пʼятницю, 28 грудня 2012 р.

Aндріївські вечорниці


                 13 грудня ми святкуємо Андрія Первозванного - одного із дванадцяти апостолів, учнів Ісуса Христа. Цей день є одним із найцікавіших і найтаємничіших. Цього дня відбуваються заклинання й угадування майбутнього. Це єдина ніч протягом року, коли хлопцям дозволяється бешкетувати.
               Вечорниці на Андрія присвячені веселощам, іграм, обрядовим церемоніям і забавам. Невід’ємним компонентом цього свята є всіляке ворожіння, насамперед ворожіння про шлюб.
Одним із найпоширеніших є ворожіння на варениках. Дівчата їх ліплять і складають у рядок. Чий вареник швидше з’їсть кіт чи собака - та дівчина вийде заміж. Також дівчата скидали черевички чи інше взуття з ноги та переставляли його по черзі по підлозі: чий черевик першим на порозі стане, ця дівчина найпершою вийде заміж.
               Люди вірили, що в ніч вечорниць на свято Андрія Бог кохання та одруження ходить по землі; для нього був приготований столик з пампушками та балабушками, обов’язково застелений білим рушником.
              У давні часи, коли наступав вечір у переддень свята Андрія, дівчата збиралися у просторій оселі. Господинею хати повинна була бути самотня вдова, яка пильнувала,щоб дівчата під час вечорниць дотримувалися всіх традицій та вірувань…
            А ось у наш час, на жаль, рідко можна зустріти дотримання таких традицій. Але тільки не у Малій Луці.
У сільській бібліотеці вже стало доброю традицією проводити андріївські вечорниці.

 
 
            Все інше було,  як годиться: і дівчата з парубками, і ворожіння, і вареники, і калита, і вишивання-плетіння, і щедрі пригощання.
            Бібліотекар змогла  передати дітям частинку духовного скарбу українського народу, продовжити через них давні традиції та гарні обряди. Багато хто зі школярів вперше був присутній на такому дійстві. І, відверто кажучи, не всі з них охоче прийняли запрошення на вечорниці. Адже навіть не уявляли, що на них чекає. Втім, дуже швидко діти поринули у дійство. Тож очі їхні горіли цікавістю і захопленням. Усі із задоволенням брали участь у всіх іграх, ворожіннях, співали обрядових пісень та кусали калиту. Апогеєм свята стало пригощання варениками, пирогами та узваром.
           Сподіваємося, андріївські вечорниці надовго запам’ятаються юним користувачам бібліотеки, а зерно, посіяне в їхніх душах цього дня, проросте благодатним колоссям.
           В бібліотеці-філії с.Калагарівка відбувся урок краєзнавства на тему "Я відчуваю подих хати де колихала мене мати"

          


 

Немає коментарів:

Дописати коментар