середу, 3 квітня 2013 р.

Духовний лекторій на тему: «Шлях до спасіння».

«Молитва і піст - два крила духовності».
       26 березня 2013 року в Копичинецькій міські бібліотеці для дітей розпочав свою роботу духовний лекторій.
«Шлях  до спасіння» - під такою назвою  бібліотека планує провести  цикл масових заходів присвячений 1025-річчю хрещення Руси-України.
Першим таким заходом став урок духовної краси на тему: «Молитва і піст - два крила духовності», який провів  настоятель Собору Пресвятої Трійці  протоієрей о. Любомир Урбанський.
           Незважаючи на негоду послухати  цікаві роздуми прийшли учні 5-8 класів  школи – гімназії  та  дев’ятих класів ЗОШ №2 м. Копичинці. Разом зі своєю вчителькою Василькевич С.І. та ще кількома жителями міста, вони переглянули книги на відкритих поличках: «З вірою в серці», «До духовних джерел мого народу», «Письменники - про слово Боже»,«Читаємо на канікулах, читаємо в пості».

Розпочала захід зав. бібліотекою Турок Г.М. розповіддю про Тиждень дитячої книги, який на березневих канікулах, щороку проходить по всій Україні.

            Про те, що зараз відбуваються зустрічі з поціновувачами друкованого слова: письменниками, літераторами, книговидавцями; популяризаторами книг-бібліотекарями, книголюбами… . Та найціннішим спадком людства є Слово Боже і тому справедливо буде розпочати Тиждень дитячої книги саме з духовних роздумів. Звернула увагу всіх присутніх на викладки літератури. А далі до розмови запросила о. Любомира.

             «Учимося мовчати..» - такими словами з книги Калини Ватаманюк, почав бесіду православний священик. І продовжив про те, що в старозавітні часи піст був одним з основних елементів аскетичного життя. Постили пророки і учителі Ізраїлю тому, що вони доносили волю Божу і в пості могли приготувати себе до такого великого служіння. Постили люди, постили також і царі, і імператори тому, що кожен з них розумів, що піст це є час покаяння, а покаяння - це переосмислення свого життя. А тому покаявшись можна виправитися  і змінити свій світогляд.
     Піст є дуже важливим моментом в житті кожної людини. В пості людина зосереджується і щиро кається перед Богом, змінюється не тільки фізично, але головне духовно. Ми стаємо мовчазнішими, поміркованішими, сором'язливішими. Безумовно піст допомагає людині подолати плоцькі бажання, але це не тільки утримання від скоромної їжі, піст допомагає піднятися нам духом над плоттю.
       А далі розповів про те,що таке піст для християн, яка історія його виникнення,чи потрібно постити в наш час, на чому зосереджувати увагу, приклади з життя і подвиги великих сподвижників віри, багато цікавих випадків з власного досвіду… . Розповідь емоційна, водночас мудра і виважена, на стільки захопила слухачів , що ніхто не зважав на час. Потім пішли запитання: «Чи можна працювати на комп'ютері під час посту?»; «Чи варто відвідувати гуртки (танцювальний,музичний і т.п.) ?»; «Чи мають ходити учні до школи під час великих релігійних свят?». Отець відповів, що основним завданням учнів є їх навчання і духовне зростання. Оскільки робота в гуртках - це і є їх праця на цьому шляху,то піст не чинить перешкоди у її виконанні. Навчання в школі – головний обов'язок учнів, але , якщо під час великих свят вони не пішли до школи, то обов’язково мають відвідати храм, а не просто прогулювати уроки. Найкращим заняттям для християнина,особливо учня, в пості є розважання над святим писанням, читання літератури.

Далі зав’язалася дискусія про те, чи всяке читання корисне для душі. Отець Любомир звернув увагу на те, що не вся література, яка сьогодні наповнює ринок, важлива для людей. Є книги, які не те що користі не приносять, а навіть є шкідливими (наприклад: езотерика в усіх її проявах), а надто для ще не сформованої свідомості дітей. Порадив звертатися за консультаціями до бібліотекарів, вчителів, а то і до священників, якщо є потреба в індивідуальних бесідах.
Урок духовної краси допоміг всім присутнім розширити свій християнський світогляд а також отримати авторитетні відповіді на важливі для них запитання.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар