середу, 27 квітня 2016 р.

ЮНІ ГОСПОДАРОЧКИ


        

        
Гурток під такою назвою уже багато років діє при Хоростківській бібліотеці для дітей. Чергове заняття гуртка було присвячене підготовці до Великого свята – Світлого Христового Воскресіння. Члени гуртка разом з бібліотекарями вчилися розмальовувати великодні писанки на папері. Діти мали змогу познайомитися з літературою про писанкарство на Україні, про дивовижні орнаменти, красу і вишуканість українських писанок.

КЛУБ ЗА ІНТЕРЕСАМИ "НАДВЕЧІР'Я"


А клуб наш зветься «Надвечіря»,
Та настрій в нім , як на весні
Тут спілкування і довір’я
Тут є поезії й дзвінкі пісні.
Надвечіря, тихе й миле,
Спливли літа, немов вода,
Хоч скроні наші посивіли,
Але душа ще молода.

Мета клубу : Сприяння повноцінному дозвіллю пенсіонерів, одиноких людей, інвалідів та людей похилого віку.
Девіз : Спілкуймось ! Цікаво відпочиваймо, радіймо гармонії життя.

      Клуб «Надвечір’я» - своєрідний символ, візитна картка Гусятинської центральної районної бібліотеки. Адже основна мета його створення - повноцінне дозвілля пенсіонерів, одиноких людей,інвалідів та людей похилого віку. Його учасники – це активні небайдужі люди , які вміють зробити своє життя наповненим та цікавим, незалежно від віку.


       На першому засіданні клубу проведено репетицію учасників церковного хору до Великодня. За допомогою комп’ютера в Інтернеті знайдено пісні до воскресіння, прослухано їхні мелодії.

ДИВОСВІТ КАЗКИ

       Невичерпна скарбниця народної мудрості і краси – казки. Реальність і вигадане гармонійно поєднуються в казках,  сповнених мудрості, добра, оптимізму.
     Колектив Хоростківської міської бібліотеки для дітей підготував лялькову виставу «Ріпка» для вихованців старшої групи дитячого садочку «Калина» міста Хоросткова. Теплими оплесками та веселим сміхом зустрічали маленькі читачі героїв казки. І так щиро дивувалися, як змогла така маленька миша допомогти всьому сімейству вирвати ріпку?
      Вихователі діток Плескун І. М. та Чижик  О. М. були щиро вдячні бібліотекарям за чудовий захід.
 


ПОЛИН-СЛЬОЗОЮ ОМИВАЄТЬСЯ ДУША





         Вечір-реквієм "Полин-сльозою омивається душа"  проведено у Гусятинській бібліотеці для дорослих учнями 9-Б класу (класний керівник Л.Ю. Свінтіцька) та працівниками бібліотеки.
    "Чи знаєш ти, світе
    Як сиво ридає полин,
    Як тяжко, як тужно
     Моєму народу болить!"   - таким сумним поетичним рядком розпочала вечір-реквієм бібліотекар Лідія Степанівна Град.
            Горем і болем увійшов в наше життя Чорнобиль, розділив долі людей на
"до" і "після". Безлюдні вулиці Прип’яті, покинуті школи, будинки, дитячі майданчики. Спогади мимоволі переносять нас до подій, які   відбулися 30 років тому. Про ті трагічні події, що стали гіркою історією нашого народу розповіли ведучі Анастасія Скурська та  Назарій Капущак, Ірина Кульбабська та Степан Романський. Вірші про Чорнобиль прозвучали  у виконанні бібліотекаря  А.Лозінської  та дев’ятикласників  Вікторії  Темечко, Вікторії Томик, Ілони Попелишин, Валентини Романцової, Катерини Карнаух.
 
 
 
             Хвилиною мовчання вшанували людей, які загинули під час трагедії.
            До глибини душі кожного торкнувся своїми спогадами ліквідатор Михайло Богданович Шигінський.

 
            Директор бібліотеки Марія Михайлівна Фаберська  сказала, що біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов’язаних зі скорботним часом ядерного апокаліпсису. Чорнобильська біда надовго залишиться в нашій пам’яті. Ще довго ми будемо відчувати на собі її наслідки, ще довго чутимемо її дзвони. Вона подякувала Михайлу Богдановичу за незабутні спогади, якими він поділився з присутніми .

 
            Класний керівник Лілія Юріївна  Свінтіцька у заключному слові відмітила, що 30 років – мить в історії людства, не дуже великий термін. Та за ці роки, за місяці – ми всі стрімко прозріли, подорослішали на цілу епоху. Бо надто вже високою ціною довелося  і ще доведеться платити за Чорнобиль. Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії. Перед живими. Перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу. Урятований світ – найкращий пам’ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам’ятаймо про них та робімо все для того ,щоб ніколи не впала на Землю гірка зірка Полин.

 
            Присутні мали змогу ознайомитись з викладкою літератури "Чорнобиль –
вічний спомин і гіркий біль ", на якій представлена література про ті трагічні події, портрети пожежників, що загинули під час ліквідації аварії, свічка пам’яті. Назавжди запам’ятають дев’ятикласники зустріч з ліквідатором М.Б. Шигінським та його теплі побажання  їм на майбутнє.

 
 

ПОРІС ЧОРНОБИЛЕМ ЧОРНОБИЛЬ -БІДОЮ НАШОЮ ПОРІС

       Напередодні 30-річниці Чорнобильської катастрофи у стінах Сидорівської сільської бібліотеки відбувся  захід під назвою : «Поріс  чорнобилем Чорнобиль-бідою нашою поріс»  присвячений трагедії на Чорнобильській АЕС.

        На заході присутні більш детальніше дізналися про страшні дні 1986 року, ознайомилися з викладкою  «30-а річниця Чорнобильської  АЕС» і увіковічили всіх померлих хвилиною мовчання.

 



неділю, 17 квітня 2016 р.

НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ


15 квітня 2016 року завідуюча Гусятинською районною бібліотекою для дітей Пенюта Н.Я. взяла участь у семінарі шкільних бібліотекарів. У своєму виступі вона звернула увагу на національно-патріотичне виховання,  популяризацію літератури з даної тематики в шкільних бібліотеках. Були висвітлені  основні форми патріотичного виховання, названі конкретні заходи по відзначенню дат загальноукраїнської значущості. Пенюта Н.Я. акцентувала на необхідності налагодженню співпраці із громадськими об'єднаннями  патріотичного спрямування  та волонтерами  для проведення спільних заходів в бібліотеках. Завідуюча бібліотекою проінформувала про книги патріотичної тематики, які є у фонді Гусятинської районної бібліотеки для дітей. Це: «Осінь в камуфляжі», «Воїнам світла», «Подільська толока», В.Базів «Армагедон на Майдані», Антологія «Україна - Європа», М.Рудневич «Я з Небесної Сотні».
 

середу, 13 квітня 2016 р.

БЕЗ ВІЗИТУ ДО ЛІКАРЯ


Стан нашого організму, фізичне самопочуття залежить від низки чинників.  І важливе місце серед них займають здоровий і рухливий спосіб життя, правильне і якісне харчування, відмова від шкідливих звичок. Усе це сприяє міцному здоров'ю.

До Всесвітнього дня здоров'я у Гусятинській районній бібліотеці для дорослих організовано перегляд літератури «Без візиту до лікаря».

КОРИСНІ РЕСУРСИ ІНТЕРНЕТУ


 
Гусятинська  районна бібліотека проводить роботу з питань профорієнтації із Гусятинським центром зайнятості. Так, 8 квітня 2016 року в Інтернет-центрі  районної бібліотеки з учнями 9-А класу Гусятинської ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено  інтерактивний урок «Корисні ресурси Інтернету».  З  пропозиціями та порадами перед учнями виступили працівники районної бібліотеки та центру зайнятості.


вівторок, 12 квітня 2016 р.

НОВИНКИ ЛІТЕРАТУРИ



     У відділ обслуговування Гусятинської районної бібліотеки для дорослих поступила нова література, яка надійшла з Тернопільської обласної наукової бібліотеки по державній програмі поповнення фондів масових бібліотек.
     До уваги користувачів література з історії України, з географії, з мистецької тематики та художня література.
       Художню літературу складають твори зарубіжних та українських письменників. Є твори класиків та  твори сучасних авторів: І. Роздобудько, А.  Кокотюхи,  Л. Дереша та інших.
 

 

четвер, 7 квітня 2016 р.

ДІТЯМ КНИГА - КРАЇНІ МАЙБУТНЄ!


Нові дитячі книги у бібліотеці – це завжди свято. Адже відомо,  що все найважливіше в людину вкладається ще в її дитинстві. Для дитини книжка - це іграшка, яка має навчати, захоплювати і крім цього бути красивою.
         В Гусятинській районній бібліотеці для дітей в рамках тижня дитячого читання відбувся День нової книги. У фонд книгозбірні поступили книги, які випущено на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга».

         Книги надзвичайно яскраві, вишукані, якісні, більшість з них – по шкільній програмі.  Зокрема книги Лесі Ворониної «Таємне Товариство Брехунів» і «Таємне Товариство Боягузів». Користувачі бібліотеки мають змогу прочитати світовий бестселер Портер Е. «Поліанна». Кожного, хто перегорне її сторінки, вона зробить милосерднішим, вселить оптимізм  у зневіреного. А чи вмієте ви грати в чудодійну гру  «Радість»? Якщо ні, то  прочитавши цю книгу,  - неодмінно зумієте! І світ одразу стане добрішим. Спробуйте – переконаєтесь!

У легкій, доступній  формі написана книга Зірки Мензатюк «Дива українських храмів». Це розповідь про найвідоміші українські церкви та монастирі.
Для старшокласників пропонуємо книги про всенародний бунт Гідності, акт кривавого вознесіння, про європейське майбутнє для України: Базів В. «Армагедон на Майдані», Рудневич М. «Я з Небесної Сотні», антологія «Україна - Європа».
А для молодших користувачів є нові видання різноманітних казок, пригод,  віршів.
Запрошуємо всіх і малечу, і їхніх батьків до бібліотеки. Приємного відпочинку з книгою!

СУЗІР'Я ПРОФЕСІЙ


Перед кожною людиною у певний період життя постає нелегке завдання вибору: ким бути?
На світі існує близько трьох тисяч професій. Безперечно, усі вони важливі. Кожна молода людина, йдучи в доросле життя, прагне вибрати собі професію за покликанням. Вдалий вибір професії – це запорука того, що «немарно прожитий вік», натхненно працюватимеш і oтримуватимеш від своєї роботи велике задоволення. Зробити помилку у виборі професії – і тебе не покидатиме чуття, що займаєшся не своєю справою.

 
В сільській бібліотеці-філії села Тудорів бібліотекар Доскоч Н.В. провела з учнями 9-го класу бесіду «Сузір’я професій».
Учні виявили цікавість до таких професій, як банкір, кухар-кондитер, офіціант, менеджер з туризму. Присутні розглянули кожну із професій а також виконали тести, які дозволяють визначити схильність до даних професій.
Також у бібліотеці була оформлена книжкова виставка «Шлях у професію».
Бібліотекар побажала всім присутнім щоб для них справдилися слова К.Ушинського: «Якщо ви успішно оберете працю і вкладете в неї всю свою душу, то щастя вас віднайде».

 

В ДАРУНОК БІБЛІОТЕЦІ


 

Як добре, що світ не без добрих людей. В котре переконуючись в правдивості цього мудрого вислову, дякую випадку, що зводить мене з такими людьми. Випадкова зустріч з жителькою села, читачкою бібліотеки Надією Сорокою обернулася справжньою несподіванкою. Вона запропонувала поповнити фонд бібліотеки періодичними виданнями, які довгий час сама передплачувала. Тут і "Добрий господар" і "Порадник господаря", "Огородник" і "Дім, Сад. Город", "Дом в саду", "Моя прекрасная дача". Отримавши чудовий подарунок з рук пані Надії, бібліотека отримала гарну можливість вгамувати голод тим, хто цікавиться городництвом, садівництвом, кулінарією, будівництвом. Щиро дякуємо за таку щедрість і з нетерпінням чекаємо нової зустрічі.