вівторок, 23 вересня 2014 р.

"Коцюбинський - людина високої культури, душевної краси і благородства"


Місяць вересень багатий не тільки на осінні дари, а ще й на знаменні дати в українській літературі.  У вересні ми святкуємо 245-річчя І. Котляревського, 120-річчя Олександра Довженка, 150-річчя П.Грабовського, 120- річчя Купчинського, 85-річчя Д. Павличка, 150-річчя Михайла Коцюбинського.
         Михайло Коцюбинський народився 17 вересня 1864 року. Він був письменник незвичайний. Письменник - патріот, вдумливий і тонкий дослідник.
Коцюбинський - людина високої культури, душевної краси і благородства. Понад усе любив квіти та сонце, мов соняшник, тягнувся до нього, купався у ньому. А ще надзвичайно любив дітей, ніколи не пройшов мимо них, щоб не зачіпити їх, не заговорити та не пожартувати трохи.
         У Раштовецькій сільській бібліотеці-філії, бібліотекарем, Богутою І., спільно із школою, були проведено традиційні літературні читання, присвячені 150-річчю М.М. Коцюбинському. Її гостями були учні 5-8 класів із своїми наставниками.
         Діти із цікавістю слухали та переглядали відео-матеріал, який підготували вчителі української мови і літератури Люба Н. О. та ЛюбаТ. І. Із нього учні дізналися про дитячі літа письменника, його навчання, вчителювання, перші твори. 
         Діти із захопленням читали казки - мініатюри "Про двох цапків", "Дві кізочки", "Десять робітників". Не залишилось поза увагою оповідання "харитя", Яке до глибини душі зачепило кожного із присутніх.
Шкільний бібліотекар - Кильба В.Я.  наголосила: "Твори Коцюбинського завжди були і залишаються актуальними і цікавими у своєму читанні . У них він вчить долати труднощі, не впадати у відчай за будь-яких складних життєвих обставин, любити людей і життя, вклонятися природі.
         На його шляху було по-різному, але попри все він залишався  людиною з великої літери і великим письменником української літератури.
         Бібліотекар, Богута І. ознайомила присутніх із викладкою літератури "М. Коцюбинський - неперевершений майстер художнього слова".




 



Немає коментарів:

Дописати коментар