пʼятницю, 13 вересня 2013 р.

Розмова за круглим столом

               В неділю, 8 вересня, в приміщенні Копичинецької міської бібліотеки для дітей відбулася розмова за круглим столом міської організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина». Предметом обговорення стало кілька питань. Насамперед, голова районної організації Пласконь І.І. наголосив на тому, що 9 вересня відзначається День пам`яті жертв депортації і тому зібрання приурочене саме до цієї дати. Учасники поділилися своїми спогадами , так п.Володимир Бачинський згадав своїх друзів, рідних, тяжкі часи депортації власної родини.

 
       Всі присутні поділилися враженнями від нещодавньої поїздки на XV Всеукраїнський фестиваль «Дзвони Лемківщини». Згадали свою говірку, поспівали лемківських пісень, переглянули нові надходження літератури до «Лемківської бібліотечки».

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

        Предметом обговорення стала книга: «Акція «Вісла»- завершальний етап депортації українців Польщі. Історична спадщина і суспільна свідомість», видана у Львові в 2013 році.

 
 
       Далі обговорили кандидатури делегатів на звітно-виборну конференцію, яка незабаром відбудеться в Тернополі.
       Наостанок, взяли участь у громадських слуханнях на тему: «Сучасна бібліотека, якою ми її бачимо?»,що проводить дитяча бібліотека Копичинців. В розмову включилися пани: ЖелізякЗ.І., БоднарІ.Д.,Чернецька М.П. Від імені всього товариства відповіді на анкету заповнив п.Куцинда І.Д.
 

 
      У своїх судженнях панове лемки були одностайними: бібліотека потрібна, особливо дитяча. Яким би не був майбутній інформаційний простір, якими б не були майбутні носії інформації – діти потребують навчання, виховання і розваг. Бібліотека-позашкільний заклад, не обмежений лише навчальною програмою, тому тут багато хто проводить свій вільний час у спілкуванні з книгою, з друзями, користуючись послугами Інтернет - центру…
       Копичинецька міська бібліотека для дітей вже 18 років співпрацює з міським товариством «Лемківщина»(клуб за інтересами «Ми і наші діти»), тому тут знають про всі проблеми і потреби дитячого закладу, бо самі, неодноразово, виступали в ролі його помічника, мецената,захисника громадських інтересів. Претензій до роботи бібліотеки немає. Навпаки, зараз всіх влаштовує затишок та дизайн приміщення. Хотілося б, звичайно, щоб воно було трішечки більшим, але лемки - великі прагматики, вони знають , що в сучасних міських умовах це - не реально. Їх більше турбує те, що будучи сучасною, добре оснащеною технічно ( три комп’ютери, два принтери, сканер, ксерокс, безкоштовний Інтернет, скайп…) бібліотека залишається надзвичайно бідною у нових поступленнях літератури, періодичних видань. Хоча ринок дитячої книги в Україні вже є великий і достатньо різноманітний. Висловлюють і побажання щодо заробітної платні бібліотекарів…Щиросердечно висловили надію на краще. Побажали успіхів в роботі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар