середу, 13 червня 2012 р.

"Нехай же стане Днем дитини у всьому світі кожен день"

   Щороку в перший день літа ми відзначаємо Міжнародний день захисту дітей – чудове свято радості та одвічної надії. Це свято є одним із найдавніших міжнародних свят. У далекому 1950 році Міжнародна жіноча організація прийняла рішення про відзначення  1 червня Міжнародного дня захисту дітей. У нас в Україні ми відзначаємо це свято з 1998 року.
   23 травня в приміщенні ЗОШ І – ІІІ ступенів селища Гусятин відбулася правознавча мандрівка «Нехай же стане Днем дитини у всьому світі кожен день», яку підготували класний керівник 4 – Б класу Пріян Ольга Валентинівна разом із своїми вихованцями та працівниками районної центральної бібліотеки для дітей.
   У своєму виступі вчителька зазначила, що діти – наш найдорожчий скарб, наша радість і наше майбутнє. Саме тому святий обов’язок родини, школи, органів влади і громадськості – забезпечити всебічний розвиток інтересів та здібностей української юні, належний рівень виховання і дотримання прав дитинства.
   Діти читали поезію, розповідали про статті «Конвенції про права дитини», виконували пісні. Із великим захопленням присутні переглянули інсценізацію казки «Коза – дереза» на сучасний лад. Школярі були неперевершеними акторами, коли грали ролі кози – дерези, що порушила права зайчика – захопивши його житло і майно. Ніхто не міг допомогти зайцю. Але казка має щасливий кінець, бо розумний рак – адвокат притягнув до відповідальності порушницю – козу.
   Учасники мандрівки переглянули книжкову виставку «Кожна дитина має право». Бібліотекар  Яковчик Ірина Романівна звернула увагу дітей на книгу «Права дитини», де зібрані найважливіші міжнародні документи, що стосуються прав дитини, такі як «Декларація прав дитини», «Конвенція ООН про права дитини» , «Всесвітня декларація про забезпечення виживання, захисту і розвитку дітей». У книзі Степана Гавриша «Маленькі історії про великі істини. Права та свободи дитини» дуже доступною мовою описується історія різних епох, держав, народів з погляду ставлення до прав і свобод дитини.
   На кінець свята дорослі побажали дітям виростати розумними і добрими, творчо мислити, розвивати свої здібності, знайти своє покликання у житті – той єдиний правильний шлях, щоб Україна і батьки, які дали життя пишалися ними.
   Дитинство – це чудова пора. Адже ми дорослі саме в дітях хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. Тому турбота про дітей, захист їхніх прав повинні стати одним із найголовніших наших обов’язків. Інвестиції, зроблені у дитинство ніколи не завдадуть збитків – вони повернуться суспільству сторицею.

Немає коментарів:

Дописати коментар