середу, 8 травня 2013 р.

"Святкуємо Великдень"


      Великдень - свято родини, свято примирення і єднання, коли одне людське серце тягнеться до іншого, коли на душі  чисто і легко – бо спокутувані власні гріхи й прощені всі провини та образи іншим...
      Напередодні Великодніх свят Хоростківська бібліотека для дорослих підготувала із циклу народознавчих виставок  «Великдень мого народу, Великдень моєї землі».
    Дуже гарно і світло передали це поети, поетичні твори яких представлені в розділі «Великдень в українській поезії». До мотивів Великодної поезії зверталося чимало українських діячів красного письменства: Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Олександр Олесь, Марко Вороний та багато інших.
      Воскресіння Христа українські поети не раз ставили поруч воскресіння рідної землі. О. Олесь писав:
«Воскресла, воскресла, хай дзвони лунають,
Хай ллється громами по світу луна,
Хай небо, хай сонце, хай зорі співають
-          Воскресла, Воскресла Вона!..»
      Свого часу в Україні досить відомий був звичай – ходіння на Великдень і на другий день свят  з вітальними віршами книжного походження. Хлопчики збиралися гуртом або поодиноко і вітали господарів хрестуванням  «Христос Воскрес!» Та декламували вірші за що отримували писанки та крашанки.
      Ще один елемент Великодня – древній, як і саме це свято але давно і міцно вплетений в орнамент життя-буття українців – писанка. В розділі «Великодні барви» представлені друковані видання  про народознавчі великодні традиції українського народу, писанкарство, мистецтво вишивки, матеріали із фондів бібліотеки д-ра М. Палія та кімнати – музею В. Корчемного.
      Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду та ознайомлення з книжково-ілюстративною виставкою.
Відчуйте Великдень на поетичній хвилі.

 

 

 

 


 

 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар