понеділок, 18 листопада 2013 р.

Урок до Дня писемності та мови: "О, мово моя, душа голосна України"


    Кожна епоха приносить свої винаходи й відкриття. Найбільшим винаходом людства було письмо. Писемні знаки давали можливість зберігати й передавати істинні знання. Адже саме завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому. Отже, виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу.
6 листопада 1997 року до тисячоліття писемності президент України Леонід Кучма підписав Указ, у якому говориться: “На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: “Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”.
14 листопада в Копичинецькій міській бібліотеці для дорослих був проведений урок до Дня писемності та мови: "О, мово моя, душа голосна України" спільно з учнями 10-11 класів НВК "Загальнооoсвітня школа І-ІІІ ступенів №1-гімназія".



Відкрила урок зав. бібліотекою Благута О.Т. цікавою розповіддю про історичний шлях нашої мови, її розвиток та становлення. А також ознайомила з колоритною постаттю Нестора Літописця – основоположника давньоруської історіографії, першого вітчизняного історика , видатного письменника, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря.

Завдяки програмі «Бібліоміст» присутні мали можливість переглянути відеоролик присвячений Дню писемності та мови та вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця.

Учні школи-гімназії підготували вірші про українську мову, учениця Шустик М. прочитала «Молитву про мову».

    В ході уроку була проведена вікторина на знання рідної мови, літератури та культури.





Бібліотекарі презентували школярам яскраву викладку літератури "Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і п’янить» .


На закінчення уроку вчителі української мови та літератури Крайник О.Є. та Росолович Л.О. закликали присутніх шанувати і любити свою рідну мову, піклуватися про неї, захищати її, розкривати її могутню силу і велич, зберегти нашу мову в усій чудовій красі для майбутніх поколінь.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар