понеділок, 5 жовтня 2015 р.

ТУТ ВСЕ СВЯЩЕННЕ, ВСЕ ТВОЄ, БО ЗВЕТЬСЯ ПРОСТО КРАЄМ РІДНИМ

        Людина не зможе повністю відбутися як особистість, стати свідомим громадянином своєї держави, якщо забуває якого вона роду-племені, не усвідомлює себе часткою свого народу, не знає і не цікавиться історією своєї малої батьківщини, з якої все починається. Для нас це - мальовнича Тернопільська область. 

          Саме тому нещодавно в Оришківській бібліотеці для учнів 9-го класу був проведений урок історичної памяті " Тут все священне, все твоє, бо зветься просто краєм рідним". Бібліотекар, Дадерко Марія Михайлівна, розповіла дітям історію винекнення району, а саме, що в кінці 10 століття територія району належала до Київської Русі, потім — до Теребовлянського, згодом — Галицького та Галицько-Волинського князівств. 14-18 ст. Гусятинщина — під владою Польщі. 1594–1596 населення краю брало участь у повстанні під проводом С. Наливайка. 1772–1918 — тер. Гусятинського району входила до Австрії. Від листопада 1918 до липня 1919 належала до ЗУНР, 1921–1939 — знову до Польщі, від вересня 1939 — до УРСР. Під час І світової війни на території краю тривали бої між австрійською і російською арміями, тут воювали УСС, чимало сіл було зруйновано. Від 1930-х розгорнули діяль­ність підпільні групи ОУН. 1940-ві — початок 1950-их ак­тивно діяли групи УПА.


     Надзвичайно цікаво дітям було почути про архітектурні памятки Гусятинщини такі як Онуфріївська церква, костьол Бернардинів, синагогу, руїни замку у Гусятині, церква Воздвиження Чесного Хреста  у місті Копичинці, церква св. Параскеви  у с. Крогулець, замок та костел у селі Сидорів, синагогу, руїни замку й пам'ятник А. Міцкевичу у смт Гримайлів та інші. 



    Школярі ознайомилися з літературною виставкою присвяченою рідному краю та опрацювали запропоновану бібліотекарем літературу.



Немає коментарів:

Дописати коментар