четвер, 26 листопада 2015 р.

ПОМ'ЯНІМО 33-Й...


Чи можливе? Чи таке можливе?!
Чи колись повірить чоловік:
Щоб родючі українські ниви
Народили 33-й рік?..

Багато трагедій пережив український народ, але страшнішого лиха , ніж  голод 30-х років історія  України не знає. Голодний мор забрав життя мільйонів наших земляків. Не було тоді  ні війни, ні посухи, ні потопу, а ні неврожаю, а була жорстока навмисна політика більшовицького режиму.
          Пам'яті мільйонів українських селян,які загинули мученицькою смертю від голоду, пам'яті  тисяч українських сіл і хуторів, які щезли  з лиця землі після найбільшої трагедії ХХ століття і був присвячений вечір-реквієм «На спомин душ свіча горить», який відбувся у Гусятинській районній бібліотеці для дорослих  з учнями 9-Б класу.
 
         Директор ЦБС М.М.Фаберська відмітила, що нашому народу повертається Історія, а історія – це правда і пам'ять, яка передається із покоління в покоління. Дуже не легко нам гортати сторінки такої книги пам'яті, але гортати треба. Народна пам'ять – найдостойніше історичне джерело.
 
         Класний керівник Л.Ю.Свінтіцька акцентувала увагу присутніх на основних причинах голодомору та його наслідках, а також підкреслила те, що сталінський тоталітарний режим, здійснюючи злочинні експерименти  «побудови соціалістичної імперії», свідомо пішов на масове знищення української нації, її культури та побуту. 
Короткий екскурс у ті трагічні роки зробили працівники бібліотеки Л.С.Град, та Н.В. Врублевська. Їх виступи перепліталися із сумними поетичними рядками, які декламували учні класу та бібліотекар Г.І.Лозінська, та з піснею «Свіча» у виконанні Т.Орлик та С.Чичун.

Зі скорботою в очах присутні переглядали кадри-спогади очевидців тих моторошних подій і разом з ними переживали весь жах голодомору.
         Також учасники заходу мали змогу переглянути книжково-ілюстративну виставку «Нехай їм дзвони вічно дзвонять», яку організувала зав. відділом обслуговуванням Г.Й.Мотрук.
На закінчення заходу присутні хвилиною мовчання пом'янули тих, кого у 33-му не відспівали, не оплакали, не провели, не поховали і запалили свічки-пам'яті  та поділились поминальним хлібом.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар