вівторок, 28 лютого 2012 р.

«Лесь Курбас – неповторна творча особистість»

         25 лютого 2012 року виповнилося 125 років від дня народження відомого українського режисера, теоретика і реформатора театру, публіциста, педагога, засновника, організатора, творчого та ідейного лідера театру “Березiль” – Леся Курбаса.
            Мистецьку годину «Лесь Курбас – неповторна творча особистість» провела центральна районна бібліотека . Із життєвим і творчим шляхом актора користувачів бібліотеки ознайомила бібліотекар читального залу О.О. Соловей.

понеділок, 27 лютого 2012 р.

"Ой, ви, газди й молодиці просимо до нас на Масниці"

           Історія Масляни йде далеко в минуле, коли наші пращури надавали великого значення цьому святу. Проводились численні обряди, які символізували початок нового циклу і прощання з усім старим, ветхим. Одним з таких обрядів було спалення сміття, непотрібних речей і так званого опудала Масляни, після чого прах розвіювався по землі, роблячи її більш родючою. Також свято Масляни символізувало прощання із зимою, холодами і зустріч з теплою і сонячною весною.
          25 лютого у Красному з ініціативи зав. бібліотекою було проведено свято Масляни, яке називалося "Ой, ви, газди й молодиці просимо до нас на Масниці"
         В програмі свята : гумористичні сценки, танці, пісні. Захід проводився в приміщенні спортзалу школи. В святі брали участь жінки й чоловіки середньго віку та молодь.


«У країну знань і мрій»

        23 лютого в читальному залі Копичинецької міської бібліотеки для дітей пройшов літературний ранок під назвою: «У країну знань і мрій», присвячений дню народження Лесі Українки. Відбулася зустріч учнів 4-А класу НВК ЗОШ №1-гімназії м. Копичинці з майбутніми першокласниками, нині вихованцями міського дитячого садочка «Барвінок». Вчителька Чорній Т.В. розповіла малюкам про велику українську поетесу Лесю Українку, про її нелегкий життєвий шлях і творчість.
            Вихованці дитячого садочка із захопленням переглянули інсценізацію казки Лесі Українки «Біда навчить», яку для них підготували школярі. Дошкільнята разом зі своїми вихователями Дереворіз І.В. і Лаврушко Н.І. пообіцяли, що будуть активно готуватися до вступу у перший клас.  
            Бібліотекарі запропонували дітям переглянути книги з виставки під назвою «В дитячому крузі». Книги надзвичайно сподобалися дітям і вони виявили бажання стати читачами дитячої бібліотеки.
            Літературний календар «Нескорена поетеса» та книжкову виставку «В дитячому крузі» про творчість Лесі Українки переглянули також учні 1-Б класу ЗОШ №2 м. Копичці, які напередодні відвідали бібліотеку.

УВАГА! КОНКУРС!
"Читайлик"
«Найкращий читач
Копичинецької міської бібліотеки
для дітей – 2012»
(1-4 класи ЗОШ №1 – гімназії м. Копичинці)


пʼятницю, 24 лютого 2012 р.

«Доля мови – то доля нації»


Мова – це душа народу,
Народ без мови не народ.
                           В. Сосюра   

            У кожного народу,  мова своя, і є здобутком культури, духовної діяльності людей. Вона бере початок ще з доісторичних часів, без неї не може існувати суспільство.
            Українська мова – мова української нації. У ній тисячоліття історія нашого народу – історія тяжка, кривава, із злетами та падіннями, осяяна духом свободи та незалежності України, бо український народ віками змушений був зі зброєю в руках боротися і відстоювати своє право на вільне життя.
            До цієї дати в Яблунівській бібліотеці-філії № 42 з учнями 6-го класу проведено бесіду на тему: «Доля мови – то доля нації», яку підготувала бібліотекар Гавенда Л.С.. Присутні захоплено слухали розповідь про мову, про її історію, формування культуру про вислови відомих поетів.
             Також відвідувачі мали змогу переглянути книжкову виставку: «Мова жива скарбниця народу».  

четвер, 23 лютого 2012 р.

«Афганістан – моя кривава рана».

              Минають дні, ідуть роки.
              Життя листки перегортає,
              А біль Афгану – навіки,
              В душі чомусь не замовкає.
 
            У жодному календарі 15-го лютого нічим не позначений. Але він особливий.
15-го лютого відзначають скорботний День памяті воїнів-афганців. Сьогодні ми з вами дізнаємося про героїв цієї страшної війни. Нам дуже хочеться, щоб поезії, розповіді, спогади, вистраждані в Афганістані і про Афганістан, пройшли крізь ваші серця і ви зрозуміли, що найстрашніше у світі – це війна. Ми повинні пам’ятати тих, хто її пережив, тих, хто недожив, недоспівав, недокохав. Ніхто та ніщо не має бути забутим. Щоби не забути – треба памятати, а щоб памятати – треба знати, знати і памятати.
            Афганістан…Це слово не потребує пояснень. Зрозуміле кожному, воно тривожно ввійшло в наше життя. Кажуть, що час – найкращі ліки, хоча роки минають, а память вперто вертає усіх назад.

         22 лютого 2012 року в приміщенні центральної районної бібліотеки відбулася зустріч учнів 9-А класу(класу керівник Казимирів А.П.) з воїном –афганцем М.М.Храпливим «Афганістан – моя кривава рана»
  Сторінки історії цієї війни у своїх виступах розкрили бібліотекарі Л.С. Град, Н.В. Мудра, Г.І.Лозінська.



           Своїми спогадами про афганську війну поділився  житель Гусятин, воїн-інтернаціоналіст, голова спілки ветеранів Афганістану М.М.Храпливий. Загиблих воїнів-афганців присутні вшанували хвилиною мовчання. В кінці зустрічі гість вечора подарував бібліотеці книгу «Афган. Обпалені війною».

понеділок, 20 лютого 2012 р.

«Земного щастя пік: любов»

 
        День Святого Валентина (Валентинів день, День Закоханих) — світське свято, яке відзначають у деяких країнах щороку 14 лютого.
            Відзначаючи День Святого Валентина центральна районна бібліотека спільно з 9-а класом місцевої школи провела розважальний вечір «Земного щастя пік: любов»
            Християнського проповідника Валентина посадили в римську в'язницю за віру й невдовзі засудили до страти. Сидячи під вартою, Валентин закохався у сліпу дівчину, дочку в'язничного наглядача. Користуючись своїми медичними знаннями, він зцілив її від сліпоти.
            За іншою версією, сліпа дочка тюремника сама закохалася у Валентина. Той як священик, що дав обітницю безшлюбності, не міг відповісти на її почуття, але в ніч перед стратою (ніч проти 14 лютого) надіслав їй зворушливого листа, який підписав «Твій Валентин».
            У пам'ять про це тепер у День Святого Валентина заведено дарувати одне одному «валентинки» — вітальні листівки в вигляді сердечок, з добрими побажаннями, словами кохання, пропозиціями руки та серця чи просто жартами, які не підписують, і той, хто отримує, повинен сам здогадатися, від кого вони.
            Легенду про «Острів почуттів» розказала заступник директора по роботі з дітьми Пенюта Н. Я.
            На заході були проведені конкурси: «Розбиті серця», «Питання на засипку», «Солодка парочка» та інші. 


Також у цей день дарують коханим квіти (найчастіше троянди — символи кохання), печиво-сердечки, інші сувеніри у вигляді сердечок, купідончиків, пташок, що цілуються., що було і зроблено  в кінці свята
           

"Йосиф Сліпий - подвижник української національної ідеї"

 
            Боже провидіння послало нашій церкві і народу ХХ столітті великого сина України - Блаженішого Патріарха Йосифа Сліпого, який ішов тернистим шляхом, прокладаючи дорогу церкві та українському народові. Він прогнув зробити все можливе і неможливе від нього, щоби його сучасників, їхніх дітей і внуків переродилося якомога більше.
           Відзначаючи 120 річницю від дня народження Йосифа Сліпого - Єпископа УГКЦ в центральній районній бібліотеці для дорослих пройшла християнська година "Йосиф Сліпий - подвижник української національної ідеї". Про дитячі та шкільні роки розказала методист І.Лоза.
Розповідь перепліталася з духовними піснями, які звучали у виконання М.Осики, Л.Дмитрівта Л.Град.
Про духовну працю та роки заслання Єпископа розповів  о. Роман Кріса.
В кінці заходу присутні з'єдналися в молитві, під час якої вогоники запалених свічок учворили вогонь єдності.


пʼятницю, 17 лютого 2012 р.

"Читаймо книжку"

           Книжки зустрічають нас у ранньому дитинстві і ведуть усе життя. Вони змушують нас працювати, без упину вдосконалюватися, щоб ми могли стати справжніми людьми.
            Саме цій темі була присвячена виховна година «Книга – наш друг, наш учитель», яку провела класний керівник 5-Б класу Свінтіцька Л.Ю. спільно з працівниками районної бібліотеки для дітей.

            Школярі розповіли про довгий і складний шлях розвитку книги. Адже який тільки матеріал не використовували люди для її виготовлення: глину, листя та кору дерева, шкіру тварин, бамбук, папірус, шовк. Цікавою і пізнавальною була інформація про історію першої друкованої книги  в Україні «Апостол» та її видавця Івана Федорова. Діти продемонстрували свої знання прислівїв і приказок під час інтелектуальної гри «Закінчи речення», яку провела Вербицька Ілона.
            Пожвавлення викликали конкурси, проведені бібліотекарями. А саме розгадування кросворду «Сторінками улюблених книжок» і конкурс «Поверніть ці речі господареві». Учні проявили свою кмітливість, начитаність, знання літературних творів.
            Підвела підсумок Ліля Юріївна, закликавши всіх присутніх любити і берегти книгу – скарб думки і мудрості.

