четвер, 11 серпня 2016 р.

УЧАСТЬ У ХVII ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ ФЕСТИВАЛІ ЛЕМКІВСЬКОЇ КУЛЬТУРИ "ДЗВОНИ ЛЕМКІВЩИНИ"

       Лемківщина, Лемковина... Це південно-західний край Закерзоння, мальовнича країна, розкинута на схилах Бескиду — передусім Низького, який звали також Лемківським, та на суміжних із ним клаптиках Західнього і Середнього Бескиду (у польській термінології мають вони відповідно назви Бескид Сондецький і Бєщади). Хоч до етнографічної групи лемків належать також мешканці південних схилів Бескиду, Лемківщиною прийнялося звати лише північну частину цього карпатського українського півострова.
      Впродовж 1944-1946рр. на підставі Угоди між урядом УРСР і Польським комітетом національного відродження про евакуацію українського населення з території Польщі до УРСР і польських громадян з території УРСР до Польщі, на схід, в усі області України було депортовано 483 808 осіб.
     Під час депортації знищено цілі села, вбито сотні людей, замордовано десятки священиків, спалено і зруйновано більше 250 церков. Депортація знищила духовну і матеріальну культуру лемків. Це трагічна сторінка історії лемків.
     Пройшло багато років , як лемки покинули Лемківщину, а любов до неї передалася дітям і внукам. Для них Лемківщина – казковий край. Рідко зустрінемо таку непохитну любов до рідного краю.
     6-7 серпня в урочищі «Бичова» поблизу міста  Монастириська  Тернопільської області відбувся ХVII Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини». Тисячі лемків з усієї України, а також з-за кордону приїхали на свято.  Гості мали можливість послухати лемківських пісень, побачити виступи аматорських творчих колективів Тернопільщини,  скуштувати лемківських страв, побачити роботи народних умільців, придбати різноманітні сувеніри, посидіти біля Лемківської ватри.
   Делегація району, очолювана головою районної державної адміністрації Віталієм Батогом, вітала учасників фестивалю у лемківській хатинці містечка майстрів та народних умільців.


Працівники Копичинецької міської бібліотеки для дорослих -  Благута О.Т. (зав.бібліотекою), Стець Г.І. та  директор Копичинецького ЦКіД  - Штокал Г.М. гостинно прийняли відвідувачів та поціновувачів лемківської культури у лемківській хатині. До уваги гостей фестивалю  зібрано виставку з елементів побуту лемківської хати:  одяг, писанки, вишиті рушники, приготовлено страви  традиційної лемківської кухні. У виставковому павільйоні були представлені картини М.Лихоти  з зображеннями лемківських церков.
Детальніше за посиланням:







      Також була організована книжкова виставка на лемківську тематику, на якій були представлені книги дорослої та дитячої бібліотеки м. Копичинець.


  Експозиційний будиночок  відвідав голова обласної державної адміністрації Степан Барна.


   Гусятинський район на фестивалі представляв народний аматорський ансамбль лемківської пісні Хоростківського міського будинку культури.



Свої вироби гостям фестивалю на виставці демонстрував  Василь Бардачевський – гончар, майстер народних ремесел
 з Товстого.


Немає коментарів:

Дописати коментар