середу, 4 березня 2015 р.

«Улас Самчук – Гомер ХХ ст.»


Його життя пройшло "у вічному вигнанні": Німеччина, Польща, Канада. Та де б не був, думки були на Україні. Його увагу привертала Східна Україна (У. Самчук — виходець з багатої волинської родини), Україна, як він говорив, Скрипника та Хвильового. "Мене,— згадує письменник,— тягнуло туди багато магнітів, а головне — моє нестерпне, безупинне бажання писати".
Улас Самчук впродовж всього життя був активним учасником літературно-мистецького життя. Почав писати з 17 літ ("Я писав днями й ночами, я занедбав навчання, за мене почали хвилюватися батьки")- Починаючи з 1927 року (в цей час він живе спочатку в Німеччині, а потім в Чехословаччині), разом з О. Телігою О. Ольжичем, Є. Маланюком веде роботу по відродженню української культури й літератури зокрема.

Улас Самчук сповідував ідеал сильної української особистості. За світобаченням реаліст, він схилявся до романтизму, а тому його герої сильні, незламні, вони протистоять злу і можуть знайти вихід з будь-якого становища.
Творча спадщина його велика, та сучасний читач, на жаль, може познайомитися тільки з окремими творами, зокрема з епопеєю "Волинь" та повістю "Мати".
"Волинь" стане найвизначнішим здобутком письменника. Це трилогія, до якої ввійшли "Куди тече річка" (1928-1933 pp.), "Війна й революція" (1929-1938 pp.) "Батько і син" (1935-1937 рр.).


Повість "Марія" автор закінчив у 1933 році. Це перший в українській літературі великий прозовий твір про голодомор. Книга стала монументом пам'яті тим, котрих налигачем голодомору примушували йти до колгоспів, до соціалізму. Вона також була першим художнім документом, що в мистецьких образах зафіксувала небачений злочин сталінізму проти українського народу.
20 лютого виповнюється 110 років від дня народження українського письменника, патріота, громадського діяча Уласа Самчука. Саме цій події було присвячено літературну годину: "Улас Самчук - Гомер ХХст." , яка відбулась в Копичинецькій міській бібліотеці для дорослих з учнівською молоддю міста.
Зав.бібліотекою - Оксана Благута ознайомила усіх присутніх з викладкою літератури "Літописець українського простору", а також розповіла про життєвий та творчий шлях Уласа Самчука.

На заході учні мали змогу переглянути відео "Улас Самчук. Чого не гоїть вогонь"

https://www.youtube.com/watch?v=AyRIZ66Onc4

Немає коментарів:

Дописати коментар