четвер, 3 квітня 2014 р.

"Мій рідний край Гусятинщина "

28 березня 2014 року Копичинецька міська бібліотекеа для дітей здійснила екскурсію для учасників конкурсу «Вслухаємось в Шевченкові рядки ( на краще виконання творів Т.Шевченка) 2014 року, переможців кункурсів «Читайлик-2013»,«Читайлик-2012».
Всі люди люблять мандрувати. Побутує думка, що за цікавинками треба їздити на край світу.

Наші ж читачі вирішили дослідити чи справедливим є таке судження. Бо вони думають інакше. Найкращою вважають землю де народилися.Тому й помандрували до району подивитися, а що ж цікавого є поряд, в нашому краї. Раненько в п`ятницю шкільним автобусом виїхали до Гусятина. Добре, що зараз канікули, є багато вільного часу тож можна провести його з користю для себе. Тим більше, що в Україні проходить Тиждень дитячої книги і всі бібліотеки запрошують читачів на цікаві масові дійства. Котівський автобус зпрезентував мандрівникам відділ освіти Гусятинської РДА. А провела цікаву екскурсію по місту сама директор Гусятинської ЦБС. Молода, енергійна, добре ерудована жінка заворожила дітей і цікавими розповідями, і вмінням користуватися сучасною технікою адже, як всякі поважні мандрівники, наші діти мали знімальну апаратуру на різні смаки і конфігурації та ще й достеменно хотіли мати світлини на своєму апараті, де кадри з власною персоною. Фаберська Марія Михайлівна з честю виконала всі їхні завдання.

Поїздка автобусом тривала недовго, через 20 хвилин ми подолали відстань у 24 км, саме стільки часу потрібно, щоб доїхати з Копичинців до Гусятина.


Гусятин - старовинне містечко, розташоване в долині річки Збруч, яка в цьому місті, минаючи Товтровий кряж,утворює мальовничий кількохкілометровий каньйон. Магдебурське право місто отримало у 1559 році, відтоді воно - центр торгівлі та ремесел. Історія виникнення міста дуже давня про що надзвичайно цікаво розповіли дітям аж три екскурсоводи районного комунального краєзнавчого музею під керівництвом О.В.Гофман. Заснований музей у 1979 році та зберігає в своїх фондах понад 16 тисяч експонатів, тут є унікальні колекції викопних решток кісток мамонта й динотерія, кам`яні та бронзові знаряддя праці, гончарні вироби,старовинна вишивка тощо.
Вразила дітей експозиція присвячена 200-річчю з дня народження великого генія українсткого народу Т.Г.Шевченка. Тарасюк Ірина прочитала напам`ять вірш Кобзаря.


Окрасою музею є Збруцький ідол та макет древнього капища з Богіт горою. За легендою, якщо доторкнутися до нього і загадати бажання то воно недмінно здійсниться. Це ми також вирішили дослідити.
Далі ми просто мандрували по місту.
Це - пам`ятник ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній станції
Найцікавіші фото на площі біля памя`тника Т.Г.Шевченка.
На задньому плані кінотеатр імені Шевченка.
А це - знаменитий Гусятинський політехнічний коледж.
Памятник українським героям, полеглим під час війни в Афганістані.
Змучені і зголоднілі діти вирішили трішки перепочити, відновити сили.
Тут є де смачно пообідати та найсмачніша піцца в цьому закладі.
Дитяче кафе - магазин "Теремок" славиться далеко за межами міста.
Фото світлини історичних місць краю.
Площа перед будинком РДА.
Пам`ятник на честь Незалежності України.
Міський парк з гойдалками для малечі став привабливим і для наших екскурсантів.
Так наймолодші гусятинці вітають гостей міста.
Ще один пам`ятник архітектури - єврейська синагога.

Завершилася мандрівка біля пам'ятника Северину Наливайку, ватажку селянсько-козацького повстання 1594 - 1596 рр. Пам'ятник встановлено
24 серпня 1992 року на вулиці названій в його честь.
На згадку про екскурсію Фаберська М.М. подарувала всім туристичний путівник "Гусятинщина туристична".
Всі мандрівники отримали неймовірне задоволення від подорожі.

Інформацію подала зав. бібліотекою Турок Г.М.

Немає коментарів:

Дописати коментар