пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

100 років від дня народження Дмитра Григоровича Білоуса (1920-2004), українського поета, перекладача і критика


Сьогодні виповнюється 100 років від дня народження Дмитра Григо́ровича Білоу́са — українського поета, перекладача з болгарської мови, літературного критика, громадського діяча, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка (за книжку «Диво калинове»). Автора збірок гумору та сатири, книжок для дітей, статей, літературних розвідок про творчість українських письменників.
Перші сатиричні твори Дмитра Білоуса привернули увагу й читачів, і професійної критики. Прикметною рисою Білоуса-сатирика є висока культура віршування, невтомне дбання про форму — ритм, римування, звукопис.
Ще одна дуже яскрава грань таланту Д. Білоуса — перекладацтво. Крім того, чимало перекладено прозових і драматичних творів, книжок для дітей, фольклорних видань.
Уже в зрілому творчому і життєвому віці письменник починає писати для дітей і досягає неабияких успіхів. Його книжечки «Пташині голоси», «Упертий Гриць», «Про чотириногих, рогатих і безрогих», «Лікарня в зоопарку», «Турботливі друзі», «Сад на Лисій горі», «Веселий Кут», «Гриць Гачок» залюбки читала і читає наша дітвора. Бо в них є конкретні життєві ситуації — цікаві, повчальні, кумедні.






Немає коментарів:

Дописати коментар