понеділок, 31 серпня 2020 р.

"І на терновім полі воздвигли град квітучий" до 480-ліття міста Тернополя.


Місто, що несе в собі відгомін минулого. Його люблять за спокій вулиць та затишок кав'ярень, бруківку, що виблискує після дощу. Одне з небагатьох, де перехожі ще посміхаються одне одному. В Тернополі ще можна почути на вулицях дивацьку галицьку говірку, пройтись по так званій "стометрівці", сучасному бульвару Т. Шевченка, що була колись місцем зустрічей чи не для всіх жителів міста, та відчути плин років, що  невпинним потоком несуться на хвилях часу.

   Історія його давня і трагічна. Рахунок роки ведуть з 1540 року, коли в літописах натрапили на першу згадку про Тернопіль. Місто пережило турецько-татарські навали, що хвилями накочувались на тутешні землі, пекло Першої та Другої світової війни, бомбардування, коли по всьому місту вціліли лише 15 % будівель, часи радянської перебудови. В буремні 90-і саме в Тернополі вперше підняли жовто-блакитний стяг незалежної України. А в цьому році місто відзначає своє 480-ліття. 

   За щож тернополяни так люблять своє місто? І чому воно западає в душу туристам, що хоч раз відвідали його? Чим славиться Тернопіль, і що вирізняє його з-поміж інших міст? На всі ці питання дасть відповідь книжкова виставка, яка оформлена в бібліотеці-філії с. Товсте "І на терновім полі воздвигли град квітучий".



Немає коментарів:

Дописати коментар