четвер, 19 жовтня 2017 р.

ГЕТЬМАНСЬКИМИ СТОЛИЦЯМИ, КОЗАЦЬКИМИ ШЛЯХАМИ

      14 жовтня в Україні святкують день Покрови Пресвятої  Богородиці та День українського козацтва.
   З давніх-давен Пречисту Богородицю козаки вважали своєю покровителькою. історики вважають, що українське козацтво виникло в 1480-х роках, але тільки в середині ХVI століття їхня кількість зросла настільки, що козацьке військо почало впливати на перебіг політичних подій в Україні і Європі.
      Неможливо знайти у минулому України якейсь інше явище, яке б так глибоко і різнопланово вплинуло на історичну долю всього українського народу. Козацтво - це не лише суспільний стан з особливим способом життя, не лише самобутнє військове формування з тільки йому притаманним плетивом дипломатичних відносин з близькими і далекими сусідами. Козацтво було неповторною моделлю суспільного розвитку з оригінальним соціально-політичним устроєм, своєрідним побутом, традиціями, етичними і правовими нормами та інститутами, культуро, фольклором.
      Козаччина - доба піднесення народного духу, доба видатних державних, військових, церковних та культурних діячів - будівничих національної державності, які славили Україну, зробили її знаною у всьому світі.
      У бібліотеці підготовлена книжкова виставка: "Гетьманськими столицями, козацькими шляхами" .



Немає коментарів:

Дописати коментар