пʼятницю, 22 січня 2016 р.

КОЛЯДУЮТЬ ЗОРІ НА РІЗДВО ХРИСТОВЕ

       Одне з найтепліших для душі родинних свят в Україні - це Різдво. Люди радіють народженню Спасителя, Ісуса Христа. Цього дня навідують близьких родичів, вшановують померлих предків, згадують хресних батьків. А молодь та діти йдуть колядувати та розігрувати вертеп, тобто традиційну різдвяну виставу.
В Україні Різдво відзначали у різні часи: і в роки голодоморів і репресій, у далеких таборах і в камерах самітників, коли була вільна держава і коли залежна. Бодай у душі, але звучала молитва. Якщо не вголос, то колядували душею. Людині не можна заборонити вшановувати її свято, забрати її віру. Можливо, й тому чимало людей з таким трепетом пригадують атмосферу «підпільного» Різдва. Це було настільки справжнє Різдво, можливо, тому, що й Христос народився у схожих обставинах.
      До цьогорічних свят у Копичинецькій міській бібліотеці для дорослих оформлено Різдвяну Світлицю "Колядують зорі на Різдво Христове", яка діє з 1 січня 2015 року. В ній експонуються старовинні ікони, релігійна література, колекція різдвяних листівок, матеріали про відродження української церкви, Різдвяна шопка виготовлена працівниками бібліотеки.   Завітавши у Різдвяну Світлицю відвідувачі мають можливість дізнатися:
- як у нас колись відзначали Різдво;
- про особливості святкування і обов’язкові атрибути кожного із зимових свят;
- чим різняться традиції святкувань в різних регіонах країни.
Крім того користувачі бібліотеки мають можливість послухати колядки та щедрівки в Інтернет Центрі.

Немає коментарів:

Дописати коментар