понеділок, 13 травня 2013 р.

Майстер-клас по писанкарству "Мальовнича писаночка"


Українська писанка стала невід’ємною частиною Великодня. Існує багато красивих легенд про походження писанки у християнстві. Але значення не змінилося, вона символізує народження життя, його безперервність та оновлення. Писанку вважали чудодійною вже з нанесенням на неї орнаменту. Це своєрідний оберіг від усякої нечисті, хвороби, вогню і нещасть.
Напередодні пасхальних свят літературно-мистецька студія «Лямпа» та Копичинецька міська бібліотека для дорослих підготували жителям міста справжній великодній подарунок.
27 квітня в приміщенні бібліотеки відбувся майстер-клас із писанкарства "Мальовнича писаночка" від майстрині, керівника гуртка дизайн-флорист Копичинецького філіалу Гусятинського центру дитячої та юнацької творчості Людмили Козак та її вихованців: Кубашок Ірини,Ухач Софії, Козак Ірини, Возьних Юлі та Наді. Розповів про Великодні свята та підготовку до них о.Руслан Корнят.
Під час майстер-класу Козак Людмила розповідала про різні способи та види писанкарства. Як виявилось, є безліч видів писанок: крапанки, крашанки, дряпанки.
Бібліотека разом з Літературно-мистецькою студією підготувала для кожного читача особисте робоче місце і все що потрібно для роботи. Окрім яйця, воску, писачка та фарб, обов’язковим атрибутом для такого заняття є хороший настрій. На перший погляд справа може здатися складною, під силу лише тому, хто гарно малює. Але варто спробувати і неодмінно вийде у кожного. Бо розписують не руки, а душа.
Присутні дуже хвилювалися і боялися, що в них нічого не вийде. Але писанка вийшла у кожного! Основна заповідь від майстрині: «Негарних писанок не буває!». І всі учасники майстер-класу переконалися у цьому, коли на останньому етапі майстер-класу почали знімати віск, і під вогнем свічок розквітли золотаво-червоні орнаменти на їхніх писанках.
Зав. бібліотекою Оксана Благута ознайомила всіх присутніх з Великодньою світлицею "Велике Свято Воскресіння", яка організована в краєзнавчій кімнаті бібліотеки.
Основні моменти процесу писанкарства бібліотекар Володимир Білоус записав на відео: http://kopdorosbiblioteka.blogspot.com/p/blog-page_2.html
 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар