четвер, 16 січня 2014 р.

«Ой висока круча, де стоїть Тарас»




Під такою назвою в районній бібліотеці для дорослих відкрито розгорнуту книжкову виставку приурочену 200-літтю від дня народження Т. Г. Шевченка – великого поета, пророка і генія нашого народу, гордості і слави України. Виставка  складається з чотирьох розділів.
У розділі «Шляхами великої долі» подані книги, які відтворюють усі етапи життя і творчості  Кобзаря.
Розділ «Вогненне слово Кобзаря» вміщує безцінну спадщину письменника – його твори. Особливу увагу слід звернути на поличку на якій зібрані видання «Кобзаря». Вони не тільки різні за форматом , але і за роками та місцем видання. Найстаршим серед них є «Кобзар» Київського державного видавництва художньої літератури 1961р.
Розділ «Шевченко - художник» зібрав літературу про особливу сторінку в житті Тараса Григоровича – любов до малювання.
Літературна і мистецька спадщина Кобзаря у наш час займає особливе місце у культурному  і громадському житті не тільки України, але і світу. Його твори перекладені на десятки й десятки мов народів світу. Пам'ятники генію  - як знаки людського визнання – звелись у багатьох кутках Землі. Про усе це можна дізнатися у розділі «Возвеличений у віках». Тут можна побачити і колекцію  конвертів із зображенням Т. Шевченка, яку надав краєзнавець В. Горбоватий.
Короткий огляд виставки хочеться закінчити словами О. Гончара: «Т.Шевченко народжений на Україні, на українськії землі,  під українським небом, проте він належить до тих людей-світочів, що стають дорогими для всього людства і що в пошані всього людства знаходить своє безсмертя».

Немає коментарів:

Дописати коментар