"Світова слава Івана Пулюя"

          Серед українських вчених, що сягнули вершин європейської і світової науки, одне з почесних місць належить Іванові Пулюєві. Своєю науковою і технічною діяльністю він заслужив широке міжнародне визнання. Але до недавнього часу залишався майже невідомим в Україні, на рідній Батьківщині, для кращого майбутнього якої невтомно працював поза її межами впродовж усього життя.


          9.02.2012 року Гримайлівські бібліотеки для дорослих і дітей провели бесіду-огляд для учнів 4-5 класів. На якій ознайомлено користувачів з життєвим і творчим  шляхом уродженця Гримайлова, видатного вченого, винахідника Х-променів (тепер Рентгенівських)  І. Пулюя.



«Життя славетних – Євген Гребінка»

            Є. Гребінці належить своєрідне місце в літературі 30— 40-х років XIX ст. Найціннішу частину його художньої спадщини становлять байки, які відіграли велику роль у розвитку нового українського письменства. Як і деякі його сучасники, Є. Гребінка брав активну участь і в російському літературному процесі; кращі прозові твори письменника завдяки виразній демократичній спрямованості, гуманістичним тенденціям, високохудожній вартості написані в руслі естетики натуральної школи. Не випадково І. Франко назвав Є. Гребінку «талановитим писателем російсько-українським».
            Відзначаючи 200-річницю від дня народження українського та російського письменника Є.П.Гребінки, в районній бібліотеці для дітей смт. Гусятин зроблено викладку літератури «Життя славетних – Євген Гребінка».

четвер, 16 лютого 2012 р.

«Муза любові Оксани Лятуринської»

            Видатна українська поетеса, художниця, скульптор, писанкарка, громадська діячка пройшла нелегкий життєвий шлях.
            Оксана Лятуринська – наша землячка, народилася в Збаразькому районі. Маленькою дівчинкою захопилася поезією Олександра Олеся, і це навернуло її до України, її історії, її народу. Таке захоплення через роки привело Оксану на широкий шлях української літератури, зокрема поезії.
            «…Ворожить про весну колишню,
            Любов виціловує в слова,
            І випускає сокіл-пісню
            З гаптованого рукава»


             Такими словами розпочалось свято «Муза любові Оксани Лятуринської» в Гусятинській бібліотеці для дітей. Про нелегкий життєвий шлях поетеси розповіла вчителька англійської мови Л.Ю.Свінтіцька. ЇЇ вихованці, учні 5-Б класу читали вірші із безцінної поетичної скарбниці О.Лятуринської.          
            З оглядом книг із тематичної полички ознайомила присутніх бібліотекар абонементу І.Р.Яковчик..
            Справді, Оксана Лятуринська зіткала, витворила велику й чарівливу пісню-казку про духовний світ українського народу. Усією своєю творчістю славна дочка України прагнула прислужитися тому. Щоб українці ніде і ніколи не губили «Батьківщини образок», - такими словами закінчила свято заступник директора по роботі з дітьми Н. Я. Пенюта.

четвер, 2 лютого 2012 р.

«Ви віддали молодість свою, щоб була у славі Україна»

             «Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього»,– говорить народна мудрість. І це дійсно так, бо як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим.
           Саме тому, ми повинні знати свою історію, своє минуле. А історія наша вмита кров’ю і сльозами. Однією з найтрагічніших її сторінок є бій під Крутами. Дата 29 січня увійшла в українську історію як день пам’яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини.

           
           В Копичинецькій міській бібліотеці для дорослих 29 січня організована бесіда-виставка «Ви віддали молодість свою, щоб була у славі Україна», присвячена цій даті. Користувачі бібліотеки мали можливість ознайомитись з літературою в якій  висвітлюються події 29 січня 1918 року.


"Тут, Україно, молодість твоя була ростріляна російським братом" - під такою назвою  урок мужності провела Гусятинська центральна бібліотека з старшокласниками















Засідання клубу "У сімейному колі"

            Для тих, хто хоче знати, як використати свій вільний час, поспілкуватися із друзями, їхніми сім'ями, пізнати світ їх захоплень і відкрити їм свій, в бібліотеці-філії с. Яблунів діє клуб за інтересами «У сімейному колі» мета клубу – підвищення ролі бібліотеки у сімейному вихованні дітей, сприяння розвитку творчих здібностей підростаючого покоління, єднання читацьких інтересів дітей і батьків.
22 січня відбулося засідання клубу. Для присутніх була проведена година історії, присвячена Дню Соборності  та Свободи України на тему: «Історичне єднання українського народу», яку підготувала бібліотекар Говенда Л.С.