пʼятницю, 11 жовтня 2019 р.

14 жовтня – День Захисника України та День Українського Козацтва


    У понеділок, 14 жовтня, в Україні відзначаються одразу три свята — Покрова Пресвятої Богородиці, День захисника України й День українського козацтва.
   День захисника України, який щорічно відзначається 14 жовтня, можна назвати одним з найбільш важливих й відносно молодих свят для нашої країни. Це свято заснували у 2014 році на тлі загальної декомунізації й розв'язаною Росією війни на Донбасі.
   14 жовтня православні українці відзначають Покрову Пресвятої Богородиці. Це свято, як вважається, з'явилося понад тисячу років тому - в 910 році в Константинополі, і пов'язане з явищем Богородиці, яка допомогла вірянам, укривши їх своїм омофором - вбранням для богослужіння. Саме слово "покров" означає "покривало".
Також на 14 жовтня припадає й День українського козацтва. Так, запорізькі козаки вважали Богородицю своєю заступницею, тому завжди шанували її та молилися перед її іконою. Вони настільки вірили у її силу та відзначали цей день, що в народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова. Саме 14 жовтня козаки збирали велику нараду, на якому обирали отамана та визначалися з подальшими планами. У календарі національних свят День українського козацтва був встановлений відповідно до Указу президента України від 7 серпня 1999 року.
   Напередодні в  Гусятинській районній бібліотеці  для дорослих представлено розгорнуті книжкові виставки «Козаченьки – козаки Січі славні сини!»; « УПА символ нескореності і волі»; « Героїв подвиги безсмертні» ,які присвячені  Дню українського козацтва та Дню захисника України і за допомогою  яких відвідувачі мають змогу зазирнути до сторінок історії та згадати про звитягу предків, які своїми звершеннями здобували й відстоювали українську свободу та незалежність, а також ознайомитись з  героями  сьогодення – які нині боронять державу.






   14 жовтня не буде звичайним «червоним» днем у календарі. Це - одне з найбільших державних свят. Свято нескорених. Бо попри всі негаразди дух українського народу не вдається зламати жодному з ворогів. Сила дня захисника України в тому, аби цей день став святом нескорених для кожного.



          День Захисника України та День Українського Козацтва.



   16 жовтня в с.Калагарівка в приміщенні школи відбулося свято "За честь, за волю України". Участь у святі взяла учнівська молодь. В спортзалі учні 5-7 класів брали участь у козацьких змаганнях, після яких всі присутні продовжили святкування біля ватри. Всіх охочих пригощали смачною кашею!















Немає коментарів:

Дописати коментар