четвер, 19 квітня 2012 р.

«Весь світ співає до небес «Христос Воскрес!»

            Вже багато століть щовесни приходить до нас велике свято, великий день – Великдень чи Воскресіння Христове.
            Він виник з глибокого переконання людства у неминучій перемозі світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю. Без віри у торжество істини, справедливості, прекрасного – життя людини втратило б свій сенс.
            До Великодніх свят  10 квітня  в  Копичинецькій міській бібліотеці для дорослих відкрила двері Великодня Світлиця «Весь світ співає до небес «Христос Воскрес!». Працівниками бібліотеки організована  викладка літератури "Великодні звичаї - скарб українського народу» ,  де  представлені  видання, які розповідають про народні традиції відзначення Великодня. Ви ознайомитесь із книгами етнографів О. Воропая, В. Скуратівського, Г. Лозко , які  висвітлюють національні особливості українських свят, зокрема,  Великодніх, а також традиції та  звичаї  пов’язані  з  цим святом. Серед представлених книг заслуговує на увагу одна з найдорожчих реліквій виставки подарована бібліотеці автором книга «Символіка української писанки» Одарки Онищук-українки з лемків.
            Писанка для українського народу є такою ж святинею як ікона чи хрестик. Крім того з плином часу вона перетворилась і на мініатюрний витвір художнього мистецтва, що своєю красою і довершеністю захоплює весь світ. На окремих експозиційних столах виділено «подільську», «гуцульську», «лемківську», «копичинецьку» писанки.
            Відвідувачі мають можливість  оцінити майстерність та винахідливість місцевих умільців, помилуватись великодніми крашанками та писанками,  вишитими пасхальними рушниками, іконами, вишитими бісером та нитками, розмальованими писанками та різноманітними великодніми композиціями.





Немає коментарів:

Дописати коментар