середу, 16 квітня 2014 р.

«Сонцеписанка»


Писанку тримаючи в долоні,
Вітайте щиро нашого  Творця!
Христос Воскрес!
Воскрес,  щоб ми були щасливі,
Щоби душа кріпилася щодня.

Кожен з нас захоплено дивиться на писанку: яка вона світла і красна, як сонце! Недаремно яйце символізує сонце і відродження життя на землі. До нас наближається Великий день – Світле Христове Воскресіння. Обов'язковий атрибут свята – писанка.

З цієї нагоди у Гусятинській  ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся майстер-клас, який організували класний керівник 5-А класу Боднарчук Надія Григорівна, керівник гуртків ГРЦДЮТ Похвала Марія Григорівна та працівники районної бібліотеки для дітей. Бібліотекарі Клим О.І. та Пенюта Н.Я. розповіли  присутнім про писанки різних місцевостей нашої України, про символічні малюнки, які  зображають.  Звернули увагу на єдиний у світі музей писанки , що знаходиться у місті Коломиї на Івано-Франківщині. Бібліотекар районної бібліотеки Лозінська Г.І. прочитала поезію про писанки. Та найзахоплюючою частиною заходу  було навчання оформляти писанку, яке провела Марія Григорівна. Вона познайомила всіх  з орнаментами і технологією виконання писанки. Треба «писальце» (перо, зроблене з тонкої  бляхи) змочувати у розтоплений віск і наносити на яйце, потім яйце опустити у фарбу. Там, де намальовано воском залишиться біле. Потім воском покривають ті місця де має залишитись новий колір, і так далі. Коли всі орнаменти нанесені яйце підігрівається, щоб віск розтопився. Діти і бібліотекарі несміливо малювали гарячим воском вертикальні і горизонтальні лінії, хрестики, крапочки, кривульки, сонечка… 
         В кінці майстер-класу присутні переглянули книжкову виставку «Сонцеписанка». Особливу увагу дітей бібліотекарі звернули на книгу нашого земляка з Гримайлова Івана Кузишина «Великодня писанка», яка є своєрідним підручником для всіх, хто хоче оволодіти досконало писанкарством.
 






 

Немає коментарів:

Дописати коментар