю теж зачепила війна. Після закінчення війни помер її дідусь.
          Надія Броніславівна наголосила , що ми всі повинні жити і передати своїм нащадкам пам'ять про загиблих воїнів – визволителів.


"За перемогу Вам подяка
Шана і честь усяка"

 Нижбірківська бібліотека разом із будинком культури провела вечір вшанування пам'яті ветеранів Другої світової війни "За перемогу Вам подяка Шана і честь усяка". В бібліотеці проведено  огляд періодики.
 "Вставаймо браття за  свободу
За волю й честь свого народу
За рідну і єдину Україну 
За всю українську родину "

вівторок, 5 травня 2015 р.

"Січові Стрільці у Копичинцях"


       Президент України Петро Порошенко підписав указ про заходи з відзначення діяльності українських січових стрільців та 100-річчя їх перемоги на горі Маківка.
       Лицарі червоної калини, усусуси, усуси, – так любовно називали український народ Галичини вояків Легіону Українських Січових Стрільців, які завоювали високу ратну славу на полях битв у Першій Світовій війні. Місцем їх першого бойового хрещення стали Карпати, зокрема, гора Маківка. Бій розпочався сто років тому 28 квітня 1915 р. і став майже на 60 днів непереборною твердинею української землі, на шляху російських військ. Та мурами цієї цитаделі були не стрімкі кручі, створені природою, а Українські Січові Стрільці (УСС), виплекані довоєнним січовим, сокільським та пластовим рухом, “Просвітою”.
       З початком першої світової війни, коли Головною Українською Радою було оголошено про утворення Українських Січових Стрільців, члени раніше існуючих «Січей» масово встали в їх ряди. В числі перших до стрілецьких лав зголосились учні Копичинецької гімназії: Олекса Катамай, Франс Борис, Білан Петро, Бульчак Петро, Опир Павло, Івнків Олекса, Велиток Петро, Паламар Онуфрій, Шпікула Маркіян, Олесь Отава. У спогадах окремих копичинецьких гімназистів (книга «Чортківська округа») є згадка про те, що у стрільці зголосились майже всі хлопці п’ятого класу гімназії.
       Згодом стрільцями стали і вчителі гімназії: доктор Никифор Онищук, професор М.Чайковський, вчителі Лесь Курбас, Омелян Онофер, Володимир Гадзінський. Із Копичинецької «Січі» добровольцями у січові стрільці пішли: Черниш Івн, Лабанович Петро, брати Петро та Андрій Процишини, Штокал Дем’ян, Марак Володимир, Опир Ілько, Лехкун Данило.
        Багато з них пройшли через всі митарства війни, брали участь у боях на горах: Ключ, Маківці, Лисоні, на берегах річок Золота Липа, Стрипа, під Семаківцями, в боях на Великій Україні. Багато з них перенесли поранення, тиф, дехто ворожий полон. Окремі з них стали старшинами, відзначились у боях, були нагороджені військовими відзнаками. Так при головному штабі старшим офіцером призивав Олекса Катамар, стали хорунжими Онуфрій Паламар, Володимир Марак. Високими нагородами нагороджені Данило Лехкун, Володимир Марак, Петро Стадник та інші.
         Українські січові стрільці вписали славні сторінки в історію боротьби за нашу державність. За час існування цього товариства, а пізніше легіону лицарів Галичини, вони у важких кровопролитних боях із загарбниками продемонстрували справжні зразки мужності і героїзму, відданості ідеалам соборності України.
         Більш детальну інформацію про Січове Стрілецтво в Копичинцях Ви можете отримати завітавши до Копичинецької міської бібліотеки для дорослих.
В краєзнавчій кімнаті бібліотеки розкрито книжкову поличку "Шляхами звитяги УСС".