четвер, 6 серпня 2015 р.

«Оперний співак і педагог співу: Клим Чічка-Андрієнко»


      Клим Чічка, Клеменс Квятковскі, Чічка-Андрієнко... Під такими іменами наш земляк був відомим всім поціновувачам високого мистецтва співу у цілій Європі. Він був солістом Львівської опери у 1922 -1927 роках, солістом Берлінської опери та музичного салону у 1934-1938 роках, йому аплодували в Німеччині, Іспанії, Франції та Голландії, і тільки в рідній Україні майже ніхто про нього не знав і не чув його унікального тенорового голосу. А співав він особливо, проникливо, м’яко і водночас сильно, чим захоплював і зворушував слухачів. Недаремно ж про нього так схвально відгукувалася вся європейська преса: «замітний тенор, які рідко родяться, а ще рідше доходять до такої голосової техніки… справжній геній співу» , «цей тенор має золото в горлі… обдарований фантастичними можливостями», «його спів є правдивий, є проявом правдивого музики, і Богом обдарованого мистця».
    19 липня відбулося святкування 130-річчя від дня народження славного земляка, організатором якого Копичинський музей театрального мистецтва Тернопільщини. Вечір у його пам'ять розпочався поминальним молебнем, котрий відправив священник церкви Воздвиження Чесного Хреста міста Копичинець о.Руслан Корнят. Спільна молитва проходила на вулиці, яка носить ім'я К.Чічка-Андрієнка, біля міської бібліотеки для дорослих, в якій зберігається меморіальна дошка, виготовлена на честь співака. Саме на цій вулиці 19 липня 1885 року у сім'ї місцевого міщанина Андрія Чічки народився Клим.
 
       Після молитви всі присутні зайняли місце в голубому залі Копичинського ЦКіД, де була розміщена виставка літератури та екслюзивних документів про життя і творчість Клима Чічки-Андрієнка. Директор Копичинського музею театрального мистецтваТернопільщини Савка Руслана Мирославівна ознайомила гостей з творчістю оперного співака.
     Прозвучали пісні на честь нашого земляка. Твори виконували: Володимир Турок - соліст Копичинського центру культури і дозвілля, народний жіночий вокальний ансамбль "Любисток" та Наталя Васюта. Ніби золотим перевеслом переплітались чудові мелодії у виконанні Чічки-Андрієнка з архівних матеріалів.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар