вівторок, 16 грудня 2014 р.

«Моє село –моя історія жива»


      Села, як і люди мають свої біографії. У кожного вона своя неповторна. На карті України ви найдете село, про яке йтиме мова. Його назва Яблунів.
       Село Яблунів згадується у громадських і земельних актах з ХІІ ст. Грамотою від 14 жовтня 1414 року, де польський король Ягайло віддав Яблунів в оренду шляхтичеві Миколі Цисельському. Це перша писемна згадка про село. Матеріали знайшов у Львівському архіві вчитель-філолог Євген Нападій, уродженець села Сухостав.
       У Яблунова славне минуле. На початку ХVІІ ст. Яблунів був родовим гніздом панів Яблонських. У ХІХ столітті - належав до графів Дідушицьких. Маєток, а відтак і наше село, відвідувало багато знатних людей. Про село знають далеко за межами України, завдяки тим людям, що понесли його коріння у світ. А це Іван Волянський – греко-католицький св`ященник-місіонер (США,Бразилія) , Степан Бахталовський св`ященник-місіонер (Канада США), Теодор Боднар вчитель,агроном (першопоселенець Канади), Микола Доліба (1959 р.н.) доктор біологічних наук,професор Пенсильванського університету (США) . Сьогодні у Яблунові ведеться копітка робота,щодо дослідження історії,готується книга, над якою працює краєзнавець, літературознавець, громадський діяч Іван Бандурка.
           Цього року село св`яткує ювілей – 600 років. З нагоди цієї дати,в шосту неділю після П`ятидесятниці, в храмі Успіння Пресвятої Богородиці УАПЦ відбулося архієрейське урочисте богослужіння. Святу Літургію очолив преосвященійший єпископ Павло у співслужінні духовенства Тернопільсько-Теребовлянської єпархії.

      В цей день владика Павло освятив іконостас храму, який під керівництвом настоятеля храму митрофорного протоієрея Романа Левенця та стараннями парафіян був реставрований до ювілею села.
По закінченні Святої Літургії духовенство знесли свої молитви за мир і спокій в Україні, а також відслужили поминальну панахиду за покійних повік незабутніх фундаторів святого храму, Героїв України, воїнів, які загинули відстоюючи цілісність нашої держави.
Богослужіння завершилось подячним словом єпископа Павла настоятелю та парафіянам храму за їхню щиру працю та підтримку Божого дому. Діти зустрічали священників хлібом та сіллю і підготували вітання .



        В сільському будинку культури відбувся святковий концерт за участю колективів художньої самодіяльності Яблунівського будинку культури, загально- освітньої та музичної шкіл, гурту «Земляки» Копичинецького центру культури та дозвілля, солістів Гусятинського районного будинку культури.



 
 
Звучали вірші жителя села, поета-пісняра, члена літературного об`єднання при обласній організації Національної спілки письменників України І.М. Кушніра, та пісні на музику М. Чорного.




В бібліотеці-філії села Яблунів до цієї дати проведено оповідь-мандрівку: «Відкрий для себе рідне село», та екскурс «Сучасне завжди на дорозі з минулого в майбутнє»,
 
де читачі бібліотеки  уявно мандруючи вулицями села, мали можливість помилуватися красою і багатством архітектурних витворів, пам`ятниками,  які знаходяться на території Яблунова. Прослухавши розповідь бібліотекаря, переконались, що знати історію своєї держави, села, родини - це не тільки цікаво, це вкрай необхідно.
 Присутні мали можливість  переглянути книжкову виставку: «Моє село – моя історія жива»,

 
де зібрана інформація про село, про його минуле, про видатних людей, а також поличку подарованих книг нашими земляками  І. Бандурки та М. Чорного.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар