пʼятницю, 16 вересня 2016 р.

АПОСТОЛ ПРАВДИ І БОРОТЬБИ

Іван Якович Франко – геній української нації,великий майстер українського слова,творчість якого становить цілу епоху розвитку національної культури кінця XIX – початку XX століття.
2016 рік в Україні оголошено роком Івана Франка. Цього року ми відзначаємо 160 років від дня народження та вшановуємо 100 років від дня смерті поета.
       Народився великий митець 27 серпня 1856 року в сім`ї старого коваля в селі Нагуєвичі  Дрогобицького повіту в Галичині, що на той час була колонією Австро-Угорщини. З батьківської кузні він виніс перші знання про життя галицького селянства, про працю людини, а від матері перейняв любов до народної пісні.
Глибоко змістовні і високохудожні твори І.Франка стали окрасою вітчизняної літератури. За сорок років творчого життя Іван Франко написав близько шість тисяч художніх і наукових творів. Це була праця, спрямована на поліпшення долі рідного краю, долі всього українського народу.
Гортаючи історію села Яблунів, ми дізнаємося, що Іван Франко побував в нашому краї.  Його запрошує в свій маєток у село Вікно Володислав Федорович – один з найбагатших  українських  поміщиків у Галичині, активний діяч Народовського табору, меценат, який щедро фінансував громадські ініціативи. У родинному архіві власника маєтку Франко мав зібрати матеріали до біографії його батька – посла Австрійського парламенту Івана Федоровича. Архівні матеріали з історії Галичини  XVIII – першої половини XIX століття, з якими ознайомився І. Франко у Федоровича, згодом використав у своїх виступах, статтях, працях. Зібрані матеріали лягли і в основу написання історико-бібліографічного трактату «Життя Івана Федоровича».
22-23 листопада 1884 року Іван Франко разом із Володиславом Федоровичем нанесли «силуваний візит» пану  Чорторильському в його палаці в селі Яблунів. Саме в домашній бібліотеці Іван Якович дозібрав необхідні йому матеріали для написання трактату. Яблунівчани  пишаються тим, що на їхній землі побував видатний діяч українського народу І.Я.Франко. Його відвідини залишили пам`ятну сторінку в історії села. Своє перебування у Яблунові і все тут побачине Франко описав у своєму щоденнику. Сьогодні на території санаторію (колишнього панського маєтку) є погруддя І.Я.Франка та меморіальна дошка на стіні головного корпусу.
Цими днями, в с. Яблунів та в с.Вікно відбулись «Франкові читання», які проводило літературне об`єднання «Медобори», організатором якого є поет-пісняр Іван Кушнір. 

В читаннях взяли участь поети з Тернополя – О.Кара,       М. Гуменюк, Я. Підлужна, П.Гойда, поет з Копичинець  М. Тарабій, журналіст-фотограф Р.Островський, з Чорткова - поет Я.Дзісяк, з Хоросткова – поет І.Топоровський, журналіст Н.Білоус та любителі Франкової поезії пані Люба, пані Василина, та пані Оксана, та літератор, кореспондент газети «Вісник Надзбруччя»  І.Бандурка, а також краєзнавець с. Вікно  Г.Чимера, учні шкіл с.Вікно та Яблунівського санаторію.

Почесною гостею цього свята була внучка Івана Франка пані Олеся Франко, яка проживає в м. Калуші Івано-Франківської області.

      Бібліотекарі району разом із директором ЦБС Фаберською М.М.  також взяли участь у «Франкових читаннях», де завідуюча бібліотекою селища Гримайлів О.Басіста декламувала власний вірш «Ми українці»

Приїхавши в с. Яблунів, гості вшанували пам`ять Героїв Небесної Сотні відвідавши меморіальний знак в центрі села.

Віддаючи шану  Великому Каменяреві в Яблунівській бібліотеці-філії оформлено книжкову виставку «Поет національного болю і боротьби»,

яку мали можливість переглянути користувачі бібліотеки та гості книгозбірні. Пані Олеся Франко  читала вірші присвячені поету.


Франкові читання, які проходять по всій Україні, популяризують життя і творчість славетного сина українського народу, велита думки і праці, титана духу Великого Каменяра. Кредо Івана Франка - «Лиш боротись - значить жить» для нас актуальне і сьогодні.


Немає коментарів:

Дописати коментар