середу, 15 січня 2014 р.

«Степан Бандера - націоналіст-революціонер, провідник ОУН, видатний політик».

 
Степан Бандера народився  у с. Угринові на Львівщині в родині священика Андрія Бандери. Після закінчення гімназії у Стрию проходив навчання у Рільничому відділі Львівської Політехніки в Дублянах.                
              З ранніх років став активним борцем за українську справу. Маючи 18 років, уже був видатним членом Української Військової Організації, а з 1929 року Бандера — член Організації Українських Націоналістів (ОУН), два роки пізніше — член Крайової Екзекутиви на Західно-Українських Землях (КЕ ОУН ЗУЗ). Під кінець 1932 року виконує обов'язки крайового Провідника ОУН і крайового Коменданта УВО, а в наступному році, на 25 році життя, очолює крайові УВО й ОУН, які згодом (остаточно в 1934 р.) злилися таким чином, що крайова УВО стала військово-бойовою референтурою Організації Українських Націоналістів. Недалекоглядні оцінювачі з чужого, критиканського підворіття докоряли полковникові Євгенові Коновальцеві, що він нібито допустив велику помилку, передаючи кермо підпільно-революційної боротьби на ЗУЗ надто молодому Бандері. Пізніші роки підтвердили правильність полковникового вибору. Степан Бандера справді належить до найвидатніших політичних постатей нашого століття.  
Відмічаючи 105-річницю з дня народження Степану Бандери у бібліотеці-філії с. Вільхівчик 03.01.2014р. був проведений історичний урок памʼяті  на тему - «Степан Бандера - націоналіст-революціонер, провідник ОУН, видатний політик». Бібліотекар Бесащук Н.Я. спільно з учителем історії Вільхівчицької ЗОШ I-II ст. Храпливою Н.П. розповіли молоді села про тернистий шлях Степана Бандери , який увійшов в історію як український політичний діяч, який мав чітку радикальну позицію щодо шляхів побудови Української самостійної соборної держави.                                                                                                                             


Немає коментарів:

Дописати коментар