середу, 26 листопада 2014 р.

Без права на забуття


То був страшний навмисний злочин,
Такого ще земля не знала,
Закрили Україні очі
У душу міцно зав'язали…

1932-1933рр. Україною котилася хвиля голодомору. Котилася по родючій і життєдайній землі, забирала щодня 25 тис. людей, нищила інтелігенцію, золотосяйні собори, культуру, відбирала історію. Це був акт геноциду проти українського народу, організований сатанинським сталінізмом.  Багато трагедій пережив наш народ, але страшнішого лика, між голодомор 30-х років історія України не знає.
 
 
         Пам'яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю, від голоду, пам'яті тисяч українських сіл і хуторів, які щезли з лиця землі після найбільшої трагедії  ХХ століття і був присвячений вечір-реквієм «Голод  чорна сповідь моєї Вітчизни і її затамований біль», який  відбувся у Гусятинській районній бібліотеці для дорослих для учнів 9-А класу (класний керівник Марцінковська І.І.).















З великим зацікавленням присутні слухали розповідь про  причини виникнення голодомору про його наслідки, із скорботою в очах переглядали кадри-спогади очевидців тих моторошних подій і разом з ними переживали весь жах голодомору. Також присутні мали змогу переглянути книжково-ілюстративну виставку «Врятована пам'ять: голодомор 1932-1933рр.» .



 

          На закінчення заходу присутні хвилиною мовчання пом'янули тих, кого у 33-му не відспівали, не оплакали, не провели, не поховали і запалили свічки-пам'яті та поділились поминальним хлібом.
  

Свіча пам'яті

22 листопада вся Україна й увесь світ вшановують пам`ять мільйонів жертв голодомору 1932-33 рр. Це безрпрецедентний  злочин у світовій історії. Бо штучний голод був спрямований  на фізичне знищення українців. Мільйони загиблих, десятки мільйонів ненароджених, понівечені людські долі. Виснажена душа українського народу. Україна та світ схиляють голову у скорботі. Ми не забули.
Працівники Хоростківської міської бібліотеки для дітей призентували читачам відкриту виставку «Свіча пам’яті» . На виставці придставлені книги про чорну сорінку історії України.
1.Соловей Д. Голгота України . ч1
2.Конквест Р. Жнива скорботи.
3. Недін Л. Дощ змиває всі сліди.
4.Лисивець А. Скажи про щасливе життя .
5.Народні оповідання.
6.Кухарський Р. Такого небо ще не бачило.
7. Літопис голготи України.
8. Голодомор. Геноцид українського народу 1932-33 рр
9. І було пекло на землі…
 

Немає коментарів:

Дописати коментар