середу, 11 березня 2015 р.

«Воздали ми на цій землі величній Тарасові Шевченку славу вічну»


Щовесни, коли тануть сніги
І на рясті просяє веселка,
Повні сили й живої снаги,
Ми вшановуєм свято Шевченка

У літературі кожного народу, серед її великих творців, є поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Таким поетом українського народу є Тарас Шевченко.

Минуло ось уже 201 рік від дня народження та 154 роки із дня смерті Тараса Григоровича Шевченка. Коли починають говорити про нього, то одразу з’являється відчуття, що він завжди стоїть поруч і своїм словом підтримує нас. Особливо зараз, коли заради волі України проливається кров. Його безмежна любов до українців і України проявлялася в тому, що він навчав і переконував нас про можливість щасливого життя тільки в своїй незалежній державі, адже:

”В своїй хаті своя й правда
І сила, і воля.”

Тарас Шевченко – це не минуле, Тарас Шевченко – це сьогодення, він важливий і для тих , хто живе тепер, і для молодих, хто тільки починає своє життя, і для старших, і для всіх тих, хто хоч якось асоціює себе з Україною.

10 березня в центральній районній бібліотеці спільно із студентами першого курсу Гусятинського коледжу ТНТУ імені Івана Пулюя, (куратор Синишин С.Г.) проведено літературно-тематичний вечір «Воздали ми на цій землі величній Тарасові Шевченку славу вічну».


Захід розпочала директор ЦБС М. М.Фаберська. Ведучі перегорнули сторінки Кобзаря знайомі і не знайомі, і наче зовсім нові.

Вірші з Кобзаря читали студенти Гусятинського коледжу та працівники бібліотеки. Пісні «Думи мої, думи мої», «Тополя» на слова Т.Г. Шевченка прозвучали у виконанні Л.С.Град, Н.Б.Туткалюк, М.П.Осики.
 
Учасники заходу переглянули книжкову виставку «Т.Г.Шевченко – провісник долі України» З літературою, яка представлена на виставці студентів ознайомила Марія Михайлівна.

Особливу увагу було звернено присутніх на «Малу книгу» (або захалявна), Кобзар Т. Шевченка 1840 року видання, Кобзар польською мовою 2013 року видання.

Книга «У камені, бронзі, граніті» ознайомила користувачів із пам'ятними місцями, пов’язаними з перебуванням Т.Г. Шевченка на Тернопільщині , містить світлини з фаховим описом монументів, меморіальних таблиць, встановлених на Тернопільщині, а зокрема на Гусятинщині.

Минула довга сотня літ,
А він -
Із мармору й граніту
Знов сходить в люди
будить світ
І переможно йде по світу


 

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар