понеділок, 18 травня 2020 р.

Вкрадене дитинство.


8 травня 1944 року розпочалася депортація майже 200 тисяч кримських татар з півострова Крим. Протягом року понад 30 тисяч осіб загинуло. Пам’ять про етнос намагалися стерти всі наступні роки існування СРСР. Сьогодні вся Україна вшановує пам'ять жертв цього злочину а також відзначає його як День боротьби за права кримськотатарського народу.
Депортація кримськотатарського населення розпочалася о 3 годині ранку 18 травня 1944 року і завершилася 20 травня. Протягом 2 днів кримських татар звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, звідки ешелонами відправляли на схід. Під час цієї хвилі депортації виселено 180 014 осіб, для перевезення яких було використано 67 ешелонів.
Сьогодні кримськотатарський народ переживає чи не найстрашніші часи з моменту депортації. Випадки зникнення кримських татар, порушення справ за сфабрикованими звинуваченнями, тривалі терміни ув’язнення, заборона Меджлісу, створення підконтрольних органів самоврядування, дискредитація представників киримли у ЗМІ, заборона в’їзду на територію Криму величезній кількості українських громадян, заборона мітингів – все це страшні відголоски злочину 1944 року.
У 2015 році Україна визнала депортацію киримли – геноцидом. Настане час і сьогоднішні злочини будуть засуджені світом!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар