понеділок, 23 травня 2011 р.

Виставка «Шевченкова весна»


Місяць травень - це не тільки буйний заспів весни. Це – Шевченків місяць, адже 22 травня – Святий День України. Цього дня 1861 року вернувся з холодного Петербурга наш Тарас. Його домовину, покриту козацькою китайкою, допровадили до вічного тихого дому поета на Чернечій горі в Каневі.
Саме цій сумній даті – 150-річчю з часу перепоховання Кобзаря присвячена виставка «Шевченкова весна», організована в Гусятинській районній бібліотеці для дітей. На виставці представлені видання різних років «Кобзаря», багатотомні видання, окремі збірки поета, багато літературно-критичного матеріалу, газетно-журнальні статті.. Цікавою для користувачів є книжка тернопільських авторів Ігоря Дуди та Богдана Мельничука «Тарас Шевченко на Тернопільщині». Книжка веде дорогами, якими мандрував Кобзар, ознайомлює з пам’ятними місцями, пов’язаними з перебуванням у нашім краї поета, увічнення його пам’яті. Бажаючі можуть познайомитися з мистецькою колекцією творів Тараса Шевченка, переглянувши альбом «Національний музей Шевченка». Для користувачів представлені цікаві факти. Зокрема: у світі встановлено понад 400 пам’ятників Тарасові Шевченку, в Україні є 6 музеїв його імені, поетичні твори Кобзаря перекладені на 150 мов світу. Знавці творчості Шевченка можуть перевірити свої знання, розгадавши кросворд «Шевченко».
Дорожімо Шевченком, адже радіє Трасовими віршами та піснями земля, радіють небеса. Вірмо, що будемо на землі, як нація, доки жива Шевченкова душа України.

Немає коментарів:

Дописати коментар