середу, 2 березня 2016 р.

МИРОН КОРДУБА В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

 
2 березня 2016 року минає 140 років від дня народження Мирона Михайловича Кордуби, українського історика, нашого земляка,бо народився він 02.03.1876р. в селі Острів Тернопільського району. В період тоталітарного комуністичного режиму ім’я Мирона Кордуби замовчували, обливали брудом, лише за те, що був учнем Михайла Грушевського, вченим енциклопедичних знань, видатним українським істориком першої половини ХХ століття.
М. Кордуба працював учителем гімназії у Чернівцях,Львові та Холмі, професором Варшавського університету, професором і зав.кафедрою Львівського університету. Він – автор праць з історії, історичної географії старої і середньовічної України. Справді титанічний науковий подвиг М. Кордуби – це зібрана ним бібліографія історії України за 1800-1941рр. Це 55тисяч анотаційних карточок з книг, часописів, журналів. На превеликий жаль вона до цього часу не вийшла друком у світ.
У родинному селі Острові встановлено меморіальну дошку і названо його іменем центральну вулицю.
В ЗОШ І-ІІІ ст. селища Гусятин відбувся історичний урок «Мирон Кордуба в історії України», який підготували та провели:Гусятинська районна бібліотека для дітей, вчитель історії Стефанів Т.Є., студент-практикант Пенюта В.А., учні 9- А класу. Присутні познайомилися з біографією історика, науковими працями, особовим фондом М. Кордуби у Державному архіві Львівської області, переглянули презентацію«Мирон Кордуба – учений з європейським іменем» , книжкову виставку « Сторінками біографії М. Кордуби».

Мирон Кордуба поважна сила нашої історичної науки. Після довгих років замовчування і намагання стерти ім’я Мирона Кордуби з історичної пам’яті українців ренесанс його імені в сучасній Україні майже став фактом. Питання повернення історика-земляка в нашу сучасність залишається відкритим.

Немає коментарів:

Дописати коментар