четвер, 30 травня 2013 р.

"На допомогу випускникам"


Пролунав останній дзвінок для учнів Гусятинської ЗОШ. Але на довго закинути книжки для випускників усе одно не вдасться. Адже все найважливіше для них тільки починається: державна підсумкова атестація, зовнішнє незалежне оцінювання і змагання за студентський квиток.
Вибір професії … Чи легко розібратись молодій людині у розмаїтті професії? Зробити правильний вибір?  Часом рішення про вибір професії юнаки та дівчата приймають випадково,  часто слухаючись  батьків, знайомих, друзів. У результаті декілька кращих років життя витрачаються марно, не приносячи задоволення.
Від того, на скільки вірно випускники оберуть свій професійний шлях, залежить, яке місце в суспільстві вони будуть займати. Але разом зі своїми інтересами та бажаннями, необхідно враховувати ще й власні можливості та потреби ринку праці. У Гусятинській бібліотеці для дорослих відбудеться цикл заходів  по   профорієнтації  молоді. Для учнів старших класів оформлено книжкову виставку:  «Молодь нового тисячоліття: проблеми, захоплення, інтереси» та презентувався  інформаційно-профорієнтаційний куток «Де ти стежино випускна».
Хочеться, щоб юнаки та дівчата запам'ятали: ким би вони не стали, яку б посаду не обіймали, головне завжди залишатись людиною.
 

  У Раштiвецькій школі І-ІІІ  ст.. бібліотекарем сільської бібліотеки-філії, Богутою І.Д. із учнями 9-го класу та  батьками, було проведено бесіду на тему «Вибір професії – відповідальний крок у твоєму житті».               
Бібліотекар наголосила, що батьки разом із своїми дітьми повинні добре подумати над правильністю вибору. Адже вибір навчального закладу , а згодом і професії, значною мірою впливає на все наступне життя молодої людини. Адже відомо, що коли людина працює із задоволенням, вона не помічає  часу і втоми. Якщо обрана професія приносить задоволення, тоді ви щаслива людина.
            Проводячи бесіду, бібліотекар порекомендувала дітям звернутися у районний центр зайнятості, якщо хтось із них відчуває труднощі при виборі професії. Там спеціалісти допоможуть визначити можливості, здібності та нахили дитини; підберуть професію до душі нададуть інформацію про обрану професію та вимоги, які вона висуває до людини.
  Під час бесіди усі присутні детально ознайомились із професіями ХХІ ст.:девелопер, кліпмейкер, попірайтер, коучер, лаур-коуч, аніматор, блогер, брокер та ін..
            Закінчуючи свій виступ, бібліотекар запросила усіх у сільську бібліотеку, щоб переглянути викладку літератури « На світі тисячі професій – одна із них твоя», а також додала: «Щаслива людина, що має розум ясний і гострий – вона осягає істину. Подвійно таланить тому, хто має душу добру і серце чуле, його душевне єство, мов сонях до сонця, завжди прихилене до людського болю, добра, шляхетності. І, либонь, потрійно благословен той, у кого і розум проникний, і серце людяне,- він теж бачить істину, а дух його співзвучний усім людським радощам і печалям. І як би хотілося, щоб діти були саме такими!

Немає коментарів:

Дописати коментар