четвер, 14 липня 2016 р.

ДОБРА РОДИНА - СЛАВНА УКРАЇНА


        
8 липня в читальному залі Копичинецької  книгозбірні для дітей урочисто відкрито першу персональну виставку творчих доробків  сім'ї Рогатин, приурочену Українському дню родини.
    Сім'я. Родина. Рід.  Хто ми,  звідки прийшли і куди йдемо?... Ці  та безліч запитань ставимо ми впродовж свого життя, а надто сьогодні, коли інститут сім'ї претерпіває трансформацію. Рушаться віками сформовані устої, нівелюються народні традиції, та й з рештою, сама сім'я під загрозою занепаду, особливо в державах зі слабким економічним розвитком, де батькам доводиться на довший час залишати родину в пошуках заробітків. Тема заробітчанства, а відтак і  батьківства, виховання дітей  в неповних сім'ях, та й функціонування власне інституту  сім'ї, в Україні стає предметом дискусії не лише чиновників від влади, від яких залежить життя в державі, але й психологів, педагогів, лікарів, духовенства, всіх пересічних громадян хто ростить і виховує дітей.
 

    Які ми будемо завтра як народ, як нація? Якою буде наша країна коли кожна четверта сім'я виховує дітей дистанційно, через  Інтернет? Щоб привернути увагу суспільства до багатьох проблем   ООН щорічно відзначає День родини в травні. Та  питання сім'ї є болючим у кожній  країні, а тому  цей день відзначають в багатьох країнах по-різному. В нашій державі  свято відносно молоде і відзначається  щорічно з 2012 року 8 липня як Український день родини.

      Копичинецька міська бібліотека для дітей вже давно започаткувала гарну традицію відзначати День родини творчими здобутками своїх користувачів. Хоч вони маленькі  та досягнення у них дуже вагомі і ставлення до здобутків серйозне. Ми, бібліотекарі, стараємося  не лише віднайти таланти а й всіляко сприяти їх розвитку і популяризації.

   Цьогоріч вибір випав на сім'ю Рогатин. Тато Михайло Степанович і мама Лідія Петрівна виховують двох синів Юрія (13 років) і Тараса(11років). На перший погляд звичайна родина, все як у всіх: діти навчаються в міській школі-гімназії, тато на заробітках, мама - домогосподарка. Та мене інтригує ця сім'я давно. Пам'ятаю  п. Лідію дівчиною,  учасницею церковного хору, співала вона й в хоровій капелі міського ЦКІД. Цікава, ексцентрична,  привертала до себе увагу веселою вдачею, красномовством, вмінням  подати себе,зацікавити співрозмовників. І ось коли вона вже заміжня жінка, мама, вперше привела свої маленьких дітей  до бібліотеки я дуже здивувалася не тому, що хлопцям  на той час було  п'ять і три рочки, а тому з якою повагою і серйозністю допомагає мама їм самим вибирати книги, як звертає їх увагу і на зміст, і на ілюстрації, і на те, де, як і коли їх читатимуть.

   Та найбільше зачарувала мене ця родина минулого року, коли стало відомо, що мати виховує своїх вже дорослих хлопців , по-чоловічому, як справжніх мужчин, бо ж батько навідується до родини хіба що на великі свята  (гірка тема заробітчанства). Хоч дистанційно і допомагає їм усіляко як тільки може і любить, і скучає за ними. Батько - гарний майстер по дереву. Навчив майструвати дітей і дружину. Отож  сьогодні п. Ліда не лише варить смачні страви, а й добре вправляється з деревообробними інструментами і станками. Свої роботи родина  принагідно щедро роздаровує рідним і знайомим. Тоді й появився задум  присвятити черговий День родини саме Рогатинам.

     Ось така невеличка  ремарка чому саме цих читачів обрала дитяча бібліотека для відзначення родинного свята.

   "Добра родина - славна Україна"- під таким гаслом 8 липня в читальному залі Копичинецької  книгозбірні для дітей урочисто відкрито першу персональну виставку сім'ї Рогатин.
 

Все по-справжньому, як у поважних виставкових салонах : збережена інтрига, гості, урядовці, поважне товариство, перетинання стрічки ... словом все по-дорослому.

    Вiдкрила  виставку я,Турок Г.М., як завідувач бібліотеки. Старалася подати оригінально, трішки жартома, але дуже з повагою. Бо ж дитяче сприйняття  навколишнього світу залишається спогадом у дорослому житті настільки яскравим, наскільки  значимою була подія.
 
 Їх безпосередній духівник настоятель Собору Пресвятої Трійці о. Любомир Урбанський і сам міський голова, генерал  Лосик Павло Степанович  перетнули стрічку. Зал підтримав подію оваціями. 
 


Отець Любомир підкреслив значення Святої Родини у вихованні сучасної сім'ї, спонукав всіх заспівати многоліття  винуватцям свята,
 
Лосик Павло Степанович міський голова привітав хлопців з визначною подією
 
 і вручив подяку батькам за виховання дітей в дусі українських традицій.
 
 
 З нагоди відкриття виставки та відзначення Дня родини бібліотеку відвідали начальник відділу культури Гусятинської РДА Сагайдак Р.Є. т
 
а директор ЦБС Фаберська М.М.  на згадку про свято вручили родині образ. З напутнім словом виступив вчитель Ярмоленко С.В. Привітала  маленьких майстрів і голова громадської організації "Твоє місто"  Ірина Іванків. Діти, читачі бібліотеки, розповіли про своє бачення сучасної родини, продекламували вірші. Марійка Вовк - Мартович виконала кілька пісень.
   Юрій Рогатин продемонстрував власні вироби і здійснив маленький екскурс в професію  майстра прикладного мистецтва. Хлопці  Рогатини  дуже обдаровані діти. Крім любимої справи ще навчаються в музичній шкоді. Юра грає в духовому оркестрі на трубі. Тарасик Рогатин облюбував сопілку.  Для всіх присутніх  і особливо для мами виконав кілька мелодій.
    Мама Лідія  розповіла про всі таланти своєї родини і шлях її становлення, подякувала присутнім за проявлену до них увагу. За сімейною традицією роздали подарунки. На згадку про свято бібліотеці дістався столик під телефон і підсвічник.
  Завершив свято керівник хорової капели  Турок В.П. піснею шаною родині.
   Довго ще оглядали присутні роботи дітей і батьків, дивувалися їх вправності та вмінню.
Виставкою творчих доробків сім'ї Рогатин Копичинецька міська бібліотека для дітей розпочала цикл масових заходів назустріч ювілею  нашої держави:  "Діти - 25-ій річниці Незалежності України".
Запрошуємо всіх бажаючих відвідати наші зали.
Завідувач бібліотеки - Турок Г.М.
Детальніше на



 

Немає коментарів:

Дописати коментар