понеділок, 22 квітня 2013 р.

Духовний лекторій на тему: "Шлях до спасіння"


Урок духовної краси 2.

Гордість і слава нашого міста. 

Церква Воздвиження Чесного Хреста.


Додати заголовок
В рамках духовного лекторію «Шлях до спасіння»16 квітня 2013 року в Копичинецькій міській бібліотеці для дітей пройшов урок духовної краси на тему: «Гордість і слава нашого міста. Церква Воздвиження Чесного Хреста», присвячений Міжнародному дню пам`яток й історичних місць. Зустріч з настоятелем храму отцем Русланом Корнятом
У Копичинцях є одна з найдавніших культових споруд області –дерев`яна церква Воздвиження Чесного Хреста з дзвіницею 1630 року. Храм діючий, хоч і є пам`яткою архітектури (має свій реєстраційний номер - 690/1 , 690/2 - дзвіниця).
Настоятель храму о.Руслан Корнят дуже цікаво розповів читачам бібліотеки, учням 8-А класу ЗОШ№2, про історію виникнення церкви.


           Вона дійшла до нас ще з козацьких часів.Дзвіниця тоді виконувала одночасно й функцію сторожової вежі. А саму церкву ще називали гетьманською. Збудував її чоловік на ім`я Мартин Лудецький, який, на той час, був власником землі, де зараз Кутець. На щастя церква залишилася збереженою, не зазнала руйнувань ні від пожежі, ні від природних стихій. Єдине що в ній змінилось – це покрівля. Раніше споруда була накрита дерев`яним гонтом, а сьогодні - бляхою. Хоча вже ведуться роботи по наданню їй первинного вигляду. Побудована церква в стилі козацького барокко, який виник в Х
VII столітті. Має елементи національної культури, але багато запозичень з європейської. Чим вона відрізняється? Насамперед – своїми формами. Побудована з великих дерев`яних зрубів, без єдиного цвяха.
          Збереглася одна з давніх ікон, яка має дуже цікаве поєднання східних і західних образів: образ святої мучениці Варвари, потім - образ Воздвиження Чесного Хреста, далі йде Покрова і вкінці – образ Антонія Падевського.
           Зберігся старовинний іконостас. Образ Михаїла, відновлений коштом братства в 1829 році, поряд – образ Матері Божої, відновлений в 1889 році. Є ікона, яка має музичне озвучення, заводиться старовинним ключем.
 
Єдиний в місті пам`ятний Хрест тверезості, поставлений в 1901 році, знаходиться також на церковному подвір`ї. Під ним наші прадіди давали присягу на утримання від вживання алкоголю.
            Дуже багато цікавого розповів отець Руслан всім присутнім та матеріалу стільки, що переповісти всього неможливо. Поділився секретом, що збирається надрукувати книгу. Звичайно щоб опрацювати всі дані потрібні спонсорські кошти. На завершення зустрічі подарував бібліотеці дерев’яний сувенір з зображенням церкви і дзвіниці.
 

В заключному слові зав. бібліотекою Турок Г.М. розповіла дітям про Міжнародний день пам`ятників та історичних місць. Встановлено його в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам`ятників і визначних місць.
 
Святкується з 18 квітня 1984 року. 23 серпня 1999 року за підтримки ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам'яток історії і культури було ухвалено встановити в Україні День пам'ятників історії і культури і відзначати його щорічно 18 квітня - у Міжнародний день пам'яток й історичних місць.
         До списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО включено всього три пам`ятники культури, що знаходяться на території України: Софійський собор і Києво-Печерська лавра, історичний центр Львова та частина геодезичної «Дуги Струве», що проходить через Полісся та Карпати. Однак не слід думати, що цим вичерпується внесок нашої країни в культурну скарбницю людства.
 
Уже сьогодні в попередньому списку Всесвітньої Спадщини від України значаться сім пам`ятників культури , достопам`ятних місць і охоронюваних природних територій. Серед них ханський палац у Бахчисараї, історичний центр Чернігова, уманський парк «Софіївка», культурний ландшафт і каньйон у Кам`янець- Подільському, заповідники «Херсонес Таврійський», «Асканія –Нова», «Букові ліси Карпат», а також заповідник «Могила Тараса Шевченка» в Каневі.
В знак вдячності за цікаву розповідь діти вручили отцю квіти і ще довго не хотіли залишати бібліотеку. Переглядали цікаві книги з розгорнутої полички на тему: «Безцінна спадщина», серед яких і книги про Кутецьку церкву.
 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